
Coronarografia este o procedură radiologică minim-invazivă care permite evaluarea detaliată a anatomiei inimii, a arterelor coronare și a calității fluxului coronarian. Aceasta presupune injectarea, sub raze X, a unei substanțe de contrast în vasele inimii, prin puncționarea unei artere periferice la nivelul mâinii sau piciorului. Coronarografia este singura investigație cu ajutorul căreia medicul poate depista existența îngustărilor arterelor coronare (stenoze) și severitatea lor, pentru o diagnosticare cu precizie a bolilor coronariene.
Inima este irigată cu sânge prin trei artere coronare, una cu origine separată - artera coronară dreaptă și două cu originea într-un trunchi comun: artera interventriculară anterioară și artera circumflexă. Îngustarea oricărei dintre aceste artere, prin formarea plăcii de aterom (depunerea de colesterol și calciu subintimal), conduce la reducerea treptată a fluxului de sânge oxigenat către inimă și, în cele din urmă, la deteriorarea mușchiului cardiac și instalarea simptomelor de insuficiență cardiacă: scăderea toleranței la efort, dureri precordiale (angină pectorală), respirație dificilă, edeme ale membrelor inferioare, aspecte care condiționează continuitatea activității profesionale sau îi scad pacientului calitatea vietii.
În lipsa adoptării atitudinii terapeutice adecvate imediate, starea pacientului se poate agrava evoluând către instalarea infarctului miocardic, fie prin reducerea treptată a diametrului coronarian implicat până la ocluzie, fie atunci când depunerile de colesterol se fisurează cu ocazia unui puseu de hipertensiune arterială, rezultând în formarea cheagurilor de sânge.
Care sunt indicațiile coronarografiei?
Coronarografia este indicată de medicul cardiolog pacienților cu risc cardiovascular ridicat (hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, diabet zaharat, fumat) și care prezintă:
- dureri precordiale, atât la efort, cât și în repaus (angina pectorală);
- anormalități ale activității cardiace, depistate de testul EKG de repaus sau de efort;
- un infarct miocardic vechi în antecedente;
- indicație pentru intervenție chirurgicală la nivelul cordului.
Procedura necesită internare?
În general, efectuarea unei coronarografii necesită internarea în spital pentru 24-48 de ore. Perioada de recuperare post-intervenție și externarea diferă de la un pacient la altul, în funcție de gravitatea afecțiunii coronariene și de locul unde a fost efectuată puncția.
Cum se efectuează coronarografia?
Coronarografia se efectuează într-o sală dedicată - Laboratorul de Cardiologie Intervențională al Spitalului Clinic SANADOR, cu ajutorul unui aparat numit angiograf și sub anestezie locală. Procedura durează în medie 30-45 de minute și este în general nedureroasă.
Procedura se efectuează cu pacientul întins pe masa de angiografie și acoperit cu un câmp steril, rămânând descoperită doar zona de abord arterial, unde se efectuează anestezia locală. Ulterior, cardiologul intervenționist efectuează o puncție în artera radială, femurală sau brahială, în funcție de particularitățile anatomice ale pacientului și de patologia lui vasculară. Prin locul de abord, acesta introduce un cateter cu care avansează până la nivelul arterelor coronare, sub control radiologic. În interiorul acestui cateter se injectează substanță de contrast, care va evidenția coronarele. Imaginile obținute sunt transmise în timp real pe monitoarele angiografului, pentru a fi analizate de către specialist. Pacientul este conștient pe toată durata procedurii și comunică în permanență cu medicul.
După intervenție, pacientul se va putea mobiliza imediat dacă a beneficiat de o puncție radială, cu indicația ca mâna să rămână in repaus 4-6 ore, cu o brățară compresivă. Dacă puncția s-a efectuat femural, atunci acesta trebuie să stea în repaus absolut 12-24 de ore, în funcție de dificultatea intervenției și de tratamentul anticoagulant, antiagregant sau specific primit.
Care sunt riscurile coronarografiei?
Coronarografia are riscuri minime, reprezentate în general de echimoze (vânătăi), sângerări ușoare sau apariția hematoamelor (acumulare de sânge coagulat sub piele, provenit din ruperea peretelui unui vas de sânge) la nivelul puncției. Complicații rare pot fi generate de prezența altor afecțiuni ale pacientului sau de posibila reacție alergică la substanța de contrast utilizată în timpul examinării.
Concluziile coronarografiei
Concluzia medicului după coronarografie orientează atitudinea terapeutică optimă, astfel încât pacientul să beneficieze în cel mai scurt timp de reluarea corectă a fluxului de sange prin arterele coronare, către mușchiul cardiac.
În cazul în care plăcile de aterom sunt mai reduse de 70%, pacientul primește tratament medicamentos; pentru cei care prezintă plăci de aterom de ≥70% se montează, prin aceeași metodă, în Laboratorul de Cardiologie Intervențională, o endoproteză numită stent, iar pacienților cu leziuni severe pe toate arterele coronare sau în anumite zone anatomice le este recomandat tratamentul chirurgical clasic de by-pass aorto-coronarian.
Pentru programări și informații suplimentare, apelați Call Center SANADOR: (021).9699 (24/24H)