Intervențiile vasculare hibride

Intervențiile vasculare hibride sunt proceduri de revascularizare la nivelul membrelor inferioare, care necesită o dublă abordare, atât intervențională (endovasculară), cât și chirurgicală. Ele pot fi realizate de un chirurg vascular, pregătit deopotrivă pentru intervenții endovasculare și pentru tehnici chirurgicale, sau de o echipă de medici compusă dintr-un cardiolog intervenționist și un chirurg vascular.

Indicații ale intervențiilor hibride

Intervențiile vasculare hibride sunt recomandate pacienților cu boală vasculară periferică, cu afectare multisectorială (etajată), adică persoanelor care prezintă modificări la nivelul axului arterial, cu asocierea de îngustări severe (stenoze) și întreruperi (ocluzii). Acestea pot provoca o ischemie severă în segmentul distal (porțiunea inferioară) al piciorului, adică o lipsă de irigare cu sânge arterial.

Pacienții care beneficiază de intervențiile hibride se adresează medicului de cele mai multe ori în stadii avansate ale bolii vasculare, când au apărut deja leziuni trofice, cu durere severă, ce afectează semnificativ calitatea vieții – așa-numita ischemie critică. Acest punct al evoluției bolii este unul dramatic și poate implica amputația membrului inferior, frecvent la nivel înalt (coapsă). Totodată, acești pacienți au numeroase afecțiuni asociate (comorbidități), care fac ca un act chirurgical extins să aibă riscuri majore.

În mod clasic, patologia vasculară periferică multisectorială era rezolvată în două acte chirurgicale distincte, inițial un act intervențional, endovascular, apoi, un al doilea act chirurgical, cu scopul revascularizării. În situațiile în care pacientul poate prezenta ischemie critică, dat fiind riscul de amputație, de cele mai multe ori nu există timpul necesar intervenției în două acte.

Intervențiile hibride – beneficii

Folosind o tehnică hibridă (endovasculară și chirurgicală), riscurile anestezice se micșorează, se scurtează timpul intervenției chirurgicale propriu-zise și, bineînțeles, timpul de recuperare postoperatorie. De asemenea, prin tehnica hibridă pot fi abordate segmente arteriale distale (de sub genunchi), care sunt inaccesibile chirurgului vascular, dar au o mare importanță pentru irigarea piciorului afectat. Fiecare segment arterial recuperat și revascularizat anulează varianta unei amputații.

Planificarea minuțioasă a procedurii este esențială pentru succesul unei intervenții hibride. În primul rând, medicul sau echipa de medici determină ce segmente trebuie tratate, pe baza investigațiilor ecografice, a arteriografiei și a examenului clinic. Apoi, se stabilește planul intervenției: ce segmente vor fi tratate chirurgical și ce segmente endovascular. Fiecare plan de intervenție este personalizat, pe baza nevoilor pacientului și a recomandărilor din ghidurile de practică medicală.

Intervențiile hibride constituie o strategie terapeutică adoptată și acceptată la nivel internațional pentru revascularizare la pacienții cu ischemie periferică severă la mai multe niveluri, cauzată de boala arterială periferică. Succesul tehnic al intervenției, precum și rezultatele pe termen scurt și pe termen lung, sunt mai bune decât cele ale procedurilor de revascularizare endovasculară și chirurgicală convenționale. Intervențiile hibride oferă în plus și eficiența și confortul unei terapii într-o singură fază, fără riscuri suplimentare pentru pacienții cu ischemie distală a membrelor inferioare.

Intervenții hibride în Spitalul Clinic SANADOR

În Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile vasculare hibride sunt realizate cu ajutorul unei echipe medicale cu pregătire de top și experiență vastă în Cardiologie intervențională și Chirurgie vasculară, dar și cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță din Laboratorul de Angiografie, care permite obținerea unor imagini excepționale ale vascularizației piciorului de sub genunchi până la arterele interdigitale și combinarea tehnicilor menționate anterior.

Laboratorul de angiografie si cateterism cardiac al Spitalului Clinic SANADOR este dotat cu două angiografe de ultimă generație, Siemens și Philips Azurion 7. Acest laborator are grad de asepsie înalt, ceea ce permite efectuarea intervențiilor hibride în aceleași condiții de sterilitate ca în blocul operator, combinând tehnicile intervenționale cu cele chirurgicale și reunind ambele echipe de medici, cardiologi intervenționiști și chirurgi cardiovasculari. Laboratorul de angiografie și cateterism beneficiază de un sistem de ventilație cu presiune pozitivă care oferă avantaje multiple: aspiră ionii generați în timpul procedurilor, reducând suplimentar expunerea la radiații a medicului și a pacientului și crește siguranța procedurii.

Informații oferite de Dr. Carmen Popescu, medic primar Chirurgie vasculară cu competență în ecografie vasculară, Spitalul Clinic SANADOR.

SANADOR