Dermatita seboreică este o afecțiune papulo-scuamoasă a pielii, des întâlnită atât la adulți, cât și la copii. Afecțiunea se manifestă printr-o senzație puternică de mâncărime (prurit) în asociere cu înroșirea pielii și apariția de scuame albe. Nu este o afecțiune contagioasă și poate apărea în orice regiune a corpului. Dermatita seboreică afectează preponderent scalpul, fiind cauza pentru ceea ce numim popular „mătreață”.

Această afecțiune a pielii are o evoluție îndelungată, cu apariția și dispariția spontană a leziunilor, tratamentul recomandat de medicul dermatolog vizând de obicei controlul simptomatologiei.

  • Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de un consult dermatologic de încredere, efectuat de medici cu experiență vastă!

Orice afecțiune localizată la nivelul pielii poate fi investigată, diagnosticată și tratată cu profesionalism de medicii cu experiență din Departamentul de Dermato-venerologie de la SANADOR.

  • Dermatita seboreică este o afecțiune cronică, greu de controlat, cu exacerbări frecvente. Controlul simptomatologiei poate fi realizat optim cu sprijinul medicului dermatolog. Solicită o programare!

Simptomatologia dermatitei seboreice

Severitatea manifestărilor clinice și a leziunilor cutanate asociate dermatitei seboreice poate varia de-a lungul timpului. Cele mai întâlnite sunt manifestările cutanate minimale, ușoare, cu evoluție intermitentă. Formele severe afectează regiuni cutanate întinse, se asociază cu infecții ale pielii secundare și sunt de obicei asociate cu alte boli sau cu un consum excesiv de medicamente.

Simptomatologia poate debuta sau se poate agrava în condiții de stres și frig. Semnele și simptomele dermatitei seboreice includ:

  • apariția de scuame (mătreață) la nivelul scalpului, liniei părului, sprâncenelor, bărbii sau mustății
  • plăci eritematoase, cu aspect uleios, acoperite cu scuame albe sau galbene și cruste localizate pe scalp, față, nas, sprâncene, urechi, pleoape, piept, coate sau sub sâni
  • roșeața pielii, cu localizare la nivelul pliurilor cutanate
  • prurit (mâncărimea pielii)
  • Formele severe afectează regiuni cutanate întinse și se asociază cu infecții secundare.

Diagnosticul dermatitei seboreice

Diagnosticul dermatitei seboreice este prin excelență unul clinic, fiind bazat pe aspectul și localizarea leziunilor. Biopsia cutanată este necesară atunci când diagnosticul este incert sau atunci când este prezentă o formă severă, cu leziuni eritrodermice exfoliative întinse pe toată suprafața corpului.

Dermatita seboreică se întâlnește frecvent la nou-născuți și sugari cu vârsta de până la 3 luni, la adolescenți și la adulții cu vârsta între 30 și 60 de ani. Incidența este mai ridicată în cazul bărbaților și în cazul persoanelor infectate cu HIV. La nou-născuți, dermatita seboreică are evoluție limitată și, de obicei, se remite spontan în câteva săptămâni de la apariție.

Consultați medicul dermatolog dacă manifestările cutanate devin supărătoare, provoacă insomnii sau vă împiedică să vă desfășurați activitățile zilnice. Leziunile cutanate din dermatita seboreică pot cauza stări depresive sau anxioase. Medicul dermatolog poate exclude alte patologii asemănătoare mai severe, precum infecțiile cutanate, rozaceea, dermatita alergică, lupusul eritematos sistemic sau psoriazisul.

  • Diagnosticul dermatitei seboreice este clinic prin excelență și se bazează pe aspectul și localizarea leziunilor.

Cauzele dermatitei seboreice

Factorii care determină apariția dermatitei seboreice nu sunt pe deplin cunoscuți. Dermatita seboreică nu este o afecțiune a glandelor sebacee, deși acestea favorizează și creează un mediu oportun pentru creșterea unor fungi din genul Malassezia, prezenți în mod normal pe piele. Studiile arată că leziunile inflamatorii din dermatita seboreică apar ca răspuns al sistemului imunitar la suprapopularea pielii cu acest tip de fungi.

Totuși, apariția dermatitei seboreice poate fi cauzată de:

  • niveluri crescute de hormoni androgeni
  • reacție inflamatorie excesivă
  • reacție anormală a sistemului imun
  • sistem imun compromis – la pacienții transplantați sau la cei infectați cu HIV
  • suprapopularea pielii cu un tip de fungi (Malassezia) care se regăsesc în flora comensală a pielii
  • istoric familial cunoscut de dermatită seboreică
  • situații medicale stresante
  • patologii neurologice sau psihiatrice (depresie, boala Parkinson)
  • anumite medicamente
  • Studiile arată că leziunile inflamatorii din dermatita seboreică apar prin răspunsul imun la suprapopularea pielii cu un anumit tip de fungi.

Tratamentul dermatitei seboreice

Dermatita seboreică este o afecțiune cronică, iar simptomatologia asociată poate fi controlată cu tratament topic și regim igieno-dietetic. Scopul principal al tratamentului este de a reduce semnele vizibile de la nivelul pielii, eritemul și pruritul. De cele mai multe ori este necesar ca tratamentul să fie repetat la intervale regulate pentru a menține remisia semnelor și simptomelor.

Tratamentul medicamentos. Tratamentul topic al dermatitei seboreice include șampoane antifungice și keratolitice, creme emoliente sau loțiuni antimicrobiene și antiinflamatorii, dermatocorticoizi sau chiar tratament oral cu medicamente antifungice pentru formele severe, necontrolate.

Măsuri igieno-dietetice. Simptomatologia dermatitei seboreice poate fi controlată dacă pacientul respectă indicațiile medicului și urmează tratamentul profilactic recomandat. Medicii dermatologi recomandă îndepărtarea zilnică a scuamelor cu ajutorul unui săpun special, clătirea cu rigurozitate a zonei afectate și aplicarea zilnică, după baie, a unor creme emoliente fără parfum.

Dermatita seboreică este o afecțiune cronică, greu de controlat, care prezintă exacerbări frecvente. Controlul simptomatologiei poate fi realizat optim cu sprijinul unui medic dermatolog.

  • Simptomatologia asociată dermatitei seboreice poate fi controlată cu tratament topic și regim igieno-dietetic.

Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de un consult dermatologic de încredere, efectuat de medici cu experiență vastă!

SANADOR