Academia de Senologie Sanador este o instituție dedicată transmiterii, aplicării și perfecționării cunoștiințelor actuale privind diagnosticul și rezolvarea terapeutică a tuturor problemelor mamare, fie ele maligne, benigne sau estetice. Pentru atingerea acestor obiective, ea întreține relații cu instituții publice și private, universitare, de cercetare sau de îngrijiri medicale, cu societăți medicale de profil și organizații nonguvernamentale, inclusiv organizații ale pacienților. Educația pentru sănătate și consilierea pacientelor cu probleme mamare reprezintă pentru Academia de Senologie o prioritate, căreia îi dedică materiale informative, emisiuni online, ședințe de consiliere, simpozioane, etc.

Mai jos găsești câteva informații utile privind afecțiunile sânului. Vom veni cu completări pe viitorul site dedicat Academiei și în articolele de pe blogul Sanador:

1. Probleme mamare afectează mai mult de 65% din femei, iar pentru până la 20% din ele aceste probleme pot deveni, la un moment dat, grave.

2. În Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, rezultatele oncologice sunt de cel puțin 2 ori mai bune în cazul pacientelor depistate și tratate de la început într-un centru senologic comparativ cu cele la care primele etape sunt realizate în centre medicale generale; aceasta se referă la multiple aspecte, cum ar fi rapiditatea și adecvarea tratamentului, siguranță oncologică și estetică, rata de vindecare și calitatea vieții, reducerea suferinței și a complicațiilor.

3. Două sau mai multe cazuri de cancer de sân sau/și ovar în familie pot ridica suspiciunea unui risc genetic important, de depistat și tratat în centre înalt specializate.

4.  Evaluarea senologică inițială este importantă pentru evaluarea gradului de risc al pacientei și propunerea unui plan de depistare imagistică, prin ecografie și (peste 40 de ani) și mamografie la 1-2 ani, în cazuri speciale și RMN mamar. Senologul este un specialist capabil să înțeleagă afecțiunile mamare și abilitat să le trateze.

5.  Momentul optim al evaluării senologice este reprezentat de primele 2 săptamâni ale ciclului menstrual, iar vestimentația recomandată este cea din 2 piese; informațiile recente (rapoarte medicale, imagistica precedentă) trebuie să poată fi prezentate la cererea senologului sau imagistului

6. Rezultatul imagistic TREBUIE să localizeze cât mai precis leziunile, să aprecieze dimensiunile în cel puțin 2 dimensiuni, să le evalueze oferind un scor BIRADS și să se încheie cu o concluzie (scrisă!) privind atitudinea recomandată de imagist; trebuie să furnizeze imagini cheie ale leziunilor, care să permită reevaluarea lor de către senolog sau alt imagist (pentru a respecta dreptul pacientei la o a doua opinie medicală).

7. Semnificația scorului BIRADS este:

0 = nedefinit—trebuie efectuate alte explorări imagistice
1 = normal—reevaluare la apariția simptomelor sau după 35 de ani
2 = benign—reevaluare după 1 an
3 = foarte probabil benign—reevaluare precoce (6 sau 3 luni)
4 = suspect—biopsie în scop diagnostic (alt examen imagistic nu exclude 100% cancerul!)
5 = foarte probabil malign—biopsie de certificare (doar microscopic suntem siguri!)
6 = cancer cunoscut (biopsie pozitivă) reevaluat în/după tratament preoperator

8. Biopsia este o etapă INDISPENSABILĂ înaintea unei operații mamare, pentru că ea poate arăta că operația este inutilă sau precizează cum și când este bine să fie făcută operația (în unele cancere se recomandă tratamente generale sau locale preoperatorii, care cresc supraviețuirea și permit restrângerea sacrificiului chirurgical prin operații limitate, mai puțin riscante, mai estetice și generând mai puține complicații)

9. Markerii tumorali au o valoare diagnostică redusă (cancerele incipiente predispun ambiguităților și o treime din cancerele de sân NU SUNT însoțite de creșterea markerilor tumorali nici în stadiul metastatic!!), dar pot fi utili în urmărirea rezultatelor terapiilor oncologice.

10. Evaluarea situației și atitudinii în TOATE cazurile de cancer mamar trebuie să fie făcută într-o comisie oncologică multidisciplinară (imagist, chirurg, anatomo-patolog, oncolog medical, radioterapeut, eventual și genetician, dietetician, psiholog, specialist în recuperare medicală). Tratamentele neconvenționale sunt admise doar ca terapii COMPLEMENTARE, nu și ALTERNATIVE tratamentului oncologic admis de ghidurile de bună practică oncologică!

Și pentru că ne dorim să venim în sprijinul pacientelor noastre nu doar cu expertiză medicală și aparatură de vârf, ci și cu informații utile, pregătim mai multe articole pe această temă, care să te ajute. Poți vedea mai jos câteva articole accesând link-urile de mai jos:

1. Nodulul mamar suspect

2. După biopsia instrumentală

3. Fibroadenomul mamar