Antibioticele reprezinta o subclasa de agenti antimicrobieni ce sunt activi doar impotriva bacteriilor si pot fi:

  • Naturali, derivati din bacterii sau fungi
  • Sintetici

Din punct de vedere stintific, termenul ,,antibiotice" se refera exclusiv la agentii antimicrobieni naturali, insa, in contextul dat, este folosit pentru a desemna toate medicamentele si agentii folositi impotriva infectiilor bacteriene.

Aparitia rezistentei la antibiotice reprezinta un fenomen biologic natural care survine in urma utilizarii antibioticelor. Rezistenta la antibiotice rezulta din capacitatea bacteriilor de a se opune atacului cu antibiotice si se poate dezvolta prin mutatii sau prin dobandirea unor gene de rezistenta a altor bacterii deja rezistente. Principalii promotori ai rezistentei sunt uzul de antibiotic si, in special, abuzul de antibiotic (dar si uzul nepotrivit sau in doze prea mici), raspandirea tulpinilor bacteriene deja rezistente sau a genelor ce poarta informatia de rezistenta.

Date privind rezistenta la antibiotic:

Un procent de 90% din prescrierile cu antibiotic sunt efectuate in medicina primara, in cazurile de infectii uzuale, cum ar fi cele de tract urinar sau respirator, sau in cazurile de infectii ale pielii. In multe cazuri de infectii ale tractului respirator superior, bacteriile nu reprezinta cauza, iar antibioticele nu sunt de ajutor pentru vindecare. Staphylococcus aureus este rezistent la meticilina (MRSA) si afecteaza adeseori pacientii aflati in spitale, punandu-le viata in pericol. Sunt tari in care peste 25% din esantioanele de Staphylococcus aureus opun rezistenta la antibiotic.

Este dovedit ca tetraciclina (o doza mica de antibiotic), folosita pe puii de gaina sanatosi ca accelerator de crestere, provoaca, in aproximativ 36 de ore, excretie de Escherichia coli rezistenta (infecție cu Escherichia coli).

S-a constatat ca, dintr-un numar de 440.000 de pacienti/an, din intreaga lume, care sufera de tuberculoza rezistenta, circa 81.000 se gasesc in Regiunea Europeana OMS (20% din povara globala).

De retinut:
  • Rezistenta la antibiotice ne poate intoarce, in timp, la era pre-antibioticelor.
  • Bacteriile rezistente sau genele care induc rezistenta apar si se pot raspandi rapid intre oameni, animale, produse si mediu.
  • Un numar foarte restrans de antibiotice se gaseste, actualmente, in curs de dezvoltare.
  • Rezistenta la antibiotice duce la o crestere a costurilor in sistemul de sanatate.
  • In cazul in care boala se intinde pe o durata mai mare si tratamentul este mai complex, costurile sunt mai mari, iar povara financiara pentru familii si societate este mai mare.
Sfaturi:
  • Respectati cu strictete regulile de igiena, in special igiena mainilor.
  • Bolile produse de virusi nu sunt tratate de antibiotic, acestea pot face pacientul mai vulnerabil.
  • La primele semne ale bolii, consultati medicul sau farmacistul. Se recomanda utilizarea fara prescriptie doar pentru produsele medicale simptomatice (antitermice, antialgice etc.), pana la primul consult medical de specialitate.
Referinte: http://www.euro.who.int/en/who-we-are/whd Dr. Banateanu Silviu, MG/MF, Gastroenterologie SANADOR
SANADOR