Protectia corespunzatoare a ochilor pe parcursul verii este foarte importanta, deoarece expunerea indelungata fara protectie la radiatiile UV poate duce la complicatii majore: arsuri corneene si retiniene sau leziuni degerenative, cataracta si cancere.

De ce trebuie sa tinem cont atunci cand ne alegem ochelarii de soare, ne explica dr. Masri Hayfa, medic specialist oftalmologie.

In primul rand, ochelarii de soare trebuie achizitionati de la magazinele de specialitate. Pe langa faptul ca trebuie sa se potriveasca cu fizionomia noastra si sa fie si la moda, ei sunt in primul rand un factor de protectie pentru ochi.

Cand cumparam o pereche noua trebuie sa verificam urmatoarele:

  • Marcajul CE (confirma faptul ca lentilele corespund standardelor europene).
  • Categoria de filtru de 0 la 4
  • Ochelarii trebuie sa blocheze 99-100% UV sau UV400.

Culorile lentilelor trebuie alese in functie de mediul in care ii vom purta (lentila verde ofera un contrast foarte bun, cei cu lentila neagra sau gri sunt indicati atunci cand stam la soare, cele portocalii, galbene, albastre sunt pentru conducatorii profesionisti, pe timp de ceata sau ploaie). Lentilele de culoare inchisa nu asigura o protectie mai buna decat cele deschise la culoare, protectia e asigurata de un filtru care este incorporat in lentile, nu de culoarea lor.

Ochelarii recomandati sunt cei de dimensiuni mari, pentru ultraviolete A si B, ideale sunt lentilele polarizate, pentru ca elimina orice fel de reflexie a luminii.

Cei care au si dioptrii pot opta pentru ochelari de soare cu dioptrii facuti la comanda.

Cand ne pot dauna ochelarii de soare

Ochelarii de proasta calitate, cum sunt cei cumparati de la piata sau de pe strada, ne pot afecta grav vederea, pentru ca nu asigura protectia UV (nu au acel filtru incorporat).

In mod normal, ochiul are un mecanism de protectie impotriva razelor solare, prin micsorarea pupilei scade cantitatea de radiatii care ne intra in ochi. O lentila colorata (fara filtru UV) e mai daunatoare decat expunerea fara ochelari la soare, pentru ca lentila respectiva face ca pupila sa se dilate mai mult, astfel patrunde in ochii o cantitate mai mare de radiatii.

Riscurile la care ne expunem atunci cand trebuie sa purtam ochelari de soare, dar nu o facem

Exact cum ne protejam pielea cu creme de protectie, asa trebuie sa facem si cu ochii. Daca purtam ochelari de soare ne protejam de radiatiile UV.

„Vara, radiatiile sunt de trei ori mai puternice decat iarna, iar expunerea indelungata poate provoca arsuri ale corneei si ale retinei, leziuni degenerative, chiar si cataracta. Tocmai de aceea, purtarea ochelarilor de soare e obligatorie, ei nu sunt un moft sau un simplu accesoriu’’ arata Dr. Masri Hayfa.

Informatii furnizate de dr. Masri Hayfa, Medic specialist Oftalmologie, SANADOR.