Diagnosticul de faringită
Diagnosticul de faringită este stabilit de medicul specializat în ORL sau, în cazul copiilor, de medicul pediatru. Faringita este vizibilă la examinarea orofaringelui, dar principala provocare este depistarea infecției cu streptococ β-hemolitic de grup A, care are rate mari de complicații și care necesită obligatoriu începerea tratamentului cu antibiotice. Din acest motiv, a fost dezvoltat scorul Centor, care se aplică adulților și copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani și atribuie câte 1 punct pentru fiecare criteriu clinic:
- exsudat tonsilar;
- tumefierea ganglionilor limfatici cervicali anteriori;
- istoric de febră;
- absența tusei.
Un scor Centor între 0 și 1 nu necesită testare sau administrare de antibiotice, un scor cuprins între 2 și 3 impune analize de laborator, iar un scor de 4 indică necesitatea administrării empirice de antibiotice, adică fără efectuarea unor teste în prealabil. Analizele uzuale de laborator indică o infecție nespecifică, însoțită de inflamație (creșterea numărului de leucocite, VSH crescut, proteina C reactivă crescută), fără a preciza patogenul cauzator.
-
La SANADOR, ai acces la consultații ORL și la toate analizele necesare pentru diagnosticul faringitei.
Programează-te!
RADT (rapid diagnostic test) este un test foarte specific pentru faringita streptococică, care dacă este pozitiv indică prezența infecției, dar dacă este negativ (mai ales la copii), impune analize suplimentare, precum culturile din faringe. Astfel, exsudatul faringian însoțit de culturi reprezintă gold-standardul de diagnostic pentru faringitele bacteriene și fungice, dar sensibilitatea lor este variabilă și pot fi influențate de mai mulți factori, precum tehnica de recoltare.
Testul ASLO (titrul de anticorpi antistreptolizină din sânge) se realizează pentru a urmări evoluția în timp a faringitei sau pentru a evidenția o infecție recentă cu streptococ β-hemolitic de grup A, care nu a fost tratată. Dozarea acestor anticorpi este utilă pentru a depista eventualele complicații tardive ale faringitei streptococice.
Radiografiile toracice și tomografia computerizată sunt recomandate doar în caz de complicații, precum pneumonia sau abcesul peritonsilar.