Ce este amigdalita?

Amigdalita reprezintă inflamația amigdalelor palatine, structuri limfatice situate în faringele posterior, implicate în apărarea anti-infecțioasă. Localizarea lor la poarta de intrare a micro-organismelor pe cale respiratorie constituie un avantaj în lupta contra patogenilor.

Această infecție afectează preponderent copiii, dar poate fi prezentă și la persoanele adulte, în special în anotimpurile reci. Amigdalele inflamate provoacă simptome clasice de răceală: febră, roșu în gât, durere în gât, dificultate la înghițire.

  • Dacă ai semne și simptome care indică o infecție respiratorie, vino la SANADOR pentru consultație și analize!

Tipuri de amigdalită

În funcție de durata și de recurența simptomelor, există trei tipuri de amigdalită:

  • Amigdalita acută – simptomele durează de obicei trei-patru zile,
  • Amigdalita cronică – hipertrofie (mărire) permanentă a amigdalelor,
  • Amigdalita recurentă – episoade repetate de amigdalită (peste 5 episoade) pe parcursul unui an.

De asemenea, amigdalita se poate clasifica și în funcție de infecția ce a determinat-o. Astfel, există amigdalită virală (70% din cazuri) și amigdalită bacteriană.

Watch on YouTube

Cauzele amigdalitei

Cele mai multe amigdalite sunt de etiologie virală. Acestea sunt determinate de coronavirusuri, adenovirusuri, virusuri gripale, paragripale (infecție cu virusuri paragripale), Epstein-Barr virus sau herpes-virus. Acestea nu necesită tratament antibiotic.

O altă cauză a amigdalitei, întâlnită în special în colectivitățile de copii în anotimpul rece, o reprezintă infecția streptococică, în special cu Streptococul beta hemolitic de grup A.

Infecția streptococică netratată poate duce la complicații multiple pe termen lung, de aceea sunt recomandate anumite analize la intrarea copilului în colectivitate. Alte bacterii implicate în etiologia faringitei pot fi Haemophilus influenzae sau Streptococcus pneumoniae. Pentru stabilirea cauzei exacte se realizează un exsudat faringian.

  • La SANADOR ai acces la toate investigațiile necesare pentru diagnosticul rapid și precis al infecțiilor respiratorii. Programează-te!

Semnele și simptomele amigdalitei

Cele mai frecvente semne și simptome ale amigdalitei sunt:

  • Febra - amigdalita poate determina apariția convulsiilor febrile la copiii de 2-5 ani, de aceea este important să li se administreze antitermice în doze corecte, la recomandarea medicului.
  • Durere în gât.
  • Roșu în gât.
  • Dificultate la înghițire.
  • Amigdale mari, roșii, uneori cu depozite albe – apariția depozitelor albicioase la nivelul criptelor amigdaliene este diagnosticată ca amigdalită pultacee sau amigdalită purulentă. Aceste manifestări clinice apar mai des în infecția cu Streptococ beta hemolitic, dar pot fi întâlnite și în infecții virale cu Epstein Barr virus, de aceea sunt necesare analize suplimentare înainte de recomandarea unui tratament cu antibiotice.
  • Stare generală alterată.
  • Ganglioni cervicali măriți (adenopatie).
  • Vărsături, întâlnite mai ales la copiii mici.

Posibile complicații provocate de amigdalită

În lipsa tratamentului potrivit, amigdalita poate duce la complicații severe:

  • Amigdalele mărite blochează căile respiratorii, provocând apnee (oprirea respirației).
  • Infecția streptocică netratată corespunzător poate determina, în timp, afectare renală (glomerulonefrita post-streptocică), cardiacă (reumatism articular acut) sau articulară (artrită). Tratamentul corect cu antibiotice, la recomandarea medicului, va preveni însă apariția acestor boli.
  • În cazuri rare, poate să apară abcesul peri-amigdalian, o colecție de puroi situată lângă amigdalele inflamate, care poate complica evoluția bolii.
  • Sindromul Lemierre este una dintre cele mai severe complicații ale amigdalitei, manifestată prin sepsis, ce necesită tratament de urgență în spital.

Amigdalita cronică reprezintă repetarea episoadelor de mai mult de 7 ori/an și poate necesita tratament chirurgical, pentru îndepărtarea amigdalelor.

Cum este diagnosticată amigdalita?

Diagnosticul de amigdalită este stabilit în urma unei consultații la medicul de familie sau la medicul specialist ORL, prin vizualizarea directă a amigdalelor inflamate și roșii, a aspectului de roșu în gât, uneori a unor depozite albe.

În cazul infecției de cauză streptococică, copiii pot prezenta și o iritație cutanată și limbă saburală (încărcată, albă), ce își schimbă aspectul, devenind, în evoluție, roz-zmeurie.

Necesitatea tratamentului antibiotic este stabilită printr-o analiză simplă, numită exsudat faringian. Recoltarea se face cu ajutorul unui tampon steril de la nivelul amigdalelor și faringelui dimineața, înainte de a mânca și de a realiza igiena dentară, înainte de a primi orice antibiotic. Întrucât rezultatele exsudatului nu sunt imediate, se poate opta și pentru un test rapid Antigen streptococ beta-hemolitic de grupa A.

Tratamentul pentru amigdalită

Managementul amigdalitei acasă constă în repaus, hidratare eficientă și administrarea de antitermice. Simptomele durează trei-patru zile și cei mai mulți pacienți nu dezvoltă complicații. Pot fi folosite pentru sprayuri sau alte soluții antiseptice, care să scadă disconfortul local, la nivelul gâtului. Dacă pacientul nu se poate hrăni suficient, se va pune accentul pe hidratare (apă, ceai). Este necesară evitarea fumatului, deoarece poate irita suplimentar gâtul, ducând la prelungirea simptomelor.

Tratamentul antibiotic va fi stabilit de medic, dacă analizele indică o infecție bacteriană, specialistul urmând să recomande clasa de antibiotic potrivită, în funcție de tipul și rezistența bacteriei. Acest tratament va fi prescris de medicul de familie, medicul pediatru (în cazul copiilor) sau medicul ORL, conform antibiogramei.

În cazul în care simptomele persistă peste două săptămâni, febra nu răspunde la antitermice, apare trismusul (imposibilitatea de a deschide gura) sau pacientul nu se poate hidrata, este indicată prezentarea de urgență la medic. Pentru episoadele recurente de amigdalită, medicul poate considera necesară scoaterea chirurgicală a amigdalelor (amigdalectomie).

Cum poate fi prevenită amigdalita?

Amigdalita poate fi prevenită printr-o igienă riguroasă a mâinilor (spălarea cu apă și săpun, utilizarea dezinfectantului) și evitarea contactului cu persoane bolnave.

Infecția poate să reapară oricând, deoarece este determinată de multiple virusuri și bacterii cu care ne întâlnim în special în anotimpul rece. Un sistem imunitar slăbit crește riscul repetării episoadelor de amigdalită. Se estimează că fiecare persoană trece cel puțin o dată în viață prin această boală. 

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR