Ce sunt bolile cu transmitere sexuală?

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt cauzate de infecții cu transmitere sexuală (ITS) și pot apărea în principal după un act sexual, putând fi produse de bacterii, virusuri și paraziți. Infecțiile cu transmitere sexuală se pot transmite de la o persoană la alta prin sânge, material seminal, vaginal și alte fluide corporale, dar uneori se răspândesc în alte moduri decât contactul sexual.

De exemplu, o astfel de infecție se poate transmite la făt în timpul sarcinii sau la nou-născut la naștere. O ITS poate fi transmisă și în urma unei transfuzii ori prin folosirea în comun a acelor. Vino la SANADOR pentru servicii medicale moderne!

Watch on YouTube

Infecțiile cu transmitere sexuală sunt foarte contagioase și uneori asimptomatice. O persoană activă sexual poate avea sau transmite o astfel de infecție fără să știe. De aceea, specialiștii recomandă testarea periodică pentru persoanele care au o viață sexuală activă.

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) și infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) sunt termeni înrudiți, dar diferiți. BTS se referă la boli cauzate de infecții care se transmit de obicei prin contact sexual. Pe de altă parte, ITS se referă la infecții care pot cauza sau nu boli. Infecțiile apar atunci când agenții patogeni precum virușii, bacteriile sau paraziții intră în organism și încep să se înmulțească. Boala apare atunci când acești agenți patogeni provoacă leziuni celulelor și apar simptome. Distincția dintre BTS și ITS este importantă deoarece nu toate infecțiile duc la boli și multe infecții pot fi asimptomatice.

  • 021 9699 Programează-te!

Tipuri de BTS

Cele mai frecvente tipuri de afecțiuni produse de infecții cu transmitere sexuală includ: gonoreea, herpesul genital, negii genitali, infecția cu Chlamydia, hepatita B, HIV/SIDA, infecția cu virusul papiloma uman (HPV), păduchii pubieni, sifilisul, trichomoniaza, vaginita. Medicii recomandă depistarea din timp a acestor afecțiuni, prin testare regulată. Unele dintre ele, cum ar fi infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV), nu sunt curabile și pot pune viața pacientului în pericol.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung! Programează-te!

Cauze și factori de risc

Printre cele mai importante cauze ale bolilor cu transmitere sexuală se numără infecțiile produse de bacterii (gonoreea, sifilisul și chlamydiaza), paraziți (trichomoniaza) și infecții virale (infecție cu HPV, infecția cu virusul herpex simplex și HIV).

Factorii care pot crește riscul de a contacta o infecție cu transmitere sexuală includ:

  • sexul neprotejat;
  • sexul cu mai mulți parteneri;
  • alte infecții sexuale – atunci când o persoană are deja o infecție cu transmitere sexuală, acest lucru creează un mediu propice pentru instalarea altei ITS;
  • abuzul de alcool și droguri recreative;
  • injectarea drogurilor – împărțirea unui ac în timpul injectării unui drog poate răspândi mai multe infecții grave, precum virusul imunodeficienței umane (HIV) și virusurile hepatitice B și C;
  • vârsta – la persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani se raportează un număr mai mare de ITS în comparație cu cele mai în vârstă.

Un alt mod important de transmitere a unei astfel de infecții este în timpul sarcinii sau al nașterii. Boli precum gonoreea, clamidioza, infecția cu HIV/SIDA și sifilisul pot provoca probleme grave sau chiar moartea unui nou-născut. De aceea, pe parcursul sarcinii, toate femeile trebuie testate pentru BTS.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semne și simptome de boli cu transmitere sexuală

Dacă o BTS începe cu o ITS simptomatică, este posibil ca o persoană infectată să resimtă mai întâi:

  • durere și disconfort în timpul activității sexuale sau a urinării;
  • răni, umflături sau erupții pe sau în jurul vaginului, penisului, testiculelor, anusului, feselor, coapselor sau gurii;
  • scurgeri neobișnuite din penis sau vagin;
  • testicule dureroase sau umflate;
  • mâncărime în jurul vaginului;
  • apariția unui granulom în zona inghinală,
  • metroragie, adică o sângerare disfuncțională – între cicluri, după contactul sexual sau după instalarea menopauzei.

Este important de reținut însă că, deseori, astfel de infecții sunt asimptomatice, iar în cazul altora, simptomatologia poate fi nespecifică. Unele dintre aceste semne și simptome pot fi similare cu cele enumerate mai sus, precum durere în timpul sexului, a urinării sau cicluri neregulate și dureroase, în timp ce altele pot include:

  • febră;
  • durere recurentă;
  • oboseală;
  • pierderea memoriei;
  • tulburări de vedere sau de auz;
  • grețuri;
  • pierdere în greutate;
  • umflături.
  • Bolile cu transmitere sexuală pot da simptome supărătoare. Vino la SANADOR!

Complicații

Multe persoane aflate în stadii incipiente ale unei BTS nu prezintă simptome. De aceea, screening-ul pentru astfel de afecțiuni este important. De exemplu, testul Babeș-Papanicolau evaluează modificări ale colului uterin, precum inflamația, leziunile precanceroase sau cancerul cervical. Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tulpini HPV. De aceea, specialiștii recomandă ca, începând cu vârsta de 21 de ani, femeile să facă acest test la fiecare 3 ani, iar după vârsta de 30 de ani să facă o genotipare HPV și un test Babeș-Papanicolau la fiecare 5 ani.

De asemenea, femeile însărcinate vor fi, în general, testate pentru HIV și hepatită B. Ghidurile internaționale recomandă teste de screening pentru gonoree și hepatită C cel puțin o dată în timpul sarcinii femeilor cu risc crescut la aceste infecții și sugerează, de asemenea, screening-ul hepatitei B la fiecare sarcină. 

Complicațiile care pot să apară în cazul infecțiilor cu transmitere sexuală includ: dureri pelvine, boli testiculare, balanită, complicații ale sarcinii, inflamația ochilor, artrită, boală inflamatorie pelvină, infertilitate, boli cardiace, unele cancere, cum ar fi cancerul cervical și cancerul colorectal asociat infecției cu HPV. În plus, infecțiile pot duce la sindrom Reiter.

Stabilirea diagnosticului pentru BTS

Diagnosticarea unei BTS începe cu o anamneză detaliată, prin care medicul află istoricul medical al pacientului, dar și semnele și simptomele acestuia. De asemenea, medicul va face și o examinare fizică generală, inclusiv pelvină, pentru a căuta semnele infecției. Unele dintre aceste semne și simptome pot include erupții cutanate, veruci sau scurgeri anormale, adesea cu miros neplăcut.

Există diverse tipuri de analize medicale pentru o infecție cu transmitere sexuală, precum:

  • analizele de sânge – testele de sânge pot confirma diagnosticul de HIV sau stadiile sifilisului;
  • teste de urină – unele boli cu transmitere sexuală pot fi confirmate prin probă de urină;
  • testarea secrețiilor (vaginală, endocervicală și uretrală);
  • testare prin tamponarea obrajilor;
  • probe de fluide sau mostre de țesut – în cazul în care un pacient are răni genitale deschise sau răni ale pielii în alte zone.

Testarea ITS este în mare parte nedureroasă, fiind suportată cu ușurință de pacienți, care pot resimți în timpul recoltării doar o mică înțepătură în timpul efectuării testului de sânge sau atunci când un tampon atinge o rană.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru bolile cu transmitere sexuală

Bolile cu transmitere sexuală pot fi tratate în diferite feluri, în funcție de cauze. Infecțiile care sunt produse de bacterii sunt, în general, mai ușor de tratat. În schimb, infecțiile produse de virusuri pot fi gestionate și tratate, dar nu întotdeauna vindecate.

Tratamentul unei infecții cu transmitere sexuală constă, în funcție de tipul infecției, în administrarea de antibiotice sau de antivirale.

Antibioticele se pot administra în unele czuri în doză unică și pot vindeca infecții cu transmitere sexuală produse de bacterii sau paraziți, precum gonoreea, sifilisul, infecția cu Chlamydia și Trichomonas. De asemenea, pe lângă antibioterapie țintită, medicul recomandă și întreruperea activității sexuale pe parcursul tratamentului și până la șapte zile după încheierea acestuia. Specialiștii recomandă ca persoanele care au fost diagnosticate cu infecția cu Chlamydia să fie retestate la trei luni de la terminarea tratamentului, întrucât șansele de reinfecție sunt mari.

Medicamentele antivirale pot fi utile dacă un pacient are herpes sau HIV. În general, după prescrierea medicamentului antiviral, un pacient poate avea mai puține recidive de herpes, însă este încă posibilă transmiterea infecției și partenerului, în cazul sexului neprotejat.

De asemenea, medicamentele antivirale pot ține infecția HIV sub control ani la rând. Cu toate acestea, pacienții vor purta în continuare virusul și îl vor răspândi, deși riscul este cu mult mai mic. Cu cât un pacient începe mai devreme tratamentul HIV, cu atât acesta este mai eficace. În cazul în care pacientul urmează instrucțiunile medicului, încărcătura virală din sânge poate să scadă până în punctul în care nu mai poate fi decelată. În acel moment, pacientul nu mai este contagios, deci nu mai poate transmite boala mai departe partenerilor sexuali.

În cazul în care un pacient a avut o astfel de infecție cu transmitere sexuală, este important să afle de la medicul care l-a tratat când anume va trebui să se retesteze. Retestarea va putea indica dacă tratamentul a funcționat și dacă un pacient a fost sau nu reinfectat.

Măsuri de prevenție

Pe lângă abstinență, cea mai sigură modalitate de a evita contactarea și transmiterea unei ITS, medicii recomandă vaccinarea pentru prevenirea hepatitei B și HPV și reducerea numărului de parteneri sexuali. De asemenea, aceștia încurajează relația pe termen lung reciproc monogamă cu un partener neinfectat, precum și folosirea prezervativului cu ocazia fiecărui act sexual.

Watch on YouTube

Vaccinarea pentru prevenirea infectării cu HPV este recomandată tuturor preadolescenților și tinerilor, până la vârsta de 26 de ani. Deși acest tip de vaccinare nu este recomandată pacienților mai vârstnici, medicul o poate recomanda anumitor persoane cu vârsta cuprinsă între 27-45 de ani. În general, la acesta grupă de vârstă vaccinarea HPV asigură mai puține beneficii, întrucât cele mai multe persoane au fost deja expuse la infecția cu HPV pe parcursul vieții. De asemenea, dacă un pacient nu a fost vaccinat anterior, este bine să se vaccineze și împotriva virusului hepatitei B.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu suspiciune de BTS au acces la analize precise, efectuate în modernul Laborator SANADOR, și consultații amănunțite, asigurate de medici dermatovenerologi cu experiență. În funcție de rezultate, medicii aleg tratamentul adecvat și oferă recomandări pentru un stil de viață sănătos.

La SANADOR, persoanele care vor să prevină contactarea infecției cu HPV cauzate de diferite tipuri de papilomavirus uman și împotriva hepatitei B se pot vaccina, conform indicațiilor medicului și schemei de vaccinare.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR