Uterul este o cavitate în formă de pară, localizat la femei în zona pelvisului, între vezica urinară și rect. Este compus din trei secțiuni: cea îngustă, localizată inferior, purtând denumirea de cervix; cea vastă, din centru, care se numește istm (isthmus); regiunea superioară, în formă de dom, care se numește fundul uterin. Peretele uterului este compus din două straturi: endometrul (stratul interior) și miometrul (stratul exterior, format din țesut muscular).

Pe parcursul perioadei de fertilitate a unei femei, ovarul produce un ovul în fiecare luna, iar endometrul se îngroașă. Dacă ovulul nu este fertilizat, excesul de țesut endometrial este eliminat prin vagin, în procesul numit menstruație. Acest proces continuă până la menopauză, când ovarele încetează să mai producă ovule.

Tipuri de tumori

Cancerul uterin își face apariția atunci când celulele sănătoase din uter încep să-și modifice structura, crescând peste limitele normale și formând o masă care se numește tumoră. Tumorile uterine pot fi benigne (care nu se răspândesc în organism) și maligne (se răspândesc și la nivelul altor țesuturi).

Cele benigne includ:

  • Fibromul - o tumoră benignă care se formează în mușchiul uterului;
  • Polipii endometriali - structuri anormale formate pe peretele ce căptușește uterul;
  • Endometrioza - o condiție în care țesutul endometric (care căptușește interiorul uterului) poate fi întâlnit în exteriorul uterului sau al altor organe;
  • Hiperplazia endometrială - o condiție în care există un număr crescut de celule și structuri glandulare la suprafață endometrului.

Există două tipuri principale de tumori maligne localizate în cancerul endometrial:

  • Adenocarcinomul - prezent în proporție de 80% în cazurile de cancer uterin. Se dezvoltă din celulele endometrului, fiind numit și cancer endometrial. Tratamentul poate varia în funcție de stadiul bolii, de localizarea acestuia și de gradul de extindere. Poate avea și varietăți mai rar întâlnite, precum carcinomul seros sau carcinosarcomul.
  • Sarcomul - este un tip de cancer uterin care se dezvoltă la nivelul miometrului sau al țesuturilor de suport ale glandelor uterine. Este prezent în proporție de 2-4%.

Cancer endometrial - Factori de risc

  • Factori genetici - în 5% dintre cazuri, factorii ereditari contribuie la apariția acestui tip de cancer. În majoritatea cazurilor este asociat sindromul Lynch. Acesta se asociază și cu alte tipuri de cancer, precum cancerul colorectal, cancerul renal, cancerul vezicii sau cel ovarian. Atunci când celulele corpului se divid și se multiplică pot apărea erori la nivelul ADN-ului. Pentru a corectă aceste erori există 6 tipuri de proteine în organism. În cazul în care una dintre aceste proteine nu funcționează corect, erorile de ADN se înmulțesc, conducând la apariția cancerului.
  • Vârstă - cancerul endometrial apare de regulă la femeile cu vârstă de peste 50 ani. În general, vârstă medie a persoanelor diagnosticate este de 60 de ani.
  • Obezitatea - țesuturile adipoase produc mai mult estrogen, un hormon care crește incidența acestui tip de cancer. În jur de 70% dintre cazuri sunt asociate cu obezitatea.
  • Rasă - femeile din rasă caucaziană au un risc crescut de dezvoltare a cancerului endometrial. Cu toate acestea, cele din rasă neagră sau de etnicitate hispanică au un risc crescut de a dezvoltă forme mai agresive.
  • Diabetul - deseori asociat cu obezitatea.
  • Alte tipuri de cancer - precum cancerul la san, cancerul colorectal sau ovarian.
  • Dietă - consumul de grăsimi de origine animală poate crește riscul dezvoltării cancerului uterin.
  • Radioterapia - persoanele care au urmat un tratament cu radiații în zona pelvica au un risc crescut.
  • Tratamentele cu estrogen, unele medicamente (tamoxifen).

Cancer endometrial - Simptome

În 90% dintre cazurile de cancer endometrial, simptomul principal este metroragia (sângerarea vaginală la femeile trecute de menopauză).

Alte simptome pot include:

- Sângerări anormale (între menstruatii)/metroragie;

- Schimbări anormale la nivelul vaginului;

- Durere în zona pelvisului sau la contactul sexual;

- Mictiune dureroasă, hematurie (sânge în urină).

Metode de diagnostic

Cea mai certă metodă de diagnosticare a cancerului endometrial este efectuarea unei biopsii. Alte metode includ ecografia transvaginala, sonohosterografia, CT (tomografia computerizată), RMN, colonoscopia, clismă cu substanță de contrast.

Tratament

În majoritatea cazurilor, cancerul endometrial este tratat cu radioterapie în combinație cu intervenția chirugicală. În funcție de stadiul bolii, se poate recurge la rezectia tumorii prin histerectomie și salpingo-ooforectomie. În stadiile avansate sau care au recidivat se poate recurge la radioterapie, alături de chimioterapie. Dacă pacienta nu poate suferi intervenții chirugicale sau radiații, se poate recurge la terapie cu hormoni (progesteron).

SANADOR