Ce este apendicita acuta? Aceasta afectiune se refera la  inflamatia apendicelui, un mic organ in forma de saculet localizat la nivelul intestinului gros, in zona abdominala dreapta. In lipsa unui tratament chirurgical, apendicele inflamat se poate rupe. Apoi, infectia se poate extinde prin sange sau in cavitatea abdominala, putand conduce la complicatii precum peritonita.

Cauze

Apendicita acuta este o afectiune care apare frecvent la persoanele cu varste cuprinse intre 10 si 30 de ani, desi poate aparea la orice varsta, cunoscandu-se si cazuri in care s-a manifestat la varste inaintate. De-a lungul vietii, aproximativ 1 din 10 persoane trec prin operatia de apendicita, fiind afectate cu predilectie persoanele de sex feminin (de trei ori mai mult decat barbatii). De asemenea, printre factorii de risc care pot conduce la apendicita se numara si fibroza chistica la copil sau istoricul familial, precum cazurile de apendicita la membrii apropiati ai familiei.

Cu toate acestea, apendicita acuta nu are o cauza sigura stabilita, insa este determinata in general de obstructia lumenului apendicular cu bacterii, coproliti, viermi intestinali, alti corpi straini sau de hipertrofia tesutului limfoid submucos. Odata ce procesul inflamator al apendicelui a pornit, acesta nu mai poate fi tratat pe cale medicamentoasa, tratamentul acestei afectiuni fiind realizat doar prin interventie chirurgicala. Asadar, cu cat are loc mai rapid interventia, cu atat suferinta pacientului este redusa si operatia este mai usor de realizat, cu complicatii cat mai mici. In caz contrar, inflamatia exacerbeaza flora microbiana aeroba si anaeroba din regiune, provocand leziuni vasculare care conduc la infarctizarea peretului apendicular, perforatie si peritonita.

Peritonita este o complicatie caracterizata prin inflamatia peritoneului (peretele subtire ce captuseste abdomenul pe interior), fiind o afectiune foarte grava, ce ameninta viata. In cazul in care survine aceasta complicatie, tratamentul se face pe cale chirurgicala in regim de urgenta, constand in indepartarea apendicelui si spalarea cavitatii abdominale. Apoi, chirurgul va lasa un tub de drenaj in abdomen pentru cateva zile dupa operatie, pentru indepartarea lichidului.

Simptome

 • Durere surda in zona abdominala (dar care poate fi cu localizare difuza, precum in zona spatelui sau a rectului), la debut – apoi, extinsa in toata regiunea abdomenului, cu predilectie in partea dreapta;
 • Durere accentuata la miscare sau tuse;
 • Durere la urinare;
 • Greturi insotite de varsaturi;
 • Dereglari de tranzit (constipatie sau diaree);
 • Durere de spate;
 • Febra usoara;
 • Balonare in zona abdominala;
 • Crampe abdominale.

Diagnostic

Din cauza faptului ca simptomele apendicitei acute pot fi destul de vagi sau similare altor afectiuni (infectii ale vezicii sau ale tractului urinar, gastrita, infectii intestinale, precum si probleme ale ovarelor), in unele cazuri poate fi dificil de pus un diagnostic. De aceea, pentru a stabili un diagnostic corect, de regula se face apel la urmatoarele teste si investigatii:

 • Analize de sange, pentru a observa daca organismul lupta impotriva unei infectii. In cazul in care analizele evidentiala leucocitoza (11.000-18.000/mmc), poate fi vorba de inflamatia apendicelui;
 • Examen abdominal;
 • Test de urina, pentru excluderea infectiilor de la nivelul tractului urinar;
 • Examen rectal (cand durerea este difuza si se manifesta in aceasta zona);
 • Metode imagistice (radiografie abdominala, ecografie sau tomografie CT), care ajuta la identificarea afectiunii.