Coronarografia - metoda de investigare a arterelor coronare

Coronarografia este o procedura radiologica minim-invaziva care permite evaluarea detaliata a anatomiei inimii, a arterelor coronare si a calitatii fluxului coronarian. Aceasta presupune injectarea, sub raze X, a unei substante de contrast in vasele inimii, prin punctionarea unei artere periferice la nivelul mainii sau piciorului.Coronarografia este singura investigatie cu ajutorul careia medicul poate depista existenta ingustarilor arterelor coronare (stenoze) si severitatea lor, pentru o diagnosticare cu precizie a bolilor coronariene.

Inima primeste sange prin trei artere coronare, una cu origine separata - artera coronara dreapta si doua cu originea intr-un trunchi comun: artera interventriculara anterioara si artera circumflexa. Ingustarea oricarei dintre aceste artere, prin formarea placii de aterom (depunerea de colesterol si calciu subintimal), conduce la reducerea treptata a fluxului de sange oxigenat catre inima, si, in cele din urma, la deteriorarea muschiului cardiac si instalarea simptomelor de insuficienta cardiaca: scaderea capacitatii de efort, dureri in piept (angina pectorala), greutate la respiratie, edeme ale membrelor inferioare, aspecte care exclud pacientul din activitatea profesionala sau ii limiteaza acestuia calitatea vietii.

Fara atitudine terapeutica imediata, pacientul poate evolua catre infarct miocardic, fie prin reducerea treptata a diametrului coronarian implicat pana la ocluzie, fie atunci cand depunerile de colesterol se fisureaza cu ocazia unui puseu de hipertensiune arteriala, rezultand in formarea cheagurilor de sange.

Cui este indicata coronarografia?

Coronarografia este indicata de medicul cardiolog pacientilor cu risc cardiovascular ridicat (hipertensiune arteriala, colesterol marit, diabet, fumat) si care:

  • au dureri in piept, atat la efort, cat si la repaus (angina pectorala);
  • prezinta anomalii ale activitatii cardiace, depistate de testul EKG de repaus sau de efort;
  • au suferit un infarct miocardic;
  • au nevoie de o operatie pe cord.

 Procedura necesita internare?

In general, efectuarea unei coronarografii necesita internarea in spital pentru 24 - 48 de ore. Perioada de recuperare post-interventie si externarea difera de la un pacient la altul, in functie de gravitatea afectiunii coronariene si de locul unde a fost efectuata punctia.

 Cum se efectueaza coronarografia?

Coronarografia se efectueaza intr-o sala dedicata - Laboratorul de Cardiologie Interventionala al Spitalului Clinic SANADOR, cu ajutorul unui aparat numit angiograf si sub anestezie locala. Procedura dureaza in medie 30 - 45 de minute si este in general nedureroasa.

Pacientul este intins pe masa de angiografie si este acoperit cu un camp steril, ramanand descoperita doar zona de abord arterial, unde se efectueaza anestezia locala. Ulterior, cardiologul interventionist efectueaza o punctie in artera radiala, femurala sau brahiala, in functie de particularitatile anatomice ale pacientului si de patologia lui vasculara. Prin locul de abord, acesta introduce un cateter cu care avanseaza pana la nivelul arterelor coronare, sub control radiologic. In interiorul acestui cateter se injecteaza substanta de contrast, care va evidentia coronarele. Imaginile obtinute sunt transmise in timp real pe monitoarele angiografului, pentru a fi analizate de catre specialist. Pacientul este constient pe toata durata procedurii si comunica in permanenta cu medicul.

 Dupa interventie, pacientul se va putea mobiliza imediat daca a beneficiat de o punctie radiala, cu indicatia ca mana sa ramana in repaus 4-6 ore, cu o bratara compresiva. Daca punctia s-a efectuat femural, atunci acesta trebuie sa stea in repaus absolut 12-24 de ore, in functie de dificultatea interventiei si de tratamentul anticoagulant, antiagregant sau specific primit.

 Coronarografia prezinta riscuri?

Coronarografia are riscuri minime, reprezentate in general de vanatai, sangerari usoare sau hematoame la nivelul punctiei. Complicatii rare pot fi generate de prezenta altor afectiuni ale pacientului sau de posibila reactie alergica la substanta de contrast utilizata in timpul examinarii.

 Concluziile coronarografiei

Concluzia medicului dupa coronarografie determina atitudinea terapeutica optima, astfel incat pacientul sa beneficieze in cel mai scurt timp de reluarea corecta a fluxului de sange prin arterele coronare, catre muschiul cardiac.

 In cazul in care placile de aterom sunt mai reduse de 70%, pacientul primeste tratament medicamentos; pentru cei care prezinta placi de aterom de ≥ 70% se monteaza, prin aceeasi metoda, in Laboratorul de Cardiologie Interventionala, o endoproteza numita stent, iar pacientilor cu leziuni severe pe toate arterele coronare sau in anumite zone anatomice le este recomandat tratamentul chirurgical clasic de by - pass aorto - coronarian.

 Pentru programari si informatii suplimentare, apelati Call Center SANADOR: (021).9699 (24/24H)