Intervenția chirurgicală
Pacientul este internat în spital cu o zi înainte de intervenția chirurgicală și, dacă totul decurge normal, va fi externat în a treia zi postoperator. Spitalizarea este, în medie, de 5 zile.
Abordul chirurgical este anterior, cu o incizie ce variază între 12–20 cm. Tipul de proteză (totală sau unicompartimentală) și modul de fixare a acesteia sunt stabilite de chirurgul ortoped în funcție de specificul fiecărui pacient.
În ultimul deceniu s-au dezvoltat chirurgia navigată, chirurgia robotică și a crescut utilizarea de instrumente specifice pacientului (blocurile de tăiere sunt confecționate pentru fiecare pacient în parte, după o reconstrucție 3D a examenului CT al genunchiului), însă aceste tehnologii avansate sunt folosite în special în cazurile dificile, cu deformări arhitecturale complexe ale genunchiului (pacienți cu fracturi vicios consolidate în antecedente, multiple intervenții la nivelul genunchiului).
Încă nu există un consens cu privire la utilizarea turnichetului și cu privire la protezarea rotulei. Sunt chirurgi care, în absența artrozei femuro-patelare, nu protezează rotula, ci practică o denervare a acesteia. De asemenea, sunt chirurgi care protezează rotula în 100% din cazuri, chiar și în absența artrozei la acest nivel. De asemenea, folosirea sau nu a unui dren aspirativ rămâne la latitudinea chirurgului.
În ultimii ani, a început să fie utilizat acidul tranexamic pentru aceste intervenții, ceea ce scade sângerarea și necesarul de transfuzie postoperator.