Cum te protejezi de efectele caniculei?

Sfaturi pentru persoanele cardiace:

Hipertensiune arteriala esentiala este o afectiune frecventa in populatia adulta. Acesti pacienti asociaza frecvent si patologie cardiovasculara – cardiopatie ischemica, tulburari de ritm cardiac, insuficienta cardiaca

Canicula duce la consum de energie pentru termoreglare, similar efortului fizic intens, provoaca in plus si deshidratare.

Pentru prevenirea acestora sunt utile masuri simple:

  • evitarea deplasarii in afara locuintei in intervalele orare „calde” (10.00 – 18.00);
  • hidratare cu lichide (apa, ceaiuri de plante) repetata la intervale scurte de timp;
  • mentinerea unei temperaturi ambientale in locuinta in limita de comfort termic, dar nu cu diferenta prea mare fata de exterior;
  • in cazul deplasarilor in mediul exterior la orele caniculare, trecerea de la mediul interior la cel exterior si inapoi se face treptat;
  • in deplasarile in exterior se poarta imbracaminte usoara, de in sau bumbac, cu protectia capului pentru prevenirea insolatiei.
  • Se evita efortul fizic in mediul exterior la temperaturi crescute, se evita mesele abundente, alcoolul si excesul de cofeina sau energizante.

Este nevoie ajustarea tratamentului?

Medicatia antihipertensiva, in functie de particularitatile fiecarui pacient, poate necesita reducerea dozelor; aceasta trebuie insa facuta numai la recomandarea si cu supravegherea medicului curant.

Informatiile au fost oferite de Dr. Carmen Gherghinescu, Medic primar Cardiologie, Spitalul Clinic SANADOR. Ele au fost publicate in editia din iulie 2020 a Click Sanatate.