Diversificarea alimentației la sugari

Ce este diversificarea alimentației la sugari

Diversificarea alimentației la sugari reprezintă introducerea treptată a alimentelor în meniul bebelușului, în completarea hrănirii prin alăptare la sân, formulă de lapte sau mixt. La SANADOR, micii pacienții beneficiază de consultații de pediatrie realizate de medici experimentați și empatici, care oferă mămicilor sfaturile necesare privind alimentația sugarilor, pentru asigurare unei dezvoltări optime și prevenirea tulburărilor digestive.

Watch on YouTube

Diversificarea începe în general la vârsta de 6 luni. De la această vârstă, laptele devine insuficient ca unică sursă de nutriție pentru sugar, iar dezvoltarea dentiției permite introducerea treptată a alimentelor noi, inclusiv solide. De asemenea, începând cu vârsta de 6 luni, sistemul digestiv este pregătit pentru a procesa nutrienții introduși într-un meniu pentru diversificare.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Importanța unei diversificări corecte a hranei la sugari

Diversificarea corectă este esențială în dezvoltarea și creșterea în greutate a sugarului. După vârsta de 6 luni, depozitele de fier scad, iar laptele matern sau formula de lapte nu oferă o cantitate suficientă de fier pentru prevenția anemiei feriprive. Vitamina D și calciul au un rol important în dezvoltarea sistemului osos și se găsesc în alimente precum brânza, iaurtul sau oul.

De asemenea, etapa de diversificare stimulează achizițiile motorii ale sugarului, acesta putând să se joace cu mâncarea, să mănânce cu mâna, iar ulterior să învețe să folosească tacâmurile.

Introducerea timpurie a alimentelor în regimul unui sugar reduce semnificativ riscul de reacții alergice. În același timp, alimentația echilibrată stimulează răspunsul imun la infecții, ajutând copilul să lupte cu acestea.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Reguli generale pentru diversificare la bebe

Adăugarea de noi alimente la sugari poate fi o provocare pentru părinți. Bebelușul poate refuza anumite alimente noi, situație în care părinții trebuie să fie răbdători și perseverenți, încercând în repetate rânduri să ajute sugarul în acceptarea alimentului respectiv.

Nu este recomandat ca părintele să înecapă diversificarea atunci când copilul este bolnav, este răcit, are diaree sau alte manifestări care-i creează disconfort. Diversificarea hranei la sugari reprezintă un stres asupra organismului și ar trebui să se facă doar atunci când copilul este sănătos.

O altă regulă generală în diversificare la bebe este hrănirea copilului cu alimente nesărate în primul an de viață. Rinichii sunt încă imaturi la sugar, iar sarea poate să afecteze sistemul renal la această vârstă.  De asemenea, până la vârsta de un an trebuie evitată îndulcirea suplimentară cu zahăr sau miere a alimentelor.

Momentul de diversificare la 6 luni nu corespunde cu înțărcarea copilului. Chiar dacă se începe perioada de diversificare, alăptarea trebuie să continue până la vârsta de doi ani, dacă acest lucru este posibil, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Alimentele noi se introduc o dată la 2-3 zile, pentru a realiza diversificarea pas cu pas. În acest mod, părinții pot observa dacă apar intoleranțe sau alergii alimentare. Inițial copilul va mânca pasat (supe, piure) și ulterior va face trecerea către alimente solide tăiate în bucăți mici.

O altă regulă generală  într-o schemă pentru diversificarea alimentară este evitarea nucilor, alunelor sau semințelor, până la vârsta de un an, deoarece riscul de înec sau aspirare este mare la sugar. De asemenea, după vârsta de un an, se recomandă introducerea alimentelor  cu potențial alergizant - căpșuni, kiwi, ciocolată, albuș de ou, pește.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Pași pentru diversificarea alimentației la bebeluș

Diversificarea (alimentația complementară) se începe de la 6 luni pentru copiii alimentați exclusiv la sân, respectiv de la 4 luni pentru sugarii alimentați artificial. 

Legumele sunt în general alimentele recomandate de medicii pediatri, atunci când mama întreabă cu ce se începe diversificarea. Legumele (morcov, păstârnac, cartof, dovlecel) sunt pregătite sub formă de piure. Urmează fructele (mere, pere, caise, piersici), care vor fi consumate tot ca piure, combinate cu brânză de vaci sau cereale. Brânza de vaci poate fi consumată și împreună cu orez fiert.

Carnea de pui sau curcan trebuie introdusă și ea în alimentație, datorită fierului din compoziție. Ficatul de pasăre conține și el o cantitate mare de fier.

Iaurtul proaspăt, precum și gălbenușul de ou, fac și ele parte din alimentația diversificată a sugarului. Iaurtul poate fi consumat de la vârsta de 7 luni.

De mare ajutor pentru părinți poate fi și un tabel pentru diversificare. Acesta conține alimente grupate în funcție de vârsta copilului, în luni, și recomandări de preparare.

Trucuri pentru introducerea de noi alimente la sugari

Bebelușii acceptă mai ușor alimentele cu gust mai dulce, motiv pentru care diversificarea se începe cu legume. Dacă sugarul refuză un aliment nou, părintele poate încerca să îl combine cu un aliment deja acceptat.

Răbdarea este elementul cheie în diversificare. Deși fiecare aliment este introdus la distanță de câteva zile față de precedentul, poate fi nevoie de 10-15 încercări pentru ca sugarul să accepte un nou aliment.

Rețete pentru diversificarea alimentației bebelușului

Există multiple rețete pentru diversificare de preparat acasă, precum și borcănele cu mâncare pasată gata preparată, special pentru diversificare, care se pot cumpăra de la magazin sau de la farmacie. Borcănelele cu mâncare gata preparată sunt o alternativă pentru părinții care nu beneficiază de timp suficient pentru a găti de fiecare dată proaspăt pentru sugar.

Una dintre cele mai folosite rețete în diversificare este piureul de legume sau de fructe. Primele legume introduse în alimentație sunt de obicei morcovul, păstârnacul, cartoful sau dovlecelul, iar fructele preferate inițial sunt mărul, piersica, para sau banana. Spre exemplu, piureul de morcov și cartof se face prin fierberea legumelor sau gătirea lor la abur. După fierbere, ele sunt date prin blender sau pasate cu furculița. Piureul de legume poate fi consumat și impreună cu carne mixată (pasată). Carnea este fiartă si apoi dată prin blender, împreună cu legumele.

O altă combinație des întâlnită în rețetele de diversificare este supa de dovlecel și păstârnac, terciul de ovăz fiert cu banană coaptă, chifteluțele moi de pui cu legume gătite la abur sau la cuptor, ori budinca de orez fiert cu lapte. 

În jurul vârstei de 9-10 luni, sugarului îi poate fi oferită ciulama (pui cu sos alb), pilaf dietetic, sau pâine. După vârsta de 1 an, copilul poate primi pește, precum și alte alimente cu potențial alergizant care au fost evitate până la acel moment, precum albușul de ou. 

Sfaturi privind diversificarea alimentației la sugari, la SANADOR

La SANADOR, cei mici beneficiază de consultații de pediatrie realizate de medici răbdători și foarte experimentați, în cadrul cărora le este evaluată corect starea generală de sănătate, iar părinții primesc toate recomandările necesare pentru stabilirea unei alimentații corecte a sugarului.

În funcție de indicație, la SANADOR bebelușii au acces și la consultații de gastroenterologie pediatrică, pentru diagnosticul și tratamentul corect al unor tulburări digestive, precum diaree, constipație, în caz de alergii, intoleranțe alimentare, infecții digestive sau probleme de nutriție, cum sunt malnutriția, tulburările de creștere, obezitatea la copii. Medicii comunicativi și implicați, aparatura de ultimă generație și mediul prietenos sunt argumente imbatabile pentru a alege SANADOR atunci când este indicat un consult pentru sănătatea copiilor. 

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR