Cat de des trebuie sa merg cu copilul la pediatru? Lunar, trimestrial, sau numai in perioada in care cel mic este bolnav? Acestea sunt intrebari pe care fiecare mamica i le adreseaza medicului.

Raspunsul multor specialisti este ca un copil trebuie sa fie monitorizat pe parcursul anului, insa numarul vizitelor de obicei cresc in momentul in care copilul intra in colectivitate.

De cate ori este recomandat sa se mearga cu copilul la pediatru intre 3 si 6 ani?

Mersul la gradinita si la scoala implica contactul cu alti copii, iar organismul celor mici are de suferit. Cel mai afectat este sistemul imunitar, care poate provoca simptome precum: stranut, tuse, febra, durere in gat, secretii nazale etc, si care il pot trimite pe parinte la medicul pediatru. Insa, recomandat este ca prescolarii sa fie dusi la pediatru anual, chiar daca nu prezinta semne de posibile boli.

Medicul trebuie sa urmareasca cu cat a mai crescut cel mic, cate kilograme are, sa-i faca un examen fizic, toate acestea fiind trecute in fisa copilului pentru monitorizarea dezvoltarii acestuia. Mai mult, este posibil ca pediatrul sa recomande analize de sange, urina, scaun inainte ca cel mic sa intre in colectivitate, pentru a vedea daca exista o deficienta nutritiva (de fier, de vitamina D, de calciu, de magneziu).

In functie de rezultate, majoritatea carentelor pot fi combatute prin alimentatie (multe fructe si legume proaspete) sau suplimente. De asemenea, este posibil ca unii pediatri sa recomande un control oftalmologic daca ei considera ca este necesar. Asadar, principalele situatii in care parintele ar trebui sa se adreseze mult mai des pediatrului sunt acelea in care copilul slabeste, pielea devine palida, are febra mai multe zile sau tuseste, devine apatic si refuza mancarea. Alege sa ai grija de sanatatea copilului tau mergand cu el la pediatru ori de cate ori este nevoie!

Informatii oferite de dr. Carmen Dinca, medic primar pediatru. Afla aici mai multe informatii despre abonamentele de pediatrie disponibile sau apeland Call Center SANADOR: (021).9699 (disponibil 24/24H)

SANADOR