Ce este eozinofilia?

Eozinofilia înseamnă producția unui număr crescut de eozinofile, celule ale sângelui cu rol important în apărarea organismului de alergeni, fungi și paraziți. Diagnosticul de eozinofilie este stabilit atunci când există peste 500 de eozinofile/microlitru în sângele periferic. Vino la SANADOR pentru analize de sânge performante, esențiale pentru diagnosticarea afecțiunilor hematologice!

În sânge există trei tipuri de celule: eritrocitele, sau globulele roșii, cu rol în transportul de oxigen și de dioxid de carbon, trombocitele, cu rol în coagularea sângelui și globulele albe, sau leucocitele, cu rol în sistemul imunitar.

Eozinofilele sunt un tip de leucocite, fiind celule cu rol în apărarea organismului împotriva alergenilor, fungilor și paraziților și în reacțiile inflamatorii acute și cronice. Alături de neutrofile și bazofile, eozinofilele sunt aparțin liniei granulocitare, datorită prezenței la interiorul acestora a unor granule încărcate cu diverse substanțe toxice pentru microorganisme și cu diverse molecule cu rol în medierea răspunsului inflamator.

Eozinofilele se formează și maturează în măduva osoasă și, ulterior, migrează în sânge și la nivelul diverselor țesuturi. Acestea pot trăi aproximativ 2-5 zile în sângele periferic, iar la nivelul țesuturilor pot persista pentru câteva săptămâni. Astfel, eozinofilele se pot regăsi în sângele periferic și în alte țesuturi din organsim, precum măduva osoasă hematogenă, țesutul adipos, piele, plămâni și stomac.

Atunci când un agent patogen invadează organismul (de exemplu, un alergen – praf, polen sau un microorgansim – fung, parazit), aceste celule migrează la nivelul țesutului respectiv și eliberează proteine toxice pentru microorganisme, dar și diverse molecule cu rol inflamator. Descărcarea conținutului acestora determină apariția unei reacții inflamatorii, care atrage la rândul său alte eozinofile și alte celule ale sistemului imunitar, crescând amploarea reacției inflamatorii.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de eozinofilie

În funcție de numărul de eozinofile prezent în sângele periferic, definim trei tipuri de eozinofilie:

  • eozinofilie ușoară – între 500 și 1500 celule/microlitru;
  • eozinofilie moderată – între 1500 și 5000 de celule/microlitru;
  • eozinofilie severă – peste 5000 de celule/microlitru.

Cauze și factori de risc pentru eozinofilele crescute

O altă clasificare a eozinofiliei este în funcție de cauza acesteia. Astfel, putem întâlni două tipuri de eozinofilie.

Eozinofilia primară sau eozinofilie non-reactivă poate fi idiopatică (de cauză necunoscută) sau poate fi determinată de o proliferare clonală a eozinofilelor, asociată cu diverse afecțiuni și malignități (cancere) ale sângelui. Cauzele eozinofiliei primare pot fi:

  • leucemia eozinofilică cronică;
  • neoplazii mieloproliferative;
  • eozinofilia ereditară (familială);
  • sindromul hipereozinofilic idiopatic – afecțiune în care numărul de eozinofile este mai mare de 1500/microlitru (hipereozinofilie) pe o perioadă mai lungă de 6 luni, asociată cu eozinofilie tisulară marcată și cu afectare de organ.

Eozinofilie secundară – apare ca o manifestare a unei alte afecțiuni, iar cele mai frecvente cauze sunt:

  • diverse alergii – de exemplu, diverse alergii sezoniere, rinita alergică, astm bronșic; acestea reprezintă o cauză frecventă de eozinofile mărite la copii;
  • infecțiile parazitare – ascaridiaza, schistosomiaza, cisticercoza, echinococoza;
  • afecțiuni ale pielii – eczeme, dermatită atopică;
  • boli ale țesutului conjunctiv – fasciita eozinofilică, granulomatoza eozinofilică cu poliangiită (sindromul Churg Strauss), artrita reumatoidă;
  • reacții la diverse medicamente – antibiotice (peniciline, cefalosporine), anticonvulsivante, antiinflamatoare de tip nonsteroidian;
  • afecțiuni autoimune – boala inflamatorie intestinală, vasculite, sarcoidoză;
  • diverse neoplazii (cancere) – asociate mai adesea cu eozinofile crescute la adulți; pot include neoplazii ale sângelui, precum limfoame cu celule T sau Hodgkin, leucemii mieloide acute și cronice sau cancere ale altor organe, precum cancer de stomac sau cancer de colon, cancer pulmonar sau cancer tiroidian.

Semne și simptome de eozinofilie

Într-o reacție inflamatorie puternică, eozinofilele eliberează molecule care distrug agenții patogeni, având un rol benefic în apărarea antiinfecțioasă, însă acestea pot degrada, de asemenea, și structura țesutului la nivelul cărora se acumulează. Astfel, eozinofilia poate determina manifestări în funcție de organul la nivelul cărora acestea se acumulează. Următoarele manifestări clinice pot indica eozinofilie:

  • durere în piept și dispnee (respirație dificilă) în caz de cardiomiopatie eozinofilică;
  • diaree, în cazul colitei eozinofilice;
  • diverse eczeme și erupții tegumentare, ce pot fi asociate cu anumite afecțiuni alergice sau cu vasculite;
  • disfagie (dificultăți la înghițire), asociată cu esofagită eozinofilică;
  • tuse și dispnee în cazul pneumoniei eozinofilice.

De asemenea, o serie de semne și simptome de tip constituțional pot fi prezente în diverse afecțiuni asociate cu eozinofilie, precum neoplaziile limfo- și mieloproliferative:

  • subfebrilitate (o temperatură a corpului între 37 și 38 de grade Celsius);
  • transpirații nocturne;
  • oboseală permanentă;
  • scădere în greutate.

Complicațiile hipereozinofiliei

Hipereozinofilia, prin răspunsul inflamator puternic pe care îl declanșează, poate afecta structura organelor la nivelul cărora se acumulează, uneori cu o progresie rapidă și severă, determinând disfuncție severă de organ.

Cele mai severe complicații asociate cu hipereozinofilia pot fi determinate de acumularea acestora la nivelul țesutului pulmonar, miocardic (mușchiul inimii) sau cerebral și sunt reprezentate de:

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnosticarea eozinofilelor crescute

Eozinofilia poate determina manifestări nespecifice, de aceea acest diagnostic poate fi dificil de suspectat. Medicul poate bănui prezența aceastei afecțiuni atunci când discută cu pacientul despre călătorii recente ale acestuia (sugerând o posibilă infecție parazitară), diverse alergii, consumul unor medicamente sau suplimente alimentare. 

Următoarele analize pot detecta prezența unor eozinofile mărite:

  • Hemoleucograma – permite detectarea unor eozinofile crescute, prin recoltarea de sânge venos periferic; de asemenea, este utilă și pentru evaluarea celorlalte linii celulare – eritrocite, trombocite și ale celorlalte tipuri de leucocite, ale căror valori pot fi modificate în diverse afecțiuni și neoplazii ale sângelui și măduvei osoase; valori normale ale eozinofilelor sunt între 30 și 350 celule/microlitru;
  • Teste alergologice – de exemplu, recoltarea secreției nazale, pentru identificarea prezenței unui număr crescut de eozinofile, în cazul rinitei alergice;
  • Biopsia de țesut – atunci când există o acumulare de eozinofile la nivelul unui țesut, se poate recolta un fragment, care va fi ulterior analizat la microscop, pentru evaluarea celulelor, dar această analiză este rareori recomandată.

Alte investigații care pot fi de ajutor în detectarea cauzei unei eozinofilii sunt:

Tratamentul pentru eozinofilie

Tratamentul eozinofiliei depinde de cauza acesteia. În cazul alergiilor, medicul poate recomanda diverse terapii de tip antiinflamator, precum și medicație de tip corticosteroid. De asemenea, terapia corticosteroidă este utilizată și în cazul afecțiunilor țesutului conjunctiv și al celor de tip autoimun. În cazul unor infecții de tip parazitar sau fungic, după detectarea microoroganismului poate fi recomandată medicație de tip antibiotic sau antiparazitar, cu acțiune țintită asupra acelui microorganism.

În ultimul timp au apărut diverse terapii pe bază de anticorpi, care țintesc anumite molecule cu rol stimulator asupra eozinofilelor. De exemplu, Mepolizumab, un anticorp împotriva interleukinei 5 (IL-5) sau Benralizumab, anticorp activ împotriva receptorului IL-5. Aceste terapii sunt încă în curs de cercetare.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Prevenirea hipereozinofiliei

Unele cauze ale hipereozinofiliei pot fi ușor prevenite. Alergiile, fiind printre cele mai frecvente cauze ale eozinofiliei, pot fi evitate prin limitarea expunerii la agenții patogeni alergizanți și ținerea acestora sub control prin medicație de tip antiinflamator. Curățarea frecventă a mediului ambiental și menținerea unei igiene personale adecvate sunt importante pentru limitarea expunerii la praf și la acarieni.

Pentru prevenirea infecției cu diverși paraziți, este recomandată spălarea tuturor fructelor și legumelor și evitarea consumului unor alimente negătite, precum peștele și fructele de mare.

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură analize de laborator performante și consultații de hematologie oferite de medici cu o vastă experiență, pentru diagnosticul rapid și precis al bolilor sângelui.

După identificarea tipului de eozinofilie și a cauzei care a determinat numărul crescut de eozinofile, pacienții beneficiază de consulturi interdisciplinare, în funcție de indicație. Astfel, ei au acces la consultații de gastroenterologie, alergologie, oncologie sau dermatologie și la toate investigațiile indicate de medicii specialiști, pentru stabilirea tratamentului potrivit.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR