Amenoreea este o manifestare în rândul persoanelor de sex feminin, caracterizată prin absența sau întreruperea sângerării din timpul menstruației. Putem distinge între amenoree fiziologică (manifestare normală în perioada copilăriei, a sarcinii, lactației și în menopauză) și amenoree patologică.

Tipuri de amenoree

Amenoreea patologică poate fi clasificată în două tipuri:

  • amenoree primară, reprezentând lipsa menstruației până la vârsta de 16 ani;
  • amenoree secundară, ce reprezintă absența menstruației pentru o perioadă de trei cicluri normale (în jur de 90 de zile) la o persoană care a avut deja ciclu menstrual.

Cauze

În cazul amenoreei primare, putem distinge mai multe cauze, precum:

  • Cauze ovariene - sindrom Turner, pseudohermafroditism masculin, tuberculoză genitală sau agenezii ovariene; anovulație;
  • Cauze centrale ale hipotalamusului/hipofizei - infecții, tumori, traumatisme cranio-cerebrale, displazie olfacto-genitală, deficit de gonadotrofine;
  • Cauze utero-vaginale - hipoplazie uterină, absența congenitală a uterului, aplazie vaginală izolată, imperforație a himenului;
  • Cauze generale - diabet zaharat, ciroză hepatică, anemie, nefrită, tuberculoză, infecții cronice, carențe severe de nutriție, boală Cushing.

Amenoreea secundară poate fi consecința uneia sau mai multor cauze:

  • Cauze ovariene - tumori, sindrom de ovar polichistic, infecții, distrofii chistice sau sindrom de ovare paupere;
  • Cauze centrale ale hipotalamusului/hipofizei - traumatisme cranio-cerebrale, sindrom Sheehan, sindrom Chiari-Frommel, maladie Simmonds, diverse cauze psihogene;
  • Cauze utero-vaginale - sinechie uterină, stenoză de col, distrucție a endometrului;
  • Cauze generale - boală Addison, hiper- sau hipotiroidism, strictură de col utrein, diabet zaharat, obezitate, anorexie, scăderea bruscă în greutate, tuberculoză, insuficiență cardiacă sau renală, epuizare fizică, diverse complicații ale metodelor contraceptive sau ale tratamentelor cu hormoni.

Diagnostic

În urma efectuării consultului de specialitate, pacienta poate beneficia de o analiză de ansamblu a întregului sistem hormonal și genital, primind recomandări și sfaturi despre conduita terapeutică pe care ar trebui să o adopte.

Succesiunea investigațiilor depinde foarte mult de vârsta pacientei, de existența dorinței de a obține o sarcină, de alte afecțiuni ginecologice asociate, de contextul în care a apărut simptomatologia.

Tratament

Fiind un simptom și nu o boală, tratamentul amenoreei se face prin tratarea cauzelor care au condus la această manifestare. Amenoreea primară se tratează prin inducerea ciclurilor menstruale, iar cea secundară, prin tratarea medicamentoasă sau chirurgicală a cauzelor.

SANADOR