La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile cardiovasculare complexe sunt posibile datorită tehnologiei moderne de înaltă performanță, colaborării multidisciplinare între cardiologii intervenționiști, chirurgii cardiovasculari și chirurgii vasculari, cu sprijinul unei echipe foarte bine pregătite de ATI, dar mai ales datorită dorinței profesioniștilor din SANADOR de a împinge mereu mai departe limitele posibilului și ale performanței terapeutice prin proceduri salvatoare, mereu în maximă siguranță pentru pacienți.

Așa a fost și cazul unui pacient în vârstă de 76 de ani, tratat în premieră săptămâna aceasta în Laboratorul de Angiografie din Spitalul Clinic SANADOR de o echipă multidisciplinară de cardiologie intervențională, chirurgie vasculară și ATI. După ce un anevrism de arteră femurală comună dreaptă și arteră poplitee dreaptă cu bypass femuro-popliteu ocluzat cauzaseră pierderea membrului inferior drept în urmă cu 2 ani, pacientul s-a prezentat la SANADOR cu un anevrism gigant de arteră femurală superficială stângă (5,5/10 cm), cu iminență de tromboză.

Anevrism gigant de arteră femurală superficială stângă, aspect preoperator

Anevrism gigant de arteră femurală superficială stângă, aspect preoperator

Dat fiind riscul foarte mare de ruptură a anevrismului și de ischemie a membrului inferior, s-a luat decizia de efectuare a unei intervenții de excludere a anevrismului. Echipa medicală a decis să realizeze procedura minim invaziv endovascular, pentru a-i asigura pacientului o recuperare rapidă. S-a intervenit în echipă mixtă, de cardiologie intervențională și chirurgie vasculară, dat fiind riscul ridicat de sângerare de la nivelul unui anevrism de asemenea dimensiuni.

Anevrism gigant de arteră femurală superficială stângă, aspect preoperator

S-a realizat un abord brahial drept cu cateter pigtail în aorta terminală pentru control radiologic și back-up în caz de complicații, cu abord percutanat antegrad cu două dispozitive Proglide de sutură percutană, ghid super stiff prin anevrism, prelungire graft Ovation 12x160. Practic, s-a reușit intervenția fără a fi măcar nevoie de denudare la nivelul arterei femurale comune!

Excluderea din circulație a anevrismului, aspect intraoperator

După intervenție, pacientul a fost supravegheat până a doua zi în Secția de Terapie Intensivă pentru Chirurgia Cardiovasculară, date fiind comorbiditățile importante: boală mitrală, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă cronică clasa II NYHA și boală cronică de rinichi. Recuperarea, după o astfel de intervenție, este foarte rapidă și pacientul se poate reintegra în familie și în societate.

Echipa medicală a Spitalului Clinic SANADOR care a reușit salvarea membrului inferior afectat de anevrismul gigant a fost compusă din Dr. Rodica Niculescu, șefa Departamentului de Cardiologie Intervențională, Dr. Carmen Popescu, medic primar chirurgie vasculară, Dr. Vladimir Rotaru, medic specialist chirurgie vasculară, Dr. Filis Ibram, medic specialist ATI, alături de asistentele medicale Camelia Gavrilă, Oana Mirescu și Loredana Stoica.

Intervenția în premieră a fost posibilă la Spitalul Clinic SANADOR și datorită dotărilor cu echipamente și tehnologii medicale de ultimă generație. Laboratorul de Angiografie este singurul din România dotat cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7, de ultimă generație, permițând desfășurarea tratamentului intervențional pentru cazuri complexe, în cele mai bune condiții. Pentru siguranța deplină a pacienților, procedurile din Laboratorul de Angiografie de la SANADOR se desfășoară în atmosfera sterilă asigurată de sistemul modern de ventilație cu presiune pozitivă, care oferă avantaje multiple precum aspirația ionilor generați în timpul procedurilor și reducerea expunerii la radiații a medicului și a pacientului.

Galerie foto

SANADOR