Tipuri de tumori
Cancerul uterin este cea mai des intalnita forma de cancer a sistemului reproductiv la femei. Acesta isi face aparitia atunci cand celulele sanatoase din uter incep sa-si modifice structura, crescand peste limitele normale si formand o masa care se numeste tumora. Tumorile pot fi benigne (care nu se raspandesc in organism) si maligne (se raspandesc si la nivelul altor tesuturi). Cele benigne includ:
- Fibromul - o tumora benigna care se formeaza in muschiul uterului;
- Polipii - structuri anormale formate pe peretele ce captuseste uterul;
- Endometrioza - o conditie in care tesutul endometric (care captuseste interiorul uterului) poate fi intalnit in exteriorul uterului sau al altor organe;
- Hiperplazia endometriala - o conditie in care exista un numar crescut de celule si structuri glandulare la suprafata endometrului.
Exista doua tipuri principale de tumori maligne localizate in cancerul endometrial:
- Adenocarcinomul - prezent in proportie de 80% in cazurile de cancer uterin. Se dezvolta din celulele endometrului, fiind numit si cancer endometrial. Tratamentul poate varia in functie de stadiul bolii, de localizarea acestuia si de gradul de extindere. Poate avea si varietati mai rar intalnite, precum carcinomul seros sau carcinosarcomul.
- Sarcomul - este un tip de cancer uterin care se dezvolta la nivelul miometrului sau al tesuturilor de suport ale glandelor uterine. Este prezent in proportie de 2-4%.
Cancer endometrial - Factori de risc
Factori genetici - in 5% dintre cazuri, factorii ereditari contribuie la aparitia acestui tip de cancer. In majoritatea cazurilor este asociat sindromul Lynch. Acesta se asociaza si cu alte tipuri de cancer, precum cancerul colorectal, cancerul renal, cancerul vezicii sau cel ovarian. Atunci cand celulele corpului se divid si se multiplica pot aparea erori la nivelul ADN-ului. Pentru a corecta aceste erori exista 6 tipuri de proteine in organism. In cazul in care una dintre aceste proteine nu functioneaza corect, erorile de ADN se inmultesc, conducand la aparitia cancerului.
Varsta - cancerul endometrial apare de regula la femeile cu varsta de peste 50 ani. In general, varsta medie a persoanelor diagnosticate este de 60 de ani.
Obezitatea - tesuturile adipoase produc mai mult estrogen, un hormon care creste incidenta acestui tip de cancer. In jur de 70% dintre cazuri sunt asociate cu obezitatea.
Rasa - femeile din rasa caucaziana au un risc crescut de dezvoltare a cancerului endometrial. Cu toate acestea, cele din rasa neagra sau de etnicitate hispanica au un risc crescut de a dezvolta forme mai agresive.
Diabetul - deseori asociat cu obezitatea.
Alte tipuri de cancer - precum cancerul la san, cancerul colorectal sau ovarian.
Dieta - consumul de grasimi de origine animala poate creste riscul dezvoltarii cancerului uterin.
Radioterapia - persoanele care au urmat un tratament cu radiatii in zona pelvica au un risc crescut.
Tratamentele cu estrogen, unele medicamente (tamoxifen).