Ce este cancerul endometrial?

Cancerul endometrial apare atunci când celulele din țesutul care căptușește interiorul uterului (endometru) își modifică structura, formând o tumoră. La SANADOR, pacientele au acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul avansat și tratamentul modern, eficace, al cancerului de endometru și al altor tipuri de cancere ginecologice, cu rezultate bune pe termen lung.

Watch on YouTube

Peretele uterului este compus din două straturi: endometrul (stratul interior) și miometrul (stratul exterior, format din țesut muscular). Există două tipuri principale de tumori maligne în cancerul de corp uterin:

  • Adenocarcinomul endometrial - prezent în proporție de 80% în cazurile de cancer uterin. Se dezvoltă din celulele endometrului, fiind numit și cancer endometrial. Tratamentul poate varia în funcție de stadiul bolii, de localizarea acestuia și de gradul de extindere. Poate avea și varietăți mai rar întâlnite, precum carcinomul seros sau carcinosarcomul.
  • Sarcomul - este un tip de cancer uterin care se dezvoltă la nivelul miometrului sau al țesuturilor de suport ale glandelor uterine. Reprezintă aproximativ 2-4% din cazurile de cancer uterin.
  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Factori de risc pentru cancerul de endometru

Există mai mulți factori de risc pentru cancerul endometrial:

  • Factori genetici - în 5% dintre cazuri, factorii ereditari contribuie la apariția acestui tip de cancer. În majoritatea cazurilor este asociat sindromul Lynch. Atunci când celulele corpului se divid și se multiplică, pot apărea erori la nivelul ADN-ului. Pentru a corectă aceste erori, există 6 tipuri de proteine în organism. În cazul în care una dintre aceste proteine nu funcționează corect, erorile de ADN se înmulțesc, conducând la apariția cancerului.
  • Vârstă - cancerul endometrial apare de regulă la femeile cu vârsta de peste 50 ani. În general, vârstă medie a persoanelor diagnosticate este de 60 de ani.
  • Obezitatea - țesuturile adipoase produc mai mult estrogen, un hormon care crește incidența acestui tip de cancer. În jur de 70% dintre cazuri sunt asociate cu obezitatea.
  • Rasă - femeile din rasă caucaziană au un risc crescut de dezvoltare a cancerului endometrial. Cu toate acestea, cele din rasă neagră sau de etnicitate hispanică au un risc crescut de a dezvoltă forme mai agresive.
  • Diabetul zaharat - deseori asociat cu obezitatea.
  • Alte tipuri de cancer - precum cancerul la san, cancerul colorectal sau cancerul ovarian.
  • Dietă - consumul de grăsimi de origine animală poate crește riscul dezvoltării cancerului uterin.
  • Radioterapia - persoanele care au urmat un tratament cu radiații în zona pelvica au un risc crescut.
  • Tratamentele cu estrogen, unele medicamente (tamoxifen).
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de cancer endometrial

În 90% dintre cazurile de cancer endometrial, simptomul principal este metroragia (sângerarea vaginală la femeile trecute de menopauză).

Alte simptome pot include:

Diagnosticul de cancer endometrial

În urma consultației de specialitate, dacă suspectează prezența unui cancer uterin, medicul ginecolog poate recomanda o serie de investigații avansate. Pentru început, testele imagistice, precum ecografia transvaginală, tomografia computerizată și examinarea prin rezonanță magnetică, oferă detalii importante, inclusiv măsurarea grosimii endometrului și identificarea unor anomalii.

Specialistul poate recomanda și o histeroscopie, care permite vizualizarea uterului din interior, pentru un plus de acuratețe. Investigația, care implică introducerea unui tub subțire și flexibil, prevăzut în capăt cu o cameră video și cu o sursă de lumină, prin colul uterin, până în uter, poate fi urmată de o biopsie, singura metodă care asigură un diagnostic de certitudine pentru cancerul endometrial.

Fragmentul de țesut endometrial prevelat prin biopsie este apoi analizat într-un laborator de anatomie patologică, unde este realizat un examen histopatologic, care poate fi completat, la nevoie, cu unul imunohistochimic.

După stabilirea diagnosticului de cancer endometrial, este esențială stadializarea corectă a bolii, pentru stabilirea tratamentului potrivit. Astfel, medicul oncolog poate recomanda un examen PET-CT sau SPECT-CT, care va oferi informații esențiale despre extinderea cancerului și despre existența unor posibile metastaze.

Tratamentul pentru cancerul de endometru

De cele mai multe ori, tratamentul pentru cancerul endometrial implică o intervenție de chirurgie oncologică, combinată cu radioterapie, dar pot fi indicate și alte tratamente, în funcție de indicația care va fi stabilită de Comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board).

Watch on YouTube

Astfel, în funcție de stadiul bolii, intervenția chirurgicală necesară pentru rezecția tumorii poate fi realizată prin histerectomie, care implică îndepărtarea completă a uterului, sau prin histerectomie urmată de salpingo-ooforectomie, care presupune și eliminarea trompelor uterine și a ovarelor.

În stadiile de cancer endometrial avansat sau care a recidivat, poate fi indicată radioterapia, alături de chimioterapie. În funcție de recomandările Tumor Board, tratamentul cu radiații poate fi efectuat prin radioterapie externă sau prin radioterapie internă (brahiterapie).

În cazul recidivei vaginale a cancerului de endometru, rezultate terapeutice foarte bune pot fi obținute prin brahiterapie adaptativă ghidată imagistic (IGABT) prin tomografie computerizată sau rezonanță magnetică. Cu ajutorul unui nou tip de aplicator, care permite ghidarea imagistică CT sau RMN, pot fi administrate cu mai mare precizie doze mari de radiații, cu protejarea organelor sănătoase. Procedura este indicată inclusiv pentru recidiva unui cancer endometrial. Pentru a obținute cele mai bune rezultate, sunt folsoite tehnicile intracavitare multicateter și tehnicile combinate interstițial-intracavitare.

Watch on YouTube

Dacă pacienta nu poate suferi intervenții chirurgicale sau radiații, medicul poate recurge la terapie cu hormoni (progesteron), imunoterapie sau terapie țintită.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacientele au acces la consultații de ginecologie asigurate de medici foarte experimentați, la analize de laborator și la investigații imagistice performante, esențiale pentru diagnosticul cancerelor ginecologice. Printre echipamentele de ultimă generație disponibile la SANADOR se numără RMN 3 Tesla și CT 128 slice, care permit identificarea rapidă și precisă a celor mai mici anomalii.

Pentru stadializare corectă a cancerului uterin, pacientele beneficiază de investigații PET-CT realizate cu echipamentul Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România, și de SPECT-CT efectuat cu performant Siemens Symbia Intevo Bold, un aparat ultraperformant, care permite o iradiere minimă în timpul procedurii.

Dr. Bogdan Marțian, în timpul unei intervenții chirurgicale la Spitalul Clinic SANADOR.
La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale pot fi realizate inclusiv prin chirurgie robotică.

Intervenția chirurgicală pentru cancerul endometrial se desfășoară în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară, care dispune de o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă acreditată ca secție ATI de categoria I – nivelul maxim de competență.

Ori de câte ori este posibil, intervenția chirurgicală se va realiza prin abord minim invaziv - prin histeroscopie, prin laparoscopie sau prin chirurgie robotică ginecologică , Spitalul Clinic SANADOR având în dotare cel mai performant sistem robotic existent în prezent - da Vinci Xi.

În funcție de indicația medicală stabilită, tratamentul chirurgical poate fi urmat de tratament oncologic, pacientele au acces la toate procedurile disponibile de tratament pentru cancer, la Centrul Oncologic SANADOR.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR