Tratament prin angioplastie coronariană cu stent urmată de protezare aortică

Intervenții cardiovasculare salvatoare

Mihai are în prezent 72 de ani și se confruntă din tinerețe cu afecțiuni cardiace. A urmat mult timp tratament medicamentos, iar în urmă cu 10 ani a avut nevoie de o angioplastie coronariană cu stent. A continuat să ducă o viață normală, fără limitări semnificative, dar în ultimul timp a început să se simtă din ce în ce mai obosit. Fiul său l-a adus la Spitalul Clinic SANADOR, unde a și efectuat investigațiile indicate.

În urma evaluării medicale complete, Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, a stabilit diagnosticul de insuficiență aortică severă, care necesita înlocuirea valvei aortice, dar și de sindrom coronarian cronic cu leziuni bicoronariene, pentru care era indicată o nouă angioplastie cu stent.

Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, realizează intervenții cardiovasculare complexe, inclusiv prin proceduri minim invazive.

Prof. Dr. Victor Costache a recomandat abordarea terapeutică secvențială, începând cu revascularizarea coronariană prin angioplastie cu stent, urmată de înlocuirea valvei aortice prin minitoracotomie. Ambele intervenții cardiovasculare s-au încheiat cu succes, iar Mihai este bine în prezent.

„Am renăscut prin mâinile profesorului Victor Costache, care are o echipă extraordinară! Lucrează cu atâta devotament și onestitate, încât vreau să recomand oricui, oricând, Spitalul Clinic SANADOR. Am ales, cred eu, cel mai bun spital, cel mai bun medic și un personal pe măsură”, transmite Mihai.

Primul diagnostic de boală cardiovasculară, la 30 de ani

Mihai este preot într-o comună din județul Neamț și primele simptome de boală cardiovasculară au apărut demult, când avea 30 de ani: „Într-o zi mi-a fost rău, am amețit. M-am dus la Piatra Neamț, la un medic cardiolog, care mi-a zis că am o defecțiune aortică. Mi-a dat un tratament de care m-am ținut mult timp și vreo 20 de ani n-am mai avut probleme”, povestește bărbatul.

În urmă cu 10 ani însă, a ajuns din nou la medicul cardiolog: „În perioada aceea, pe lângă preoție, am mai luat o activitate grea, de director la o fabrică de cherestea a Mănăstirii Neamț, unde aveam 300 de oameni în subordine. Și atunci am văzut că încep să obosesc, că mi-e rău. M-am dus la un medic la Iași, mi-a recomandat să fac un CT și a găsit două artere înfundate, una 65%, a doua 87%”, povestește Mihai.

Pentru tratamentul bolii coronariene, Mihai a fost supus unei proceduri endovasculare, de angioplastie cu stent pe artera descendentă anterioară, și i-a fost recomandat tratament medicamentos, pe care l-a urmat cu strictețe.

Zece ani mai târziu, însă, a început să aibă din nou simptome cardiace: „Un medic tânăr din Târgu Neamț, care vine la biserica din sat și pe care l-am și botezat, a observat că obosesc și m-a internat ca să-mi facă niște analize. Ce a înțeles el din analizele astea, nu știu. A spus că, imediat, trebuie să mergeți la o clinică, aveți o valvă defectă, valva aortică”, povestește bărbatul.

Tratament cardiovascular în două etape, la Spitalul Clinic SANADOR  

Mihai a fost adus de fiul lui la Spitalul Clinic SANADOR, unde a beneficiat de investigațiile necesare în vederea intervenției chirurgicale pentru înlocuirea valvei aortice. Operația a trebuit să fie amânată însă, pentru că, la coronarografie, au fost observate stenoze coronariene importante, care necesitau tratament în cel mai scurt timp posibil.

Echipa coordonată de Prof. Dr. Victor Costache a recomandat o strategie în două etape. Mai întâi, o nouă angioplastie coronariană cu implantare de stent pe artera circumflexă, iar ulterior avea să fie realizată și intervenția de înlocuire a valvei aortice.

Înlocuirea valvei aortice implică un stres cardiovascular important, iar stenozele coronariene cresc riscul de complicații în timpul intervenției, de aceea a fost necesară revascularizarea cordului înainte de protezarea valvulară.

După angioplastia cu stent realizată de Prof. Dr. Victor Costache endovascular, la angiograf, Mihai s-a reîntors acasă, unde și-a văzut de activitățile zilnice. A revenit la Spitalul Clinic SANADOR după o lună, pentru înlocuirea valvei aortice.

Această a doua intervenție a fost însă mult mai complexă și prezenta riscuri mai mari decât prima, dar a fost efectuată la cele mai înalte standarde, cu rezultate favorabile imediate. Prof. Dr. Victor Costache a folosit o proteză biologică performantă, cu durabilitate crescută, care reduce calcifierea.

Operația a fost realizată minim invaziv, prin minitoracotomie, adică printr-o mică incizie în peretele toracic, fără tăierea sternului. A fost necesară oprirea inimii și circulația extracorporală, care preia temporar funcția inimii și a plămânilor, menținând oxigenarea și circulația sanguină în timpul operației, permițând medicilor să opereze asupra inimii.

Intervenția s-au încheiat cu succes, în pofida factorilor de risc existenți - insuficiență cardiacă, ischemia coronariană și hipertensiunea arterială gradul III.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

S-a născut a doua oară, la Spitalul Clinic SANADOR

Impresiile lui Mihai după ce s-a trezit din anestezie, după intervenția chirurgicală, sunt copleșitoare: „După operație, am revenit la viață, pentru că mi-a fost oprită inima. Am renăscut prin mâinile profesorului Victor Costache, care are o echipă extraordinară! Lucrează cu atâta devotament și onestitate, încât vreau să recomand oricui, oricând, Spitalul Clinic SANADOR. Am ales, cred eu, cel mai bun spital, cel mai bun medic și un personal pe măsură”.

Comunicarea dintre medic și pacient a fost foarte bună, iar Mihai are numai cuvinte de laudă pentru modul în care a fost tratat la Spitalul Clinic SANADOR de Prof. Dr. Victor Costache: „Este omul care mi-a dat o nouă viață! Am văzut că, pentru a vindeca trupul, există oameni speciali, cu vocație. Dumnealui operează, iar Dumnezeu vindecă! Dumnealui se ocupă de partea trupului, iar eu, ca preot, mă ocup de partea sufletului. A spus că valva pe care mi-a pus-o are garanție 20 de ani, așa că o să ne mai vedem. Vin la control!”.

În prezent, Mihai se simte bine, și-a reluat activitățile obișnuite și revine periodic la consultație la Prof. Dr. Victor Costache, la Spitalul Clinic SANADOR.

Chirurgie cardiovasculară minim invazivă la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR funcționează Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă, acreditat internațional, care asigură pacienților acces la proceduri minim invazive moderne, efectuate de medici cu vastă experiență și stagii de formare în centre de excelență internaționale.

Multe dintre afecțiunile valvulare și cele ale vaselor mari, care înainte necesitau operație pe cord deschis, cu risc mare de complicații, sunt tratate în prezent minim invaziv, prin chirurgie endoscopică sau prin minitoracotomie, cu rezultate foarte bune și recuperare rapidă. Atunci când există recomandări în acest sens, intervențiile pot fi realizate și endovascular, la angiograf, cu rezultate foarte bune chiar și la pacienții la care intervenția chirurgicală nu este posibilă.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie cardiovasculară se desfășoară în primul bloc operator complet digitalizat din România, cu sprijinul singurei Secții de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I din sistemul medical privat din România. Intervențiile endovasculare pot fi realizate în prima sală hibridă mobilă din România sau în Laboratorul de Angiografie de la Spitalul Clinic SANADOR, dotat cu două angiografe performante Philips Azurion 7, de ultimă generație.

Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, conduce Secția de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR.

Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, este șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic SANADOR și are o experiență vastă în chirurgie cardiovasculară minim invazivă și implantare valve transcateter. A realizat numeroase premiere medicale naționale și este interesat continuu să ofere pacienților soluții de tratament moderne și eficiente.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR