Ce este histeroscopia?

Histeroscopia este procedura ce permite explorarea cavitatii uterine cu ajutorul unui histeroscop (tub dotat cu un sistem optic) si eventual tratarea leziunilor constatate. Este indicata in cursul cautarii anomaliilor mucoasei uterine (sinechii, polip, fibrom, cancer).

Indicatiile histeroscopiei

Specialistul tau iti poate recomanda aceasta analiza, daca ai urmatoarele simptome:

Alegerea tipului de anestezie depinde de mai multi factori, printre care starea emotionala a pacientei, tipul de procedura preconizat si, bineinteles, de alegerea anestezistului.

Watch on YouTube

Pregatirea pentru interventie

Renunta la contactele sexuale pentru 1-2 zile, inainte de efectuarea investigatiei. Cu o saptamana inainte, nu aplica spalaturi vaginale, abtine-te de la utilizarea oricaror produse de igiena intima şi spala-te numai cu apa calda!

Histeroscopia se face aproximativ la o saptamana de la ultima menstruatie.

Trebuie sa te internezi pentru histeroscopie?

Este necesar sa stii ca, la aceasta procedura, internarea nu este obligatorie. Totusi, daca in timpul histeroscopiei se planifica inlaturarea unui polip sau o alta interventie chirurgicala, atunci e posibil ca medicul tau sa-ti recomande internarea pentru cateva zile.

Procedura nu este dureroasa, dar poate fi neplacuta. Deseori, se efectueaza fara anestezie. Cat dureaza? Timpul total al analizei se poate intinde pana la 40 de minute.

Cum se realizeaza histeroscopia?

Specialistul introduce un telescop extrem de subtire, intre 3-5 mm diametru, prin canalul cervical, cu ajutorul unei teci speciale de lucru, care are un diametru ceva mai mare (intre 7-10 mm). La capatul celalalt al telescopului se monteaza o camera video asemanatoare celei folosite in laparoscopie.

Ce instrumente se folosesc la histeroscopie? Camera video, telescop cu vedere laterala de 12, 30 de grade, canal de lucru de 7 sau 10 mm, uteromat, sursa de lumina cu bec rece de xenon sau halogen, cablu optic flexibil ce conecteaza sursa de lumina cu telescopul, monitor TV de inalta rezolutie, unitate electrocoagulare monopolara, pense de prehensiune flexibile de 3 mm, foarfeci flexibile de 3 mm, rezectoscop.

Afectiuni diagnosticate prin histeroscopie

Fibrom uterin, nodulii submucosi, nodulii intramurali, polipi intracavitari, sinechii uterine, strictură de col uterin, cancer endometrial, corpi straini intrauterini, fragmente tisulare ale unor feti din sarcini vechi, anomalii congenitale, stenoza ostium tubar, hiperplazie de endometru.

Ce efecte adverse are o histeroscopie? Nu este obligatoriu sa apara, dar pot surveni unele eliminari scunde, sangeroase sau mucoase, din vagin. Mai sunt posibile unele dureri minore in zona perineului sau in abdomenul inferior. De regula, aceste simptome dispar repede si nu necesita niciun tratament special. In cazul durerilor severe, poti administra preparate analgezice.

Indicatii pentru recuperarea dupa histeroscopie

  • Nu intretine raporturi sexuale
  • Nu folosi tampoane vaginale
  • Nu aplica spalaturi vaginale
  • Nu face baie, ci doar dus!

Apar complicatii dupa histeroscopie? Pot aparea, dar sunt foarte rare. Cazurile izolate de hemoragii sau infectii au fost, oricum, tratate repede. SANADOR iti precizeaza ca aceasta procedura nu afecteaza in niciun fel capacitatea unei femei de a concepe un copil, in viitor.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR