Ce sunt instilațiile vezicale

Instilațiile vezicale reprezintă o procedură medicală utilizată pentru introducerea medicamentelor direct în vezica urinară. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de urologie și de o gamă variată de proceduri diagnostice și terapeutice pentru afecțiuni urologice, de la intervenții minim invazive, precum instilațiile vezicale, până la chirurgie reconstructivă, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare în parte.

Aceste spălături vezicale sunt folosite în mod frecvent în tratamentul diferitelor afecțiuni ale vezicii urinare, inclusiv pentru cistita interstițială, pentru infecțiile recurente ale tractului urinar inferior, dar și pentru anumite tipuri de cancer de vezică urinară.

Procedura de instilații vezicale presupune umplerea vezicii urinare cu o soluție specială, menținerea acesteia pe loc, în vezică, pentru o perioadă scurtă de timp, apoi drenarea soluției cu ajutorul unui cateter. Datorită administrării directe la locul necesar, procedurile de instilații vezicale au o eficacitate crescută față de terapiile sistemice. De asemenea, acesta reprezintă și motivul pentru care există o rată scăzută de reacții adverse ale instilațiilor vezicale.

Indicații pentru tratament prin instilații vezicale

Procedura de instilații vezicale este indicată pentru mai multe afecțiuni, cele mai frecvente fiind:

  • cistita interstițială – o afecțiune cronică caracterizată prin dureri ale vezicii urinare și urinare frecventă, uneori și dureri generale în zona pelviană, care necesită în cele mai multe situații terapii țintite;
  • cistita hemoragică – afecțiune adesea cauzată de istoricul de radiații sau chimioterapie efectuate pentru o boală malignă a unui organ din zona pelvină, poate necesita spălături vezicale pentru a gestiona sângerarea și inflamația locală;
  • infecții recurente de tract urinar inferior – introducerea medicamentelor direct în vezica urinară poate reduce ratele de infecție;
  • cancerul de vezică urinară – administrarea de chimioterapie intravezicală este utilizată ca parte a tratamentului pentru anumite tumori superficiale ale vezicii urinare.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Avantajele tratamentului prin instilații vezicale

Tratamentul cu instilații vezicale prezintă multiple avantaje, cele mai importante fiind:

  • tratament țintit – administrarea directă, localizată, în vezica urinară, poate spori eficacitatea terapiilor;
  • efecte secundare reduse, în special cele sistemice;
  • ameliorare rapidă – pacienții experimentează adesea o îmbunătățire mai rapidă a simptomelor în comparație cu tratamentele orale;
  • terapie personalizabilă, prin posibilitatea de a modifica soluțiile instilate, în funcție de nevoile fiecărui pacient.

Tipuri de soluții folosite pentru instilații vezicale

Soluțiile utilizate pentru instilațiile vezicii urinare variază în funcție de afecțiunea de bază pentru care sunt recomandate și de efectul terapeutic dorit. În general, medicul urolog decide împreună cu pacientul care medicament este cel mai potrivit. Opțiunile cel mai frecvent utilizate includ:

  • soluții de hidratare – pot fi folosite pentru a dilua substanțele iritante din vezica urinară și pentru a promova vindecarea diverselor zone inflamate;
  • agenți de protecție – soluții care tapetează interiorul vezicii urinare, oferind ameliorarea iritației locale și durerii;
  • soluții antimicrobiene – utilizate în cazurile de infecții de tract urinar recurente pentru a ajuta la reducerea încărcăturii bacteriene locale;
  • substanțe chimioterapice și imunoterapice – instilațiile vezicale pentru cancer de vezică urinară utilizează medicamente specifice, care acționează țintit pe celulele canceroase.

Pregătirea pacientului pentru o procedură de instilații vezicale

Înainte de procedura de instilații vezicale, pacientul este informat despre ce presupune această manevră și se obține consimțământul informat. Este important ca, înainte de efectuarea de spălături vezicale, medicul să cunoască tot istoricul medical al pacientului și tratamentul urmat de acesta la domiciliu. De asemenea, în cazul femeilor, instilațiile vezicale și sarcina sunt un punct important în discuția dintre medic și pacient, deoarece, anumite soluții utilizate pot fi dăunătoare pentru făt.

În ziua procedurii, pacientul este examinat clinic și se efectuează analize de urină. Dacă pacientul prezintă disurie (senzație de arsură, usturime sau durere la urinare), febră, sau se decelează prezența de sânge în urină sau a unei infecții active, procedura de instilații vezicale este amânată și medicul îi recomandă pacientului tratament antibiotic.

Pentru efectuarea instilațiilor vezicale nu este necesară o pregătire specială. Pacientul poate consuma alimente în mod normal înainte de procedură, dar va fi sfătuit să nu consume prea multe lichide. Înainte de începerea procedurii, pacientul este rugat să meargă la toaletă pentru a goli vezica urinară și ulterior este poziționat pe masa de tratament, întins, cu fața în sus. Medicul aplică gel anestezic local pentru a diminua disconfortul și apoi introduce un cateter (un tub steril, subțire, flexibil) pentru a drena vezica urinară.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Cum se realizează o instilație vezicală

Cel mai important aspect al procedurii de instilații vezicale este faptul că se utilizează o tehnică sterilă pentru a minimiza riscul de infecție. Procesul de instilare a vezicii urinare începe prin inserarea cateterului ușor prin uretră (tub care face legătura între vezica urinară și exterior) până în vezica urinară, pentru a drena urina restantă.

Odată ce cateterul este plasat, soluția prescrisă este introdusă încet în vezică. În funcție de indicația tratamentului, soluția instilată va staționa în interiorul vezicii o perioadă de timp, până la 2 ore. În acest timp, pacientul va schimba poziția la fiecare 15 minute pentru a asigura o distribuție a soluției instilate pe întreaga suprafață interioară a vezicii urinare. La finalul procedurii, medicamentul este drenat din vezică și cateterul este îndepărtat. Pacientul poate fi monitorizat pentru scurt timp, în caz de reacții imediate sau disconfort apărute post-procedural.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Ce se întâmplă după o procedură de instilații vezicale

După o procedură de instilații vezicale, pacientul poate merge acasă să își reia activitățile normale, poate mânca și consuma lichide fără restricții suplimentare. În unele situații, în funcție de substanța administrată la instilațiile vezicale, medicul va recomanda ca primele urinări să presupună măsuri suplimentare de igienă. Acestea presupun spălarea riguroasă a toaletei după urinare.

Procedura de instilații vezicale se poate efectua de mai multe ori, la intervale de câteva săptămâni, în funcție de afecțiunea tratată. Deși fiecare pacient răspunde diferit la instilațiile vezicale, ameliorarea simptomelor poate fi observată în decurs de trei până la patru săptămâni de la începerea tratamentului.

Medicul urolog poate efectua examinări vizuale ale vezicii urinare, numite cistoscopii, între curele de tratament, pentru a surprinde evoluția afecțiunii sub tratament și pentru a căuta semne ale altor probleme ale sistemului urinar.

Posibile riscuri și complicații asociate instilațiilor vezicale

Deși procesul de instilații vezicale este în general sigur, există câteva posibile riscuri asociate, precum:

  • disconfort sau durere locală – unii pacienți pot acuza un ușor disconfort în timpul sau după procedură, dar în general, orice senzație de disconfort ar trebui să dispară la maxim o zi postprocedural;
  • frecvență crescută a urinării;
  • infecție de tract urinar – chiar dacă se utilizează o tehnică sterilă, orice procedură care implică cateterismul vezical prezintă un risc de infecție a tractului urinar;
  • sângerare minoră apărută după instilare;
  • reacții alergice, puțin frecvente, pot apărea la substanțele instilate.
  • Programează-te la SANADOR! Sună la 021.9699!

Intervenții urologice la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni urologice au acces la consultații de specialitate realizate de medici cu pregătire avansată și la investigații precum uro-CT, uro-RM sau urografie, în funcție de indicația medicală stabilită, efectuate cu tehnologie de ultimă generație.

De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR, pentru diagnostic avansat, pacienții beneficiază de proceduri urologice minim invazive de diagnostic și tratament, precum cistoscopie, ureteroscopie flexibilă, instilații vezicale sau alte tipuri de intervenții.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile urologice se desfășoară într-un bloc operator foarte bine dotat, cu echipamente de ultimă generație.

Echipa medicală are o vastă experiență, tratând cu succes numeroase tipuri de afecțiuni urogenitale, de la inflamații și infecții recurente, până la afecțiuni oncologice. Întregul parcurs medical, de la consultație, investigații și diagnosticare, până la tratament, are loc într-un mediu profesionist, complet și modern echipat, pentru ca pacientul să beneficieze de metoda terapeutică potrivită, în cele mai bune condiții.

Programează-te la SANADOR!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR