Fusion biopsy pentru diagnosticul cancerului de prostată

Puncția prostatică pentru detecția cancerului de prostată a fost utilizată pentru prima dată la începutul secolului XX. De-a lungul timpului, s-au dezvoltat diferite tehnici de puncție biopsie prostatică, cu scopul de a minimaliza disconfortul pacientului, riscul de septicemie, precizia tehnicii și acuratețea detecției cancerului de prostată. Prin dozarea antigenului specific prostatic (PSA) și utilizarea ecografiei transrectale, în anii ’80, s-a deschis o nouă eră în puncția biopsie prostatică.

Watch on YouTube

Apariția investigațiilor imagistice multiparametrice prin rezonanță magnetică (mpMRI) ale prostatei a deschis drumul către o nouă eră a procedurii de puncție și anume puncția biopsie prostatică de fuziune (fusion biopsy). Tehnica presupune fuzionarea imaginilor multiparametrice prin rezonanță magnetică, care evidențiază o zonă suspectă, cu imaginea ecografică obținută în timp real la ecograful de ultimă generație bk3000, specializat pe Urologie. Suprapunerea se face prin intermediul unui software special (bkFusion) și se efectuează așa numită „sinteză”.

Pregătirea imaginilor mpMRI pentru fusion biopsy, prin efectuarea conturului prostatic, marcarea leziunilor suspecte prostatice și plasarea de ghidaje pentru puncție

Fuziunea realizată de ecograful bk3000 oferă o hartă tridimensională a prostatei și a leziunilor prostatice suspecte și ghidează acul de biopsie direct în zonele suspecte de cancer. Astfel, utilizarea puncției ghidate mpMRI se asociază cu o detectare crescută a cancerului de prostată semnificativ clinic, comparativ cu biopsiile sistematice.

Harta tridimensională a prostatei și zonele puncționate

Beneficiile ecografiei de fuziune includ o mai bună precizie în identificarea leziunilor suspecte ce necesită evaluări adiționale, reducerea numărului de fragmente tisulare necesare în timpul puncției, scăderea durerii și a riscului de infecție și sângerare și un timp mai scurt de recuperare.

Fusion biopsy se poate recomanda tuturor pacienților cu indicație de puncție biopsie prostatică, pacienților care necesită o nouă puncție datorită suspiciunii de cancer prostatic în ciuda unei puncții prostatice standard negative sau pacienților diagnosticați cu cancer de prostată care se află în stadiul de urmărire activă.

La Spitalul Clinic SANADOR, tehnica fusion biopsy este disponibilă încă din luna octombrie 2020, cu ajutorul ecografului bk 3000 și a software-ului bkFusion.

Dr. Bogdan Pârlițeanu

Informații oferite de Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist Urologie la Spitalul Clinic SANADOR

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR