Formule de lapte pentru nou-născuți și sugari

Ce sunt formulele de lapte pentru nou-născuți și sugari

Formulele de lapte pentru nou-născuți și sugari sunt recomandate ca alimentație complementară sânului sau ca înlocuitor al alimentației naturale atunci când aceasta nu este disponibilă. SANADOR oferă acces la servicii medicale de înaltă calitate și sprijin constant în îngrijirea nou-născuților și sugarilor, cu ajutorul medicilor pediatrici empatici și experimentați.

Formulele de lapte pentru nou-născuți și sugari sunt special concepute pentru a oferi o alternativă cât mai apropiată de compoziția laptelui matern.

Cele mai frecvent utilizate formule de lapte au la bază lapte de vacă, însă acesta este îmbogățit cu nutrienți și adus cât mai aproape de compoziția laptelui matern.

Alimentația la sân este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății ca sursă de nutrienți pentru asigurarea creșterii corespunzătoare a sugarului. Formulele de lapte sunt produse astfel încât să imite cât mai bine laptele de mamă, sau chiar să asigure mai mulți nutrienți decât acesta.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Când trebuie folosită o formulă de lapte pentru bebeluși

Utilizarea unei formule de lapte praf pentru nou-născuți și sugari este recomandată atunci când mama nu produce suficient lapte sau copilul nu crește în greutate. O formulă de lapte pentru bebeluși poate fi dată după alăptare în cazul în care copilul nu se satură sau poate înlocui alimentația naturală dacă mama nu mai prezintă secreție lactată.

Diferența dintre o formulă de lapte și laptele de vacă

Laptele de vacă conține o cantitate foarte mică de fier. Alimentarea sugarului cu lapte de vacă poate conduce la anemie. Laptele de vacă conține multe proteine și cazeină ce este mai greu de digerat de către sugar. De asemenea, laptele de vacă nu conține acizi grași esențiali DHA și ARA, necesari pentru dezvoltarea optimă a creierului.

Formula de lapte conține un raport optim de proteine (zer, cazeină), este îmbogățită cu fier, DHA, ARA, vitamine, iar principalul carbohidrat este lactoza. Formula de lapte imită compoziția laptelui matern fiind alegerea corespunzătoare pentru a alimenta un sugar sau nou-născut. Laptele de vacă poate fi oferit copilului după vârsta de 2 ani.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Formule de lapte praf în funcție de vârsta bebelușului

Alegerea unui tip de formulă de lapte pentru copii se face în primul rând în funcție de vârstă. Există pe piață formule de lapte pentru 0-6 luni (inițiale), precum și formule de lapte pentru 6-12 luni sau pentru copii peste 1 an. Formula de început (1, pentru 0-6 luni) asigură necesarul sugarului până la diversificare.

Formula de continuare (6-12 luni) este mai greu de digerat decât cea inițială, însă este adaptată sistemului digestiv matur al copilului de 6 luni. De asemenea, conține o cantitate mai mare de fier, vitamine, minerale, precum și anumiți acizi grași necesari pentru dezvoltare. Formula pentru 6-12 luni va fi oferită sugarului ce va avea atât mese de lapte, cât și mese cu alimente de diversificare.

Între vârsta de 12 și 24 de luni copiii pot primi formulă de creștere (3).  Nu există o regulă strictă ce decide până la ce vârstă se dă lapte praf. Există de asemenea formule Junior pentru copii peste 24 de luni (4).  Cantitatea de lapte formulă oferită copilului la această vârstă trebuie să fie de maxim 400ml pentru a preveni carențele. Deși formulele de lapte sunt îmbogățite cu fier și alți nutrienți, acestea nu suplinesc o alimentație de diversificare corespunzătoare.

Formule speciale de lapte pentru nou-născuți și sugari

O formulă de lapte fără lactoză poate fi recomandată în cazul în care există un deficit dovedit al enzimei implicată în digestia lactozei (lactază) - intoleranță la lactoză. De asemenea, în timpul și după gastro-enterocolite acute, pentru a ușura procesul de digestie, formula de lapte uzuală poate fi înlocuită cu una fără lactoză, astfel ajutând la normalizarea scaunelor.

Regurgitațiile nou-născutului sunt fiziologice. Pentru a diminua regurgitațiile părinții pot alimenta copilul într-o poziție anti-reflux, cu capul ridicat, sau pot utiliza perne anti-reflux. Atunci când însă acestea împiedică alimentarea sau creșterea în greutate a nou-născutului, medicul pediatru poate recomanda schimbarea alimentației cu o formulă de lapte antireflux. Textura acesteia este mai groasă, astfel ajutând la diminuarea regurgitațiilor.

În cazul în care medicul suspectează o alergie la proteina din laptele de vacă, medicul pediatru poate recomanda schimbarea formulei uzuale cu o formulă de lapte hipoalergenic. Alergia la proteina din laptele de vacă este suspectată atunci când sugarul prezintă diaree, cu sau fără striuri de sânge, regurgitații frecvente, dureri abdominale sau colici abdominale sau constipație.

Pe pielea sugarului pot să apară erupții urticariene, dermatită atopică sau chiar angioedem (umflarea buzelor, a limbii sau periorbital). Pentru diagnosticul APLV medicul poate efectua dozarea din sânge a unor anticorpi specifici acestei boli. În formula de lapte hipoalergenică proteinele sunt hidrolizate sau extensiv hidrolizate, astfel încât sunt acceptate mai ușor în organismul copilului și nu creează reacții alergice.

Cum alegi formula de lapte potrivită

O formulă de lapte se alege în primul rând în funcție de vârstă. Acestea au în general un număr trecut pe cutie - 1 pentru 0-6 luni, 2 pentru 6-12 luni, 3 pentru 1-2 ani și 4 pentru copiii peste 2 ani.

Există o gamă largă de firme ce creează formulă de lapte pe piața din România. Nu există diferențe semnificative între același tip de formulă de la firme diferite. Toate companiile încearcă să imite cât mai fidel laptele matern, motiv pentru care compoziția formulelor este asemănătoare. Cu toate acestea, unii copii pot prefera sau accepta mai ușor o anumită formulă în detrimentul alteia. Specialiștii nu recomandă schimbarea frecventă a formulei de lapte.

Formulele anti-reflux (AR), anti-colici (Comfort), hipoalergenice sau fără lactoză vor fi administrate doar la recomandarea medicului pediatru. Pentru prematuri medicul poate recomanda încă din maternitate utilizarea unei formule speciale pentru această categorie de copii, pentru o creștere mai rapidă în greutate.

  • Maternitatea SANADOR susține alăptarea la sân din primele ore de la naștere!

Prepararea formulei de lapte pentru nou-născuți și sugari

Formula de lapte este cumpărată cel mai frecvent sub formă de lapte praf. Pentru a o prepara, primul pas este respectarea igienei. Părintele se va spăla pe mâini și va utiliza un biberon, tetină sau cană sterilizată. Pentru sterilizarea mai facilă a biberoanelor părinții pot folosi un aparat special (sterilizator pentru biberoane). Pentru a prepara laptele copilului, întotdeauna se va folosi apă fiartă și răcită sau apă îmbuteliată plată.

Sterilizarea biberoanelor reprezintă un pas esențial în prepararea formulei de lapte pentru nou-născuți și sugari.

În funcție de cantitatea care trebuie preparată, părintele va folosi un anumit număr de măsuri de formulă praf și o cantitate corespunzătoare de apă, conform specificațiilor de pe cutie. După acest pas, va pune capacul biberonului și va amesteca conținutul. Biberonul se va lăsa un scurt timp la răcit, temperatura optimă pentru copil fiind 37 de grade. Formula de lapte pregătită în biberon, care nu este băută în maxim o oră de la preparare, va fi aruncată.

Alte variante mai rapid și ușor de administrat pentru părinți sunt formulele de lapte gata preparate. Conținutul sticlei este pus în biberonul copilului, fără a utiliza apă suplimentară. De asemenea există și variante de formulă de lapte concentrat. Pentru preparare acestea necesită amestecarea conținutului lichid cu apă. 

Hrănirea bebelușului cu formulă de lapte

Bebelușul este optim hrănit cu lapte matern în primele luni de viață. În situația în care mama nu are o secreție lactată suficientă, sau din orice alt motiv nu alăptează, soluția corectă este alimentarea cu o formulă de lapte pentru nou-născut inițială ( pentru 0-6 luni). Formulele de lapte sunt adaptate pentru vârstă, în funcție de maturitatea sistemului digestiv și renal, precum și al necesităților organismului.

Există formule de lapte speciale - precum cele hipoalergenice (parțial hidrolizate sau extensiv hidrolizate), fără lactoză, pentru colici (comfort) sau anti-reflux (AR).

Formula de lapte este o alternativă sănătoasă, ce asigură necesarul de nutrienți și previne anemia sugarului, în cazul în care acesta nu beneficiază de lapte matern sau necesită o completare a alimentației la sân.

Recomandări și consiliere la Maternitatea SANADOR

SANADOR oferă servicii medicale complete pentru îngrijirea nou-născuților și sugarilor, integrând servicii de neonatologie, pediatrie și terapie intensivă neonatală la cele mai înalte standarde. Pentru a sprijini dezvoltarea sănătoasă a bebelușilor, SANADOR oferă acces la consultații de specialitate, vaccinări și monitorizare continuă a stării de sănătate. De asemenea, mamele beneficiază de consiliere în alăptare, consultanță pentru somnul bebelușului și evaluare postnatală, într-un mediu sigur și confortabil.

Maternitatea SANADOR dispune de un bloc de nașteri modern, conectat direct cu secția de terapie intensivă neonatală, dotată cu incubatoare avansate, ventilatoare performante și echipamente de monitorizare specifice nou-născuților. Echipa medicală, formată din medici cu experiență, asigură îngrijiri specializate pentru prematuri începând de la 24 de săptămâni de gestație, oferind suport vital și alimentație parenterală atunci când este necesar.

  • La Maternitatea SANADOR, pacientele beneficiază de consiliere în alăptare și de cele mai bune îngrijiri postpartum. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR