Ce este apendicita acută?

Această afecțiune se referă la inflamația apendicelui, un mic organ în formă de săculeț localizat la nivelul intestinului gros, în zona abdominală dreaptă. În lipsa unui tratament chirurgical, apendicele inflamat se poate rupe. Apoi, infecția se poate extinde prin sange sau în cavitatea abdominală, putând conduce la complicații precum peritonita.

Apendicita acută este o afecțiune care apare frecvent la persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani, deși poate apărea la orice vârstă, cunoscându-se și cazuri în care s-a manifestat la vârste înaintate. De-a lungul vieții, aproximativ 1 din 10 persoane trec prin apendicectomie (cura chirurgicală a apendicelui), fiind afectate cu predilecție persoanele de sex feminin (de trei ori mai mult decât bărbații).

Printre factorii de risc care pot conduce la apendicită se numără și fibroza chistică la copil sau istoricul familial, precum cazurile de apendicită la membrii apropiați ai familiei.

Cauze

Cu toate acestea, apendicita acută nu are o cauză sigură stabilită, însă este determinată în general de obstrucția lumenului apendicular cu bacterii, coproliți, viermi intestinali, alți corpi straini sau de hipertrofia țesutului limfoid submucos.

Odată ce procesul inflamator al apendicelui s-a declanșat, vor apărea manifestările clinice care semnalează inflamația intrabdominală: durere în regiune ombilicală care poate varia ca iradiere, în funcție poziția anatomică a apendicelui. Pe măsură ce inflamația evoluează, durerea crește în intensitate și poate deveni severă.

Atunci când durerea nu mai răspunde la tratamentul medicamentos, este necesar consultul de specialitate și luarea în considerare a tratamentului chirurgical. Asadar, cu cât are loc mai rapid intervenția față de momentul în care este recomandată de medic, cu atât suferința pacientului este redusă și operația este mai usor de realizat, cu complicații minime. În caz contrar, inflamația exacerbează flora microbiană aerobă și anaerobă din regiune, provocând leziuni vasculare care conduc la infarctizarea peretului apendicular, perforație și peritonită.

Simptome

Printre manifestările apendicitei se numără:

  • Durere abdominală difuză (dar care poate fi cu localizare migratorie, precum în zona spatelui sau a rectului), la debut – apoi, extinsă în toată regiunea abdomenului, cu predilectie în partea dreaptă;
  • Durere accentuată la mobilizare sau tuse;
  • Durere la urinare;
  • Grețuri însoțite de vărsături;
  • Inapetență;
  • Dereglări de tranzit (constipație sau diaree);
  • Durere de spate;
  • Febră ușoară;
  • Balonare în zona abdominală;
  • Flatulență;
  • Crampe abdominale.

Diagnostic

Din cauza faptului că simptomele apendicitei acute pot fi destul de vagi sau similare altor afecțiuni (infecții ale vezicii sau ale tractului urinar, gastrită, infecții intestinale, precum și probleme ale ovarelor), în unele cazuri poate fi dificil de stabilit diagnosticul. De aceea, pentru a face diagnosticul diferențial, de regulă se face apel la următoarele teste și investigații:

  • Analize de sânge, pentru a observa dacă organismul luptă împotriva unei infecții. În cazul în care analizele evidențiază leucocitoză (11.000-18.000/mmc), poate fi vorba despre inflamația apendicelui;
  • Examen abdominal;
  • Sumar de urină,urocultură pentru excluderea infecțiilor de la nivelul tractului urinar;
  • Tușeu rectal (când durerea este difuză și se manifestă în această zonă);
  • Metode imagistice (radiografie abdominală, ecografie abdominală sau examen CT), care ajută la identificarea afecțiunii.

Complicații

Peritonita este o complicație caracterizată prin inflamația peritoneului (peretele subțire ce căptușește abdomenul pe interior), fiind o afecțiune foarte gravă, ce amenință viața. În cazul în care survine această complicație, tratamentul se face pe cale chirurgicală în regim de urgență, constând în îndepărtarea apendicelui și spălarea cavității abdominale. Apoi, chirurgul va lăsa un tub de drenaj în abdomen pentru câteva zile după operație, pentru îndepărtarea lichidului.

Abcesul apendicular - reprezintă o colecție purulentă formată după ruperea apendicelui, ceea ce traduce o infecție activă. Acesta este drenat chirurgical prin montarea unui tub de dren în exteriorul abdomenului, timp în care pacientului i se administrează antibioterapie. După îndepărtarea căii de drenaj și după ce infecția a fost eliminată, se poate interveni chirurgical pentru cura chirurgicală a apendicelui. O altă complicație posibilă este ileusul paralitic, care constă în pareza intestinului, cu afectarea motilității acestuia.

Tratament

Tratamentul este, de cele mai multe ori, chirurgical, reprezentat de apendicectomie clasică sau de o intervenție de chirurgie laparoscopică, în funcție de indicația medicului.

În caz de apendicită complicată, se tratează complicația după care se îndepărtează chirurgical apendicele.

SANADOR