Cauze și factori de risc pentru eructație
Cauzele eructațiilor sunt variate și, cel mai adesea, sunt asociate cu obiceiurile alimentare, consumul unor tipuri de alimente și băuturi, precum și cu prezența unor afecțiuni specifice. De pildă, consumul rapid de alimente sau băuturi carbogazoase, mestecarea gumei sau suptul bomboanelor tari contribuie semnificativ la înghițirea unei cantități mai mari de aer, ceea ce poate conduce la o frecvență crescută a eructațiilor.
În plus, unele legume, alături de produsele bogate în amidon, zahăr și fibre pot intensifica producția de gaze în tractul digestiv, apărând astfel eructațiile excesive. Pe lângă acestea, unele boli, dintre care unele foarte grave, cum ar fi boala celiacă, pot contribui și ele la apariția eructațiilor în exces. Astfel, monitorizarea frecvenței și contextului în care apar eructațiile poate oferi informații valoroase cu privire la sănătatea digestivă a unui individ.
De asemenea, anumite obiceiuri, precum fumatul sau utilizarea unor proteze dentare inadecvate, pot favoriza înghițirea unei cantități sporite de aer. În plus, stările de anxietate sau episoadele de hiperventilație pot contribui la creșterea acestui fenomen. În anumite situații, eructațiile pot deveni un obicei dobândit, utilizat pentru ameliorarea disconfortului abdominal, chiar și în absența unei acumulări semnificative de aer în tractul digestiv.
Factorii de risc pentru eructații includ atât tipul alimentației, cât și prezența unor afecțiuni gastrointestinale. Consumul unor categorii de alimente, cum ar fi leguminoasele (fasole, linte) și legumele crucifere (broccoli, varză, conopidă), precum și al produselor bogate în amidon, zaharuri sau fibre, poate favoriza formarea excesivă de gaze în tractul digestiv, conducând astfel la eructații. În plus, băuturile carbogazoase și alcoolul pot contribui la acest proces. Pe lângă factorii dietetici, eructațiile excesive pot fi asociate cu diverse afecțiuni, precum boala de reflux gastroesofagian, gastropareza, gastrita, ulcerul peptic, intoleranța la lactoză sau malabsorbția fructozei și sorbitolului.
De asemenea, „eructații de la fiere” pot apărea ca urmare a unor disfuncții ale vezicii biliare, cum ar fi dischinezia biliară. În cazuri rare, râgâitul poate indica prezența unor afecțiuni mai severe, precum boala celiacă, sindromul de dumping sau insuficiența pancreatică.
-
SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient.
Programează-te!