Ce este un furuncul?

Furunculul este o infecție la nivelul unui folicul de păr, provocată de obicei de Staphylococcus aureus. La început, un furuncul se prezintă ca un nodul dureros, de culoare roșie, apărut sub piele, care apoi se umple cu puroi. Durerea se reduce numai prin evacuarea puroiului. Furunculul este un abces cutanat care poate să fie localizat oriunde pe suprafața corporală, iar atunci când apar mai multe furuncule, acestea pot să conflueze, formând un carbuncul.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauzele și factorii de risc

Infecția cu Staphylococcus aureus a foliculului de păr este principala cauză în apariția unui furuncul. Atunci când agentul patogen ajunge la nivelul foliculului, acesta va produce inflamație și va duce la formarea unui nodul dureros.

Există mai mulți factori de risc care predispun la formarea furunculului. Igiena precară favorizează multiplicarea bacteriilor și la infecții bacteriene. Scăderea imunității, cauzată de afecțiuni medicale sau de tratamente medicamentoase, poate favoriza producerea de infecții, inclusiv formarea de furuncule.

Diabetul zaharat favorizează și el producerea de infecții cutanate. Hipersudorația sau transpirația excesivă creează condiții favorabile pentru multiplicarea bacteriană. Tăierea firelor de păr poate să ducă la ușoare leziuni ale tegumentului, leziuni prin care pot pătrunde agenții bacterieni.

Semnele și simptomele provocate de un furuncul

Durerea este cel mai frecvent simptom asociat unui furuncul. Aceasta apare în special la furunculele localizate în zonele unde este aplicată presiune sau fricțiune (pe coapse, la nivelul feselor).

Semnele inflamației sunt și ele prezente la nivelul infecției tegumentare. Zona este roșie, umflată, sensibilă și caldă la palpare. În cazurile severe, poate să fie asociată febra sau infecția se poate răspândi și la nivelul ganglionilor limfatici din apropiere, provocând adenopatie.

Inițial, zona afectată este roșie, însă după acumularea puroiului, centrul furunculului devine alb sau gălbui. Prin această zonă, puroiul o să se evacueze, iar odată cu evacuarea se va reduce și durerea din zona respectivă.

În cazul în care apare un furuncul în zona inghinală sau un furuncul la subraț, acesta o să fie mult mai sensibil și o să producă o durere mai puternică, din cauza localizării.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Analize indicate pentru diagnostic

Diagnosticul furunculului este clinic. În timpul consultației, medicul dermatolog va inspecta zona afectată și va palpa furunculul, pentru a-i observa consistența și forma. Istoricul medical este și el important, pentru că afecțiunile care produc scăderea imunității pot să crească riscul de a dezvolta furuncule.

Diagnosticul se bazează pe semnele și simptomele specifice din furunculoză. În cele mai multe cazuri, examenul clinic este suficient pentru a diagnostica un furuncul. Testele de laborator și imagistica medicală nu sunt necesare pentru diagnostic.

În cazurile mai severe, medicul poate efectua cultură din puroiul evacuat, pentru analiză în laborator, care să identifice bacteria responsabilă de producerea furunculului. În acest fel, medicul va putea alege antibioticul potrivit pentru tratament. De asemenea, specialistul mai poate solicita analize de sânge, care să evidențieze inflamația și infecția.

Posibile complicații ale unui furuncul

În cazul pacienților cu imunosupresie, furunculul poate să reapară exact în același loc sau poate să nu treacă deloc. Furunculul recurent poate să semnaleze o infecție mai gravă, infecție cu MRSA (Staphylococcus aureus meticilino-rezistent).

Foarte rar, agentul microbian poate să pătrundă în sânge și să producă septicemie. În cazul în care acesta pătrunde în sânge, el va produce meningită la nivelul creierului, endocardită la nivelul inimii, osteomielită la nivel osos și multe alte complicații.

Aceste complicații pot să pună viața pacientului în pericol și de aceea este recomandată începerea cât mai rapidă a tratamentului antibiotic. O altă complicație a furunculului este infecția tegumentului din jur, care este localizată în straturile pielii și se numește celulită.

Tratamentul recomandat

Este foarte important ca furunculul să nu fie strâns sau spart, pentru că astfel crește riscul complicațiilor. Un furuncul se va sparge singur, iar puroiul se va drena în timp. În unele cazuri, dacă puroiul nu se drenează de la sine, medicul poate să facă o mică incizie la nivelul furunculului, ca să ajute la evacuarea puroiului. Odată ce puroiul este evacuat din furuncul sau din carbuncul, acesta se va vindeca. Pe lângă evacuarea puroiului, medicul poate prescrie antibiotice, necesare în cazul unei furunculoze severe sau recurente.

Cum poate fi prevenită apariția unui furuncul?

Prevenirea apariției unui furuncul constă într-o igienă bună și în adoptarea unor măsuri care scad riscul de infecție bacteriană. Spălatul corect al mâinilor cu apă și săpun reduce răspândirea bacteriilor pe corp. Dușul zilnic ajută la îndepărtarea transpirației și a excesului de sebum, reducând riscul de suprainfecție bacteriană.

Pentru ras sau bărbierit trebuie folosită o lamă curată și un gel de ras, iar părul trebuie să fie tăiat în direcția de creștere, pentru a reduce riscul de foliculită. Hainele foarte strâmte trebuie evitate, deoarece acestea favorizează fricțiunea pielii și cresc riscul de infectare a firului de păr. Diabetul zaharat trebuie să fie controlat, deoarece hiperglicemia favorizează infecția bacteriană.

În cazul în care pielea este uscată, trebuie hidratată cu loțiuni speciale, pentru că tegumentul uscat este mult mai susceptibil la iritație și la leziuni minore. Urmând aceste recomandări și menținând o igienă bună a pielii, riscul de a dezvolta furunculoză este mai redus. Însă în cazul în care furunculul este recurent, este necesară consultarea unui medic, pentru evaluare și recomandarea unui tratament.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de consultații dermatologice asigurate de medici cu experiență îndelungată și cu o bună pregătire profesională. Atunci când este necesar, specialiștii vor recomanda analize de laborator speciale, necesare pentru stabilirea unui diagnostic corect și rapid pentru diferite afecțiuni cutanate, înainte de apariția complicațiilor.

Tratamentul va fi mereu unul personalizat, iar pacientul va primi și recomandări pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, astfel încât să fie prevenite ale infecții ale pielii. La SANADOR, persoanele cu afecțiuni cronice cum este diabetul zaharat au acces și la alte consultații de specialitate, pentru a gestiona corect aceste probleme de sănătate, care cresc semnificativ riscul unor infecții cutanate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR