Ce este hepatita toxică?

Hepatita toxică este o inflamație a ficatului care poate fi declanșată de consumul de alcool, substanțe chimice, medicamente sau suplimente alimentare. Această afecțiune poate să apară fie în câteva ore sau zile, fie după câteva luni de la expunerea la toxine. De obicei, simptomele hepatitei toxice se ameliorează atunci când expunerea la toxină se oprește. În situațiile de expunere prelungită la toxine, poate apărea o deteriorare permanentă a ficatului, provocând cicatrizarea țesutului hepatic și în cele din urmă, insuficiență hepatică.

Cauze și factori de risc

Unul dintre rolurile ficatului este de a elimina și descompune majoritatea medicamentelor și substanțelor chimice din sânge, dar în urma acestui proces, poate fi afectat. Expunerea repetată la substanțe toxice poate provoca leziuni grave, uneori ireversibile. Cauzele hepatitei toxice includ consumul excesiv de alcool pe o perioadă lungă, utilizarea inadecvată sau excesivă a medicamentelor și ingestia de plante și suplimente dăunătoare ficatului. Medicamentele care pot cauza toxicitate hepatică sunt cele antiinflamatorii nesteroidiene (ibuprofen, acid acetic salicilic), paracetamolul, unele antibiotice, antidepresive, antireumatice, antivirale și anestezice.

Printre plantele și suplimentele care pot afecta ficatul se regăsesc aloe vera, cohosul negru, cascara și ephedra. De asemenea, părinții trebuie să fie vigilenți în prevenirea consumului de suplimente de vitamine de către copii, deoarece aceștia pot dezvolta leziuni hepatice dacă consumă doze mari. În plus, expunerea la substanțe chimice industriale precum cloroform, clorură de vinil, erbicidul paraquat și bifenilii policlorurați pot contribui la deteriorarea ficatului.

Factorii de risc în apariția hepatitei toxice cuprind:

  • Utilizarea excesivă a medicamentelor cu risc de afectare hepatica;
  • Consumul de alcool în combinație cu medicamente sau suplimente;
  • Preexistența unei boli hepatice, cum ar fi ciroza sau steatoza hepatică nonalcoolică (boala ficatului gras);
  • Preexistența unei infecții cu un virus hepatic;
  • Vârsta înaintată:
  • Sexul feminin:
  • Desfășurarea activității într-un loc de muncă în care se folosesc substanțe chimice industriale;
  • Prezența unor mutații genetice care afectează funcționarea ficatului.

Semnele și simptomele hepatitei toxice

Simptomele hepatitei toxice variază în funcție de severitatea leziunilor hepatice și de substanța toxică implicată.  Uneori, debutul manifestărilor poate să apară la câteva săptămâni sau chiar luni după expunere. Este posibil ca pacientul să fie asimptomatic și afectarea hepatică să fie detectată doar întâmplător, prin analize de sânge.

Semnele și simptomele hepatitei toxice cuprind:

  • Icter;
  • Grețuri și vărsături;
  • Scăderea apetitului alimentar;
  • Pierdere în greutate;
  • Oboseală;
  • Cefalee;
  • Febră;
  • Durere abdominală;
  • Mâncărimi și erupții ale pielii ;
  • Urină închisă la culoare.

Stabilirea diagnosticului

Primii pași în stabilirea diagnosticul sunt anamneza și examenul obiectiv. Medicul care vă examinează vă va întreba despre medicamentele pe care le utilizați. Este important să furnizați o listă completă a tuturor medicamentelor pe care le luați. Medicul vă va întreba și despre cantitatea de alcool pe care o consumați. Ulterior se vor efectua analize de laborator pentru a evalua nivelurile de enzime hepatice și bilirubină din sânge. Dacă acestea sunt peste limitele normale, înseamnă că există leziuni hepatice. Pot fi necesare analize de sânge și urină pentru a depista concentrații excesive de medicamente sau alcool.

Ecografia, tomografia computerizată (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) sunt utilizate pentru evaluarea și vizualizarea ficatului. Biopsia hepatică ajută la confirmarea diagnosticului și la excluderea altor cauze posibile.

Complicațiile hepatitei toxice

Oprirea expunerii la substanța toxică care a cauzat hepatita toxică și depistarea precoce a afecțiunii sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor. Hepatita cronică toxică determină formarea de țesut cicatricial în ficat. Acest țesut cicatricial afectează circulația sângelui prin acumularea de substanțe toxice în ficat. Complicațiile hepatitei cronice toxice includ:

  • Ascita. Acumularea de lichid în abdomen apare în hepatita toxică ca urmare a afectării funcției hepatice și a sistemului circulator.
  • Varice esofagiene. Din cauza obstrucționării fluxului sanguin din ficat, venele de la nivelul esofagului și stomacului se dilată, devenind fragile și susceptibile la sângerări.
  • Ciroza. Este rezultatul leziunilor hepatice prelungite și a inflamației cronice cauzate de expunerea la substanțe toxice. Structura ficatului este înlocuită cu un țesut fibros.
  • Cancerul hepatic. Persoanele care consumă alcool în exces au un risc crescut de a dezvolta cancer hepatic.
  • Encefalopatia hepatică. Ficatul nu mai poate să elimine eficient toxinele din organism, iar acestea se acumulează și ajung în creier. Encefalopatia este o complicație gravă și poate provoca tulburări de conștiență, exprimare confuză sau somnolență.
  • Insuficiența hepatică. Leziunile hepatice severe datorate expunerii la toxine determină scăderea funcției hepatice astfel ficatul nu poate efectua corect procesele de detoxifiere, metabolism și producție de proteine.

Tratamentul recomandat

Primul pas în tratarea hepatitei toxice este oprirea expunerii la substanța toxică. Simptomele pot începe să se amelioreze în câteva zile de la întreruperea expunerii.

Persoanele cu simptome severe trebuie să se prezinte la spital pentru a primi tratament intravenos cu fluide și medicamente pentru ameliorarea simptomelor și pentru monitorizarea funcției hepatice.

În cazul unei supradoze de paracetamol, administrarea acetilcisteinei în primele 16 ore este un tratament eficient și recomandat pentru a preveni sau inversa leziunile hepatice cauzate de supradoză.

Transplantul de ficat se recomandă pacienților cu afecțiuni hepatice grave, pentru care alte opțiuni de tratament nu au fost eficiente.

Tratament la SANADOR

La Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, medicii utilizează metode și tehnologii de diagnosticare ultraperformante, de la analize de laborator la examene imagistice de ultimă generație, printre care și elastografia Fibroscan. Specialiștii SANADOR abordează hepatita toxică și bolile hepatice personalizat și multidisciplinar, astfel încât fiecare pacient să primească un tratament potrivit, în funcție de simptomatologie, evoluția bolii și situația sa medicală, în ansamblu.

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni hepatice au acces la proceduri avansate și monitorizare pe toată durata terapiei. De asemenea, primesc recomandări legate de dietă și stil de viață, esențiale în managementul pe termen lung al bolilor hepatice.

Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR efectuează proceduri de tratament avansat, inclusiv intervenții chirurgicale complexe, de la rezecții la transplant hepatic. De altfel, centrul coordonat de Prof. Dr. Irinel Popescu este primul din România care a realizat un transplant hepatic într-un spital privat.

Watch on YouTube

Metode de prevenție pentru hepatita toxică

Hepatita toxică medicamentoasă nu poate fi mereu prevenită, dar există măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce riscul de afectare hepatică:

  • Folosiți medicamente doar atunci când este necesar și nu depășiți doza recomandată. Evitați amestecarea alcoolului cu medicamente.
  • Reduceți sau opriți consumul de alcool.
  • Evitați utilizarea suplimentelor sau plantelor hepatotoxice.
  • Depozitați medicamentele și suplimentele de vitamine într-un loc sigur, departe de copii, astfel încât să nu existe riscul ca aceștia să le ingereze accidental.
  • Dacă lucrați cu sau folosiți produse chimice periculoase, asigurați-vă că luați toate măsurile necesare pentru a vă proteja de expunere.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR