In ce consta tratamentul cancerului de san?

Depistarea sistematica reduce mortalitatea prin cancer de san cu 30%! Ecografia si mamografia descopera modificari suspecte ce vor fi supuse biopsiei. Odata confirmat, cancerul urmeaza sa fie operat, in functie de dimensiunile, pozitia si tipul sau, de aspectul ganglionilor si riscul genetic si hormonal.

Putem alege intre chirurgia conservatoare a sanului, care pastreaza partial si remodeleaza sanul afectat (cu obligatia de a fi iradiat ulterior), chirurgia care pastreaza pielea ce acopera sanul pentru a-l reconstrui mai usor sau chirurgia ce indeparteaza complet sanul.

Indepartarea ganglionilor axilari (mai multi sau doar unul cu rol de santinela) este indispensabila stadializarii si sustine decizia asupra tratamentelor asociate. Indepartarea sanului sanatos cu reconstructia ambilor sani e rezervata cazurilor cu risc genetic foarte mare (mutatii BRCA), caz in care se recomanda si indepartarea ovarelor.

Citostaticele sunt recomandate dupa operatie daca exista metastaze ganglionare, dar pot fi indicate si inaintea operatiei unui cancer foarte avansat sau cu metastaze generale.

Radioterapia este indicata in cazul chirurgiei conservatoare sau al mai multor metastaze ganglionare.

Tratamente endocrine indelungate sunt frecvent recomandate, uneori asociate extirparii ovarelor. Agenti terapeutici de inalta specificitate (anticorpi monoclonali) pot fi recomandati in unele cazuri, conform aspectului imuno-histochimic tumoral.

Eficacitatea tratamentului trebuie urmarita indeaproape prin investigatii si control oncologic clinic timp de cel putin 5 ani dupa operatie.

Informatiile au fost oferite de dr. Stefan Voiculescu, Doctor in stiinte medicale, Medic primar Chirurgie generala in cadrul Spitalului Clinic Sanador si coordonatorul Academiei de Senologie Sanador. Ele au fost publicate in editia din martie 2020 a Click Sanatate.