Bolile contagioase ale copilariei

Prin boala contagioasa intelegem acea boala care se poate transmite altor persoane, fie prin contact fizic cu persoana bolnava, fie prin contactul intamplator cu secretiile lor, cu obiectele atinse sau pe cale aerogena, daca persoana bolnava stranuta, tuseste sau vorbeste.

Multe boli asa numite „ale copilariei” sunt boli contagioase care, odata contactate, determina imunitate pe viata (exceptie face scarlatina).

Din pacate, foarte multe dintre aceste boli sunt contagioase inca din perioada premergatoare eruptiei, ceea ce face ca anturajul sa fie contaminat inainte de aparitia simptomelor. Printre cele mai contagioase viroze se numara rujeola si varicela.

Rujeola

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli care afecteaza rasa umana. Se imprastie prin aer cand persoana bolnava respira, tuseste sau stranuta. Cei bolnavi pot imprastia infectia incepand cu o zi inainte de debutul simptomelor si aproximativ 4 zile dupa ce eruptia apare. Daca o persoana care nu stie ca are rujeola sta intr-o sala de asteptare si acolo sunt 10 persoane susceptibile sa faca boala (adica nevaccinate sau vaccinate incomplet), 9 dintre ele vor dezvolta infectia. Virusul rujeolei poate sta in aer o perioada scurta de timp (cam 15 minute), astfel incat daca o persoana  intra in camera dupa ce persoana infectata a plecat, ea pot lua virusul.

Copiii care sunt expusi la rujeola se imbolnavesc dupa aproximativ 10 zile (interval 7-18 zile).

Simptomele principale sunt febra, tuse, rinoree, conjunctivita (ochi rosii sensibili) care da aspect de “fata plansa”, lipsa de apetit, oboseala, simptome urmate dupa 3-4 zile de eruptie (pete rosii catifelate la palpare) care incepe in spatele urechilor, pe fata si gat si se imprastie apoi pe trunchi si membrele superioare apoi pe abdomen si membrele inferioare. 

Pana la o treime  din copiii bolnavi pot avea complicatii serioase care includ otita medie, diareea, pneumonia sau encefalita.

Varicela

Eruptia caracteristica in varicela, veziculele pruriginoase apar la 10-21 zile dupa expunerea la virus si pot dura pana la 10 zile. Exista simptome care pot aparea la 1-2 zile inainte de eruptie – febra, lipsa de apetit, dureri de cap, oboseala.

Odata eruptia aparuta se descriu 3 faze – cea de papula, leziune punctiforma roz sau rosie, apoi vezicule care se sparg, urmate de cruste  care au nevoie de mai multe zile pentru vindecare. Leziuni noi pot aparea mai multe zile, deci poti avea toate tipurile de leziuni in acelasi timp. Virusii se pot imprastia cu 48 ore inainte ca eruptia sa apara si pana cand toate leziunile au cruste.

Boala este in general usoara pentru copiii sanatosi. In cazuri severe, eruptia poate acoperi tot corpul si sa existe leziuni si in gat, ochi si mucoasa uretrala, anala sau vaginala. Pot aparea complicatii de tip deshidratare, pneumonie, encefalita, sepsis, Sindrom Reye la copilul sau adolescentul bolnav care ia aspirina, sau chiar deces. Vaccinarea poate preveni boala sau ajuta organismul sa faca forme mai usoare.

Ambele sunt boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Alte  masuri  de preventie sunt respectarea masurilor de igiena (spalatul frecvent al mainilor), curatarea/dezinfectarea jucariilor, evitarea locurilor aglomerate (mall, locuri de joaca, supermarketuri)  in perioadele cu epidemii de boli contagioase.

Informații oferite de dna dr. Carmen Liliana Dinca, medic primar Pediatrie in cadrul Spitalului Clinic SANADOR.