Perioada optimă pentru examinare imagistică prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN), în cazul femeilor care au încă menstruație, este între ziua 5 a ciclului menstrual și ziua 12.

Documente necesare

Pacienta trebuie să se prezinte la RMN cu următoarele documente:

  • biletul de trimitere sau scrisoarea de recomandare de la medicul trimițător;
  • toate investigațiile și documentele medicale anterioare (ecografie mamară, mamografie) care au legătură cu patologia investigată și documente sau informații despre istoricul medical (orice fel de afecțiune sau intervenție chirurgicală, graviditate sau alăptare, tratamente hormonale). Astfel, medicul radiolog va putea elabora un diagnostic corect și complet;
  • rezultatul analizelor de uree și creatinină serică din ultimele 30 de zile, informație necesară pentru a putea administra substanța de contrast paramagnetică. Insuficiența renală constituie o contraindicație pentru administrarea substanței de contrast.

Recomandări

Pentru confort, se recomandă să nu se consume băuturi și alimente cu 2–3 ore înainte de examenul RMN. Înainte de investigație, trebuie îndepărtate toate obiectele metalice (bijuterii, accesorii, obiecte personale, aparate auditive).

RMN mamar se efectuează cu substanță de contrast paramagnetică, pentru caracterizarea oricărui tip de leziune mamară, inclusiv la persoanele cu proteze mamare. Singura excepție este investigația RM efectuată doar pentru aprecierea implantului mamar.

Pacienții alergici pot suferi efecte adverse grave în cazul injectării substanței de contrast în timpul examinării RM. În aceste cazuri, este întotdeauna necesară o consultație la medicul alergolog.

În cazul în care pacienta alăptează, se recomandă colectarea laptelui matern înainte de RMN mamar. Timp de 1–2 zile după efectuarea examinării RM mamare (perioadă în care organismul elimină substanța de contrast), pacienta nu va putea alăpta, substanța de contrast paramagnetică fiind excretată inclusiv în laptele matern. Pentru pacientele care urmează tratament cu Siofor (clorhidrat de metformină) sau Metformin și urmează să efectueze examinarea cu substanță de contrast, se recomandă întreruperea tratamentului cu 2 zile înainte de investigație, în ziua examinării și încă 2 zile după investigație

SANADOR