Ce trebuie sa faci daca te-a muscat o capusa?

Capusele sunt vectori pentru mai multe boli infectioase bacteriene sau virale ce pot afecta oamenii. Asta inseamna ca nu produc in mod direct bolile in urma unei muscaturi, ci ca poarta si pot transmite, in anumite conditii, agentul patogen responsabil de infectia propriu-zisa. Tipul de agent infectios transmis este dependent de specia de capusa care produce muscatura si, astfel, de arealul geografic in care acestea pot fi intalnite.

In Europa, inclusiv in Romania, principalele boli ce pot fi transmise de capuse sunt boala Lyme (produsa de anumite specii de Borrelia), encefalita transmisa de capuse (un Flavivirus), febra hemoragica de Crimeea-Congo (o alta infectie virala), febra recurenta transmisa de capuse (produsa de alte specii de Borrelia), febra butonoasa (produsa de o bacterie numita Rickettsia conori), anaplasmoza (o alta rickettsioza, Anaplasma spp.) si erlichioza (tot o infectie bacteriana)

Ce trebuie sa facem daca ne-a muscat o capusa?

Daca se remarca momentul muscaturii de capusa si aceasta este in continuare fixata la nivelul pielii, recomandarea este de a incerca extragerea acesteia cat mai repede, de preferat cu o penseta fina, fara a o rupe si fara a o manipula excesiv, cu respectarea masurilor de igiena locala. Daca acest lucru nu se poate realiza de catre dumneavoastra, va puteti prezenta la un cabinet medical de urgenta pentru ajutor.

Daca nu stiti cu cat timp in urma s-a produs muscatura, sau atunci cand capusa a ramas atasata mai mult de 24 de ore, va puteti adresa medicului de familie sau unui medic de boli infectioase pentru a se evalua necesitatea administrarii unei doze sau scheme profilactice antibiotice. In orice caz, timp de circa o luna de la muscatura, trebuie monitorizata aparitia unor eruptii cutanate, a febrei, durerilor musculare, durerilor de cap, a unei stari de oboseala, situatii in care se recomanda prezentarea de urgenta la medic, pentru evaluari suplimentare.

Informatii oferite de Dr. Andrei Rogoz, Medic specialist Boli infectioase, Spitalul Clinic SANADOR.