Ce este gastrostoma

Gastrostoma este o deschidere a stomacului la exterior, efectuată pentru plasarea unui tub gastric, folosit la introducerea alimentelor, medicamentelor și a lichidelor direct în stomac. La Spitalul Clinic SANADOR, intervenția de gastrostomie este realizată în cele mai bune condiții de siguranță, prin abord endoscopic, de o echipă medicală experimentată, care folosește echipamente de ultimă generație.

Watch on YouTube
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Ce pacienți pot beneficia de gastrostomă

Gastrostoma este recomandată în cazul unor pacienți care nu se mai pot alimenta natural, din cauza unor afecțiuni severe. Printre aceștia se numără:

Pregătirea în vederea efectuării gastrostomei

Decizia pentru montarea  gastrostomeitrebuie să fie luată după o evaluare atentă a pacientului. Medicul va face examenul clinic general și va discuta cu pacientul despre procedura. La indicația medicului vor fi realizate analize de laborator și investigațiile imagistice necesare (ecografie abdominală, CT, RMN).

În funcție de istoricul medical al pacientului, medicul va stabili dacă există vreo contraindicație pentru realizarea procedurii. Contraindicații relative sunt: sângerarea gastrointestinală recentă, instabilitatea hemodinamică, prezența ascitei sau a carcinomatozei peritoneale. Contraindicații absolute sunt: peritonita, tulburări de coagulare ce nu pot fi corectate, ischemia la nivel intestinal.

Sunt situații în care pacientul trebuie să oprească cu un timp înainte de procedură administrarea de anticoagulante și antiagregante plachetare, pentru a diminua riscul de sângerare, în alte cazuri sunt necesare ajustări ale dozelor, precum în administrarea medicației pentru diabet zaharat. Pacientul nu va mânca cu cel puțin 8 ore înainte de intervenție.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum se efectuează gastrostoma

Intervenția de gastrostomie constă în introducerea unui endoscop prin cavitatea bucală  până în stomac, iar la peretele abdominal se realizează o mică incizie și apoi tubul este introdus cu ghidaj endoscopic, pentru a pătrunde la nivelul stomacului.

Realizarea gastrostomei și montarea gastrotubului se efectuează cu sedare, pentru confortul pacientului. Gastrostomia trebuie să fie realizată de un medic gastroenterolog experimentat, cu competențe în endoscopie digestivă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Recuperarea după montarea unui gastrostome

Ca în orice intervenție chirurgicală, locul de incizie necesită un timp de vindecare. Zona de pătrundere a tubului la piele va fi pansată și dezinfectată, până la realizarea vindecării.

Este posibil să mai existe dureri la locul intervenției, iar medicul îi va indica pacientului medicația analgezică ce îi este permisă în această situație. Pacientul va fi instruit cum să folosească gastrostoma și cum să o curețe periodic, pentru a preveni blocarea ei.

Momentul începerii alimentației pe gastrostomă va fi decis de medic. Inițial, cantitățile de alimente vor fi mici, iar prepararea alimentelor se va face sub formă semi-lichidă sau de piureuri. Este recomandabil ca înainte și după administrarea de alimente sau de medicamente sonda gastrică să fie spălată cu apă, pentru a nu se astupa cu resturi alimentare.

Starea pacientului va fi monitorizată mai ales la începutul utilizării gastrostomei. Eficacitatea hrănirii pe gastrostomă poate fi evaluată și prin cântărirea pacientului la anumite intervale de timp.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Riscuri și posibile complicații ale gastrostomei

Gastrostoma poate fi temporară sau definitivă. Pe o anumită perioadă de timp, ea este singura soluție eficace pentru hrănirea pacientului, așa că îngrijirea pacientului cu gastrostomă este necesară pentru prevenirea complicațiilor care pot să apară pe perioada utilizării alimentației pe gastrotub. Prezența sondei în stomac contribuie la riscul de sângerare gastrică și perforație.

Complicațiile pe parcursul utilizării gastrostomei pot fi:

  • dislocarea tubului gastric, detașarea din poziția inițială;
  • infecții la locul de inserție;
  • înfundarea sondei gastrice cu resturi alimentare uscate;
  • cicatrizarea vicioasă la locul de inserție și stenozarea tubului.

Intervenția de montare a gastrostomei la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care au indicație de la medicul oncolog, radioterapeut sau neurolog pentru realizarea unei gastrostome beneficiază de o procedură minim invazivă, prin abord endoscopic.

La SANADOR, intervențiile de endoscopie digestivă sunt efectuate în cele mai bune condiții de confort și siguranță.

Intervenția pentru montarea gastrostomei este efectuată cu internare continuă, iar o parte din costuri este decontată în cazul pacienților asigurați, prin contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Gastrostomele efectuate la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu sedare asistată de un medic ATI, pentru confortul sporit al pacientului, iar echipamentele endoscopice utilizate cu de ultimă generație.

De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR și la Centrul de excelență în endoscopia digestivă SANADOR Floreasca, pacienții au acces la consultații de gastroenterologie asigurate de medici  experimentați și de proceduri endoscopice performante, pentru diagnostic avansat și tratament minim invaziv, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare în parte.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR