Bolile contagioase ale copilăriei

Boala contagioasă este acea afecțiune medicală care se poate transmite altor persoane, fie prin contact fizic cu persoane bolnave, fie prin contactul cu secrețiile lor, cu obiectele atinse de aceștia sau pe cale aerogenă, prin strănut, tuse sau vorbire.

Multe dintre bolile copilăriei sunt boli contagioase care odată contactate determină imunitate pe viață (excepție face scarlatina).

Din păcate, foarte multe dintre aceste boli sunt contagioase încă din perioada premergătoare erupției, ceea ce face ca anturajul să poată fi contaminat înainte de apariția simptomelor. Printre cele mai contagioase viroze se numără rujeola și varicela.

Rujeola

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli care afectează rasa umană. Se transmite pe care aerogenă atunci când persoana bolnavă dispersează aerosoli prin respirație, tuse sau strănut. Persoanele infectate pot transmite boala cu o zi înainte de debutul simptomelor și aproximativ 4 zile după ce erupția apare. Virusul rujeolei poate rămâne în aer o perioadă scurtă de timp (aproximativ 15 minute), astfel că persoanele se pot infecta mergând în locuri frecventate anterior de oameni infectați.

Copiii care sunt expuși la rujeolă manifestă infecția după aproximativ 10 zile (interval 7-18 zile).

Simptomele principale sunt febră, tuse, rinoree, conjunctivită (ochi roșii sensibili), inapetență, oboseală. Simptomatologia este însoțită de aspectul de “față plânsă”. Simptomele sunt urmate după 3-4 zile de erupție (pete roșii catifelate la palpare) care începe în spatele urechilor, pe față și gât și migrează apoi pe trunchi, membre superioare, abdomen și membre inferioare. 

Aproximativ 30% dintre copiii bolnavi pot avea complicații serioase care includ otita medie, diareea, pneumonia sau encefalita.

Varicela

Erupția cuatanată caracteristică în varicelă, veziculele pruriginoase apar la 10-21 zile după expunerea la virus și pot dura până la 10 zile. Există simptome care pot apărea cu 1-2 zile înainte de erupție – febră, inapetență, dureri de cap, oboseală.

Erupția are 3 faze – cea de papulă, leziune punctiformă roz sau roșie, apoi vezicule care se sparg, urmate de cruste care au nevoie de mai multe zile pentru vindecare. Boala evoluează cu apariția continuă de noi leziuni de fază 1, astfel că în același timp pacientul are leziuni în toate fazele de evoluție. Particulele virale se pot transmite cu 48 ore înainte ca erupția să apară și până când toate leziunile au cruste.

Copiii sănătoși fac în general forme ușoare de boală. În cazuri severe, erupția poate acoperi tot corpul, iar leziunile pot fi la nivelul gâtului, ochilor, mucoasei uretrale, anale sau vaginale. Pot apărea complicații: adenopatii, deshidratare, pneumonie, encefalită, sepsis, Sindrom Reye la copilul sau adolescentul bolnav care ia aspirină sau chiar deces. Vaccinarea poate preveni boala sau ajuta organismul să facă forme mai ușoare.

Ambele sunt boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Alte măsuri de prevenție sunt respectarea măsurilor de igienă (spălatul frecvent al mâinilor), curățarea/dezinfectarea jucăriilor, evitarea locurilor aglomerate (mall, locuri de joacă, supermarketuri) în perioadele cu epidemii de boli contagioase.

Informații oferite de dna dr. Carmen Liliana Dinca, medic primar Pediatrie in cadrul Spitalului Clinic SANADOR.

SANADOR