Ce este fractura de craniu și cum se produce?

  • 021.9699 Fractura de craniu trebuie investigată medical rapid. Apelează la SANADOR!

Fractura craniului este o ruptură la nivelul osului cranian. Craniul sau cutia craniană este o structură osoasă care oferă o bună protecție creierului. Cu toate acestea, un impact sau o lovitură puternică poate duce la fractură craniană. Cele mai frecvente fracturi de craniu se produc în urma căderilor, accidentelor rutiere, accidentelor sportive și agresiunilor fizice.

O fractură de craniu ușoară poate cauza puține probleme și se poate vindeca de la sine în timp. Fracturile mai grave pot duce la complicații precum hemoragii în interiorul creierului sau în jurul acestuia, leziuni cerebrale, scurgeri de lichid cefalorahidian, infecții sau convulsii. Aceste complicații necesită adesea intervenție chirurgicală.

Există 4 tipuri principale de fractură de craniu:

  • fractură craniană liniară: se caracterizează prin existența unei fracturi care se aseamănă cu o linie subțire, fără deformarea osului și fără deplasarea acestuia;
  • fractură craniană depresivă: în cazul acestei fracturi, o parte a craniului este împinsă înăuntru;
  • fractură de craniu diastatică: se produce la nivelul zonelor de îmbinare ale oaselor craniului și apare mai frecvent la nou-născuți și sugari;
  • fractură de bază de craniu: este cel mai grav tip de fractură craniană și implică ruptura oaselor de la baza craniului.

Cauze și factori de risc pentru fractura craniană

Fractura craniului apare atunci când craniul este lovit de o forță suficient de puternică pentru a rupe osul. La nou-născuți, fractura craniului poate apărea după impactul dintre capul copilului și oasele bazinului în timpul contracțiilor uterine. De asemenea, folosirea forcepsului poate cauza leziuni ale craniului la nou-născuți.

La sugari, o fractură de craniu apare de obicei prin neglijență, cădere sau abuz fizic. La copii, cele mai multe fracturi de craniu apar în urma căderilor și al accidentelor de bicicletă. La adulți, fracturile de craniu apar de obicei în urma accidentelor rutiere, accidentelor sportive și agresiunilor fizice.

Factorii care pot crește riscul de apariție a unei fracturi craniene sunt: osteoporoza, mielomul multiplu, metastazele osoase craniene, infecțiile la nivelul oaselor craniene, practicarea unor sporturi de contact (ex. box, lupte libere, rugby) și conducerea imprudentă a autovehiculelor.

Semnele și simptomele provocate de o fractură de craniu

  • 021.9699 Fractura de craniu produce durere. Sună la SANADOR!

Semnele și simptomele care pot apărea la pacienții cu fractură de craniu sunt:

Investigații necesare pentru diagnostic

Medicul poate diagnostica o fractură craniană prin simpla examinare fizică a capului. Cu toate acestea, este util să se depisteze natura exactă a leziunilor și gravitatea acestora prin investigații specifice.

Radiografia de craniu

Radiografia de craniu poate fi utilă pentru a pune în evidență fracturi la nivelul părții superioare a craniului, însă pentru o fractură de bază de craniu, radiografia simplă nu este suficientă, fiind necesare și alte investigații precum examen CT sau examen RMN.

Computer tomografia (CT)

Examenul CT este metoda standard de diagnosticare a fracturilor craniene. Pe lângă punerea în evidență a fracturilor, tomografia computerizată poate să ofere detalii despre gravitatea fracturii și poate identifica leziunile asociate precum lezarea vaselor de sânge, prezența hemoragiilor cerebrale, lezarea țesutului cerebral, cheaguri de sânge la nivelul sinusurilor venoase, afectarea nervilor cranieni sau lezarea membranelor care învelesc creierul. Astfel, examenul CT oferă detalii despre gravitatea fracturii craniene și afectarea țesuturilor moi, aspecte care sunt foarte importante pentru stabilirea metodei de tratament.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN)

Imagistica prin rezonanță magnetică utilizează un câmp magnetic de mare putere pentru a capta imagini detaliate ale corpului. În cazul unei fracturi de craniu, examenul RMN se folosește în special pentru detectarea leziunilor de la  nivelul țesuturilor moi, în timp ce leziunile osoase sunt mai bine vizualizate cu ajutorul examenului CT.

Complicațiile unei fracturi craniene

  • 021.9699 Nu aștepta apariția complicațiilor! Vino la SANADOR!

Pentru pacienții cu fractură de craniu, complicațiile variază în funcție de vârstă, tipul de fractură, gravitatea leziunilor și timpul scurs până la aplicarea tratamentului. La sugari și copii, o fractură de craniu liniară care se însoțește de ruptura membranelor care învelesc creierul poate duce la apariția unui săculeț cu lichid numit chist leptomeningeal. Acesta poate pune presiune pe creier și poate determina simptome precum dureri de cap, amețeli, confuzie, somnolență sau întârziere de dezvoltare.

O altă complicație a fracturii liniare de craniu este hematomul cerebral, care reprezintă o colecție de sânge și apare atunci când fractura se asociază cu lezarea unui vas de sânge de la nivelul creierului.

Pacienții cu fractură de bază de craniu pot prezenta complicații precum:

  • scurgere de lichid cefalorahidian;
  • pneumocefalie (pătrunderea aerului în cavitatea craniană);
  • meningită;
  • disecție și pseudoanevrism de arteră carotidă internă;
  • lezarea nervilor cranieni III, IV, VI, VII și VIII;
  • tromboza sinusului cavernos;
  • hemoragie intracraniană;
  • pierderea auzului.

Fractura craniului cu depresiune se poate complica în special cu infecții (abces cerebral, osteomielită, meningită, encefalită) și convulsii.

Tratamentul pentru fractura de craniu

Tratamentul pentru pacienții cu fractură craniană depinde de următorii factori: vârstă, starea generală de sănătate, tipul de fractură, gravitatea acesteia și leziunile asociate.

Majoritatea persoanelor cu fractură de craniu care nu prezintă leziuni cerebrale sunt internate în spital și ținute sub observație. Unii pacienți pot necesita medicamente antiinflamatorii și antalgice pentru reducerea inflamației și durerii, antibiotice pentru prevenirea sau tratarea infecțiilor și medicamente anticonvulsivante pentru tratarea crizelor convulsive.

În afară de fracturile de bază de craniu și fracturile cu depresiune, majoritatea fracturilor craniene nu necesită un tratament specific și se pot vindeca de la sine.

Pacienții cu fractură de bază de craniu pot necesita intervenție chirurgicală dacă fractura se însoțește de scurgerea excesivă de lichid cefalorahidian prin nas sau urechi.

Tratamentul chirurgical este cel mai des utilizat pentru pacienții cu fractură de craniu depresivă. Acest lucru se datorează faptului că fractura craniului cu depresiune se vindecă mai greu de la sine. Acest tip de fractură ar putea avea ca rezultat nu numai probleme de estetică, ci și afectarea creierului prin comprimarea acestuia. Intervenția chirurgicală constă în ridicarea fragmentelor de craniu înapoi în poziție și sutura scalpului pentru a închide rana.

Intervenția chirurgicală poate fi necesară și pentru fracturile cominutive (cu două sau mai multe fragmente osoase), fracturile deschise în care pielea este lezată și există risc mare de infecții sau în unele fracturi închise.

Un diagnostic corect este esențial pentru a face diferența între fracturile craniene care necesită și cele care nu necesită intervenție chirurgicală.

Tratament la SANADOR

  • 021.9699 Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Persoanele cu fractură de craniu trebuie să se prezinte cât mai repede la medic. Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR asigură preluarea rapidă a pacienților cu fracturi craniene, grație serviciului propriu de ambulanțe, precum și tratament prompt. Echipa medicală experimentată realizează investigații precise, grație echipamentelor imagistice performante, și alege tratamentul potrivit în funcție de caz. Dacă este nevoie de intervenție chirurgicală, neurochirurgii utilizează cele mai noi proceduri, cât mai puțin invazive.

La Secția de Neurochirurgie a Spitalului Clinic SANADOR, medicii realizează inclusiv intervenții complexe. Datorită microscoapelor operatorii de ultimă generație Zeiss Kinevo 900, precizia și siguranța sunt la cel mai înalt nivel. Intervențiile se efectuează în blocuri operatorii moderne, iar pacienții sunt monitorizați atent de medici specializați în anestezie și terapie intensivă, inclusiv post-operator.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR