Ce este hidrocefalia?

Hidrocefalia este o afecțiune caracterizată prin acumularea în exces a lichidului cefalorahidian în interiorul ventriculilor cerebrali. Cu alte cuvinte, hidrocefalia poate fi definită ca o acumulare de lichid la nivel cerebral, determinată de un dezechilibru între producerea și absorbția acestuia.

Lichidul cefalorahidian (LCR) este un lichid clar, incolor, care înconjoară și protejează creierul și măduva spinării prin amortizarea diverselor șocuri ce pot apărea în urma traumatismelor cranio-cerebrale.

Acest lichid circulă permanent, asemenea unei fântâni arteziene, în interiorul ventriculilor cerebrali și al spațiului subarahnoidian (spațiul format între arahnoidă și pia mater care, alături de dura mater, reprezintă cele 3 foițe ale meningelui cerebral). Lichidul este produs în cantități de aproximativ 500 ml pe zi de către plexurile coroidiene, structuri vasculo-nervoase care se regăsesc la nivelul tuturor celor 4 ventriculi cerebrali.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Între ventriculii cerebrali există spații de comunicare mai înguste care, atunci când sunt blocate, pot determina oprirea circulației lichidului și dezvoltarea unei hidrocefalii. După ce străbate ventriculii cerebrali și spațiul subarahnoidian, lichidul este reabsorbit la nivelul unor granulații specializate, numite granulații Pacchioni sau vili arahnoidieni, care sunt de fapt prelungiri ale membranei subarahnoidiene în interiorul sinusurilor venoase durale cerebrale. Astfel, lichidul este reabsorbit permanent la nivelul venelor cerebrale și reintrodus în circulația sistemică sanguină.

Watch on YouTube

Tipuri de hidrocefalie

Există mai multe tipuri de hidrocefalie:

  • Hidrocefalie comunicantă – în această situație lichidul poate circula liber în interiorul ventriculilor cerebrali, obstrucția circulației LCR apare la ieșirea din interiorul acestora, la nivelul sinusurilor venoase durale sau la nivelul granulațiilor arahnoidiene;
  • Hidrocefalie obstructivă (non-comunicantă) – apare prin blocarea circulației LCR la nivelul acelor orificii înguste care conectează spațiile ventriculare;
  • Hidrocefalia ex-vacuo – se manifestă prin creșterea în volum compensatorie a spațiilor ventriculare, provocate de o scădere în dimensiuni a creierului, care poate să apară în urma unui infarct cerebral sau a unui traumatism;
  • Hidrocefalia cu presiune normală – este un tip de hidrocefalie comunicantă ce apare prin creșterea progresivă a cantității lichidului cefalorahidian, ca urmare a scăderii absorbției acestuia din spațiul subarahnoidian prin granulațiile arahnoidiene. Afecțiunea poate fi determinată de inflamațiile meningelui, ce apar în hemoragiile subarahnoidiene sau în meningitele infecțioase. Această acumulare de LCR în interiorul ventriculilor apare progresiv, ceea ce determină ca ventriculii să se mărească în volum în timp și să acomodeze presiunea, care rămâne normală. Acest tip de hidrocefalie este caracteristică vârstnicilor;
  • Hidrocefalie congenitală – este prezentă de la naștere și poate fi determinată de anomalii genetice sau de acțiunea anumitor factori din timpul dezvoltării fetale; de asemenea, poate fi provocată de boala hemoragică la nou-născut.
  • Hidrocefalia dobândită – poate apărea oricând pe parcursul vieții și poate afecta persoane de orice vârstă.

Hidrocefalia la copii și la bebeluși

Hidrocefalia determină o creștere în volum a ventriculilor cerebrali, ceea ce se va manifesta diferit, în funcție de categoria de vârstă. Sugarii (copiii mai mici de un an) prezintă la suprafața craniului câteva porțiuni neosificate, moi, numite fontanele, care permit creșterea în dimensiuni a creierului în primul an de viață.

Fontanela anterioară este cea mai mare dintre acestea, poate avea o lățime de până la 5 centimetri și se închide la vârsta de aproximativ 18 luni. Atunci când este prezentă hidrocefalia, presiunea crescută intracraniană determină bombarea fontanelei anterioare, care se va simți ca o zonă pulsatilă la palparea craniului bebelușului.

Alte semne ce pot indica o posibilă hidrocefalie la copii și bebeluși și care pot fi observate de un neurolog pediatru pot fi:

  • Creșterea în dimensiuni a capului - aceasta se poate cuantifica prin măsurarea perimetrului cranian, care va fi mult crescut față de valoarea normală pentru vârstă;
  • Proeminența venelor scalpului;
  • Devierea ochilor în jos sau „privire în apus de soare”;
  • Vărsături în jet;
  • Apetit diminuat;
  • Stagnare în dezvoltarea pe etape de vârstă;
  • Somnolență excesivă;
  • Iritabilitate crescută, care se va manifesta prin plâns;
  • Convulsii.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Cele mai frecvente cauze pentru hidrocefalia congenitală sunt:

  • Spina bifida – este un defect congenital care constă în închiderea incompletă a arcului vertebral osos din zona lombară sau sacrată, ceea ce determină expunerea măduvei spinării la acel nivel;
  • Stenoza apeductală – reprezintă îngustarea apeductului Sylvius, canalul care face legătura între ventriculii cerebrali 3 și 4;
  • Hemoragiile intraventriculare asociate nașterilor premature;
  • Inflamațiile țesutului cerebral determinat de diverse infecții dezvoltate în perioada prenatală;
  • Malformația Dandy-Walker – este o afecțiune congenitală caracterizată prin anomalii de dezvoltare ale cerebelului și a ventriculului 4 cerebral.

Hidrocefalia la adult poate să apară în mai multe situații:

Semnele și simptomele de hidrocefalie

Într-o hidrocefalie cu presiune normală, creșterea în volum a ventriculilor cerebrali va determina compresia țesutului cerebral, ceea ce se va manifesta printr-o triadă clasică de semne și simptome, precum:

  • Tulburare de mers lent progresivă – poate fi un prim semn; mersul devine nesigur, dezechilibrat, cu pași mici;
  • Pierderea controlului sfincterian, care se va manifesta prin incontinență urinară;
  • Afectare cognitivă, ce se poate manifesta prin scăderea atenției și a memoriei.

Într-o hidrocefalie obstructivă, simptomatologia va fi determinată de creșterea presiunii intracerebrale. Pacienții pot prezenta:

  • Cefalee (durere de cap) severă;
  • Greață și vărsături;
  • Afectarea coordonării și a echilibrului;
  • Vedere dublă sau încețoșată;
  • Somnolență crescută;
  • Scăderea capacității de concentrare;
  • Schimbări de personalitate;
  • Afectarea memoriei.

Stabilirea diagnosticului

Diagnosticul hidrocefaliei poate fi pus în urma examenului clinic neurologic și este completat de investigații avansate, precum:

  • Tomografia computerizată (CT) – poate demonstra prezența ventriculomegaliei (creșterea în dimensiuni a ventriculilor cerebrali), a tumorilor cerebrale sau a hemoragiilor ce pot determina obstrucția LCR. Investigația se poate efectua rapid, într-un compartiment de primiri urgențe;
  • Puncția lombară – constă în extracția unei cantități mici de LCR, urmată de analiza celularității acestuia, a aspectului acestuia, care poate fi modificat în urma hemoragiilor ventriculare și măsurarea presiunii acestuia;
  • Examenul fundului de ochi – se efectuează cu ajutorul unui dispozitiv special, numit oftalmoscop, care transmite un fascicul luminos puternic și prin intermediul căruia medicul vizualizează suprafața posterioară a globului ocular mărită de câteva ori; poate evidenția edemul (tumefierea) nervului optic, care poate reprezenta un semn de presiune intracraniană ridicată;
  • Ecografia transfontanelară – poate vizualiza cavitățile ventriculare cerebrale dilatate la bebeluși prin plasarea sondei de ecografie la nivelul fontanelei anterioare.

Complicațiile hidrocefaliei

Netratată, hidrocefalia poate determina atrofia cerebrală și hernierea lobului temporal cerebral, care poate fi fatală. Alte potențiale complicații pe termen lung ale hidrocefaliei pot fi:

Tratamentul pentru hidrocefalie

În urma investigațiilor medicul va recomanda varianta potrivită de tratament. În funcție de tipul de hidrocefalie și se severitatea manifestărilor clinice, tratamentul se poate realiza prin mai multe metode:

  • Montarea unui șunt – un cateter (tub) lung, flexibil, care este introdus la nivelul unuia dintre cei doi ventriculi laterali, printr-o intervenție neurochirurgicală, și trecut pe sub piele, printr-un tunel subcutanat, până la nivelul cavității peritoneale (șunt ventriculo-peritoneal). Șuntul reprezintă o cale prin care lichidul cefalorahidian în exces este evacuat în interiorul uneia dintre cavitățile organismului. Dacă nu este posibilă drenarea în cavitatea peritoneală, tubul se poate introduce și la nivelul atriului drept sau în vezica urinară;
  • Ventriculostomie endoscopică – înseamnă crearea unei comunicări (stomie) între ventriculul 3 cerebral și spațiul subarahnoidian, care permite circulația lichidului cefalorahidian așa cum se realizează în mod normal. Procedura poate fi recomandată în cazul copiilor cu vârsta de peste 2 ani.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Secția de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților consultații realizate de medici cu experiență îndelungată și stagii de pregătire în străinătate. Consultul medical este întotdeauna completat de investigații amănunțite, esențiale pentru stabilirea unui diagnostic de precizie.

Echipamentele imagistice disponibile sunt de ultimă generație, astfel încât pot oferi detalii importante despre leziunile cerebrale. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții pot efectua inclusiv un examen RMN funcțional, foarte important pentru pregătirea operațiilor pe creier.

Tratamentul chirurgical pentru hidrocefalie este realizat în cele mai bune condiții de siguranță, într-un bloc operator nou, complet echipat, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă unde pot fi oferite cele mai bune îngrijiri de specialitate.

Intervențiile de neurochirurgie de la Spitalul Clinic SANADOR se realizează cu ajutorul neuronavigației, o tehnologie de înaltă performanță, care transpune virtual datele obținute din investigațiile preoperatorii în câmpul operator, asigurând astfel neurochirurgului un abord precis și sigur. De asemenea, Spitalul Clinic SANADOR dispune de două microscoape operatorii ZEISS KINEVO 900, o tehnologie robotică performantă, dedicată intervențiilor de neurochirurgie.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR