Ce este fractura de rotulă?

Fractura de rotulă constă în fisurarea sau ruperea rotulei în două sau mai multe bucăți mai mici, sub acțiunea unei forțe. Rotula sau patela este acel os mic care acoperă și protejează articulația genunchiului. Întrucât este cuprins în structura tendonului mușchiului cvadriceps, este considerat un os sesamoid, fiind și cel mai mare dintre oasele sesamoide din structura scheletului.

Rotula este un os important, deoarece pe suprafața sa se fixează două tendoane – inferior, rotula se atașează de tibie prin tendonul rotulian și superior se inseră tendonul mușchiului cvadriceps femural, cu ajutorul cărora putem realiza flexia și extensia genunchiului. De aceea, o fractură la genunchi care implică rotula poate afecta mecanismul de extensie al membrului inferior, mecanism implicat în timpul mersului.

Osul patelar este acoperit cu cartilaj articular pe trei sferturi din fața posterioară, ceea ce oferă o suprafață netedă și permite glisarea facilă a suprafețelor osoase în timpul flexiei și extensiei genunchiului. Acest cartilaj poate fi afectat în cadrul fracturilor de rotulă, ceea ce poate determina, în timp, artrită post-traumatică.

Fracturile rotulei sunt destul de rare, reprezentând aproximativ 1% dintre toate fracturile și apar mai frecvent la bărbați.

Tipuri de fractură de rotulă

Fracturile de rotulă se poate prezenta ca:

  • Fractură de rotulă nedeplasată – presupune fractura acesteia, însă fără deplasarea fragmentelor osoase; fragmentele rotuliene rămân în contact sau pot fi separate prin spații mici, de aproximativ 1-2 milimetri; de obicei, acest tip de fractură se vindecă ușor și nu necesită intervenție chirurgicală;
  • Fractură de rotulă deplasată – fragmentele de fractură se vor deplasa unele față de celelalte și nu vor mai fi aliniate; tratamentul acestor tipuri de fracturi impune, adesea, intervenție chirurgicală;
  • Fractură de rotulă transversă – când osul patelar se rupe în două bucăți, ceea ce va necesita intervenție chirurgicală;
  • Fractură de rotulă cominutivă – în acest caz, sub impactul traumatismului rotula se va rupe în cel puțin 3 fragmente; aceasta poate fi, la rândul ei, cu deplasare sau fără; de obicei impun tratament chirurgical; dacă unul dintre fragmente este prea mic și nu se poate reatașa de celalalte fragmente osoase, acesta va fi eliminat în cursul intervenției chirurgicale;
  • Fractură de rotulă deschisă – implică afectarea tegumentului (pielii) care acoperă genunchiul; fragmentele osoase rotuliene pot ieși la suprafața pielii prin acel defect; acest tip de fractură prezintă un mare risc de infecție, necesitând tratament prompt cu antibiotice și intervenție chirurgicală pentru curățarea rănii;

Cauze și factori de risc pentru rotula ruptă

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

O rotulă ruptă se poate produce în următoarele circumstanțe:

  • Mecanism direct – cădere pe genunchi în timpul practicării sporturilor, sau lovirea directă a genunchiului de bord în accidentele de mașină;
  • Mecanism indirect – o extensie foarte puternică a cvadricepsului femural poate „smulge” rotula, fracturând-o.

Semne și simptome pentru factura de rotulă

Fractura de rotulă poate determina următoarele semne și simptome:

  • Durere la nivelul genunchiului;
  • Tumefierea (umflarea) genunchiului – poate indica o complicație, de tipul hemartrozei, adică o acumulare de sânge intraarticular; această colecție va necesita drenaj (evacuare chirurgicală);
  • Imposibilitatea de a extinde (întinde) membrul afectat sau de a sta în picioare;
  • Echimoză (învinețirea genunchiului);
  • Deformarea genunchiului;
  • Defect patelar palpabil – la palparea genunchiului se va resimți o discontinuitate, sub forma unei adâncituri la nivelul fracturii;
  • Protruzia fragmentelor de fractură la nivelul pielii, în cazul fracturilor deschise.

Diagnosticul rotulei rupte

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Medicul ortoped va examina clinic pacientul și îl va întreba referitor la mecanismul de producere al traumatismului. Un indiciu clinic de diagnostic îl reprezintă imposibilitatea extensiei genunchiului și a mersului.

Testele imagistice, precum radiografia genunchiului, efectuată în mai multe incidențe, poate evidenția traiectele de fractură, precum și gradul de cominuție al acesteia. Există o variantă normală de rotulă care poate mima radiologic o fractură – patela bipartită. Aceasta reprezintă o variantă în care patela este formată din două fragmente osoase diferite, din cauza prezenței unui centru osos suplimentar de osificare, care nu fuzionează cu cel principal. În această situație, varianta este prezentă la ambii genunchi; în schimb, o fractură este prezentă, de obicei, doar la genunchiul traumatizat. Deși aceasta reprezintă o confuzie frecventă, istoricul clinic al pacientului și simptomatologia acestuia elucidează adesea diagnosticul.

În situațiile în care fractura nu este evidentă la examenul radiografic, medicul poate recomanda efectuarea unui examen CT (tomografie computerizată) pentru o vizualizare mai bună a structurilor osoase, respectiv a traiectelor de fractură.

Tratamentul fracturii de rotulă

Pentru fracturile de rotulă fără deplasare, este suficientă aplicarea unui gips femuro-gambier sau a unei orteze fixe de genunchi pentru aproximativ 6-8 săptămâni, care să mențină membrul într-o poziție extinsă și să prevină mișcările la nivelul genunchiului. Această metodă menține fragmentele de fractură alăturate în timpul vindecării, facilitând consolidarea.

Pentru fracturile cu deplasare, cominutive sau cu deschidere la piele se va interveni chirurgical. Fracturile cu două fragmente se vor fixa cu ajutorul șuruburilor sau prin metoda hobanajului, în care se aplică două broșe metalice, peste care se adaugă o sârmă în formă de 8, ce are rolul de a comprima cele două fragmente, în acest fel grăbind vindecarea fracturii. În cazul fracturilor cominutive, unele fragmente pot fi prea mici pentru a fi fixate cu șuruburi și, astfel, acestea vor fi excizate, urmând ca bucata mai mare de rotulă rămasă să fie reatașată la tendonul său.

Recuperarea după fractura de rotulă

În funcție de severitatea fracturii, recuperarea după fractura de rotulă se obține, în general, în aproximativ 3-6 luni de la momentul traumatismului. Deoarece tratamentul fracturii de rotulă implică imobilizarea membrului pentru o perioadă mai lungă, articulația genunchiului va deveni mai rigidă, iar musculatura coapsei se poate atrofia. Din acest motiv, pe parcursul acestei perioade de recuperare, kinetoterapia este foarte importantă. Fizioterapeutul va învăța pacientul anumite exerciții specifice pentru a crește mobilitatea articulară și pentru întărirea musculaturii coapsei. 

Tratament și recuperare, la SANADOR

La Secția de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic SANADOR, pacienții cu fracturi de diferite tipuri, ca fractura de tibie sau de alt tip, primesc cel mai bun tratament, grație medicilor foarte bine pregătiți și dotării de top. Specialiștii SANADOR au la dispoziție investigații de mare precizie, pentru diagnosticarea fracturii rotulei și afecțiunilor aparatului locomotor.

În cazul fracturilor care nu se pot trata prin fixare în gips, medicii efectuează intervenții chirurgicale, într-un cadru sigur și confortabil pentru pacient. Când este posibil, medicii apelează la proceduri minim-invazive, care au avantajul recuperării rapide și scăderii riscului de complicații.

După tratament, pacienții se pot recupera la SANADOR, baza de recuperare având dotări complexe și personal specializat pentru kinetoterapie, masaj terapeutic, fizioterapie și recuperare pediatrică.  

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR