Detartraj: interventia stomatologica prin care sunt indepartate placa bacteriana (depunere moale de bacterii) si tartrul (calcificarea placii bacteriene) de pe suprafata dintilor sau lucrarilor dentare.

Mentinerea sanatatii orale incepe prin curatirea in profunzime a acesteia, prin detartraj.

Gura este o parte cu totul speciala a corpului nostru: serveste la comunicarea verbala si non-verbala, la exprimarea emotiilor, este poarta de intrare pentru alimentele, lichidele si medicamentele care asigura functionarea intregului organism.

De ce trebuie sa ai mare grija cu igiena cavitatii bucale?

Afectiunile orale au o stransa legatura cu numeroase boli generale: diabet, boli cardiace, boli articulare.

Detartajul poate fi efectuat in 3 variante:

1. Cu ultrasunete, care sunt o gama de vibratii mecanice cu frecvente extrem de inalte (25 000 ÔÇô 42 000 Hz), care fragmenteaza si mobilizeaza tartrul, in timp ce un jet de apa spala fragmentele si evita supraincalzirea dintelui. Detartrajul cu ultrasunet este eficient impotriva tartrului supragingival (de pe suprafata vizibila a dintilor).

2. Manual. Interventia medicul cu o serie de instrumente stomatologice manuale. Aceasta prcesura nu este dureroasa.

3. Detartraj air-flow: se foloseste in completarea tipurilor mentionate mai sus sau, de exemplu, la o perioada mai mica de 6 luni de la o sedinta de detartraj cu ultrasunet, inainte de albire sau alta interventie stomatologica.

Care este intervalul la care poti face un detartraj?

Recomandarea este ca aceasta procedura sa fie efectuata o data la 6 luni, dar este posibil ca frecventa detartrajului sa varieze de la o persoana la alta.

Acest lucru se explica prin faptul ca depozitele de tartru se formeaza mai repede sau mai incet in functie de pH-ul si compozitia salivei fiecarei persoane.

Care sunt avantajele unui detartraj?

Previne gingivitele cronice, parodontita.

Inlatura mediul neprielnic efectuarii interventiilor chirurgicale, extractiilor dentare sau tratamentului protetic si ortodontic.

 Indeparteaza petele superficiale (prin air flow), este indicat ca procedura prealabila in caz ca se ajunge la albirea dintilor.

Care sunt dezavantajele unui detartraj?

Posibile sangerari minore. O eventuala sensibilitate.

In concluzie, un detartraj nu este daunator, singurul lucru care ar putea sa dauneze sanatatii dintilor fiind amanarea lui.

Tartrul acumulat in cantitati din ce in ce mai mari produce retragerea gingiei si dezgolirea radacinii (parodontoza), astfel ca aceasta procedura minim invaziva de igiena dentara ar trebui realizata periodic, respectand recomandarile medicului sau ale igienistului dentar.

Albirea dintilor: unul dintre cele mai solicitate servicii de estetica dentara.

Este mai eficienta este atunci cand e executata in cabinetul stomatologic, deoarece se foloseste cea mai mare concentratie de peroxid: pana la 38 %. Tratamentul poate dura una sau 2 sedinte, iar in urma acestuia pacientii vor avea dinti cu pana la 3 - 8 nuante mai albi.      

Rezultatul albirii dureaza in medie 2-3 ani, dar se poate repeta dupa aceasta perioada.Albirea profesionala se intretine domiciliar cu paste de dinti pentru albire (indepartare pete)