Cum se manifestă o tulburare de vorbire
Simptomele tulburărilor de vorbire pot varia semnificativ în funcție de cauza și severitatea afecțiunii. Persoanele care suferă de una sau mai multe dificultăți de vorbire pot prezenta o gamă mai variată de manifestări.
Persoanele cu tulburări de vorbire pot repeta, prelungi sau distorsiona sunetele, pot adăuga silabe inutile ori pot rearanja componentele fonetice ale cuvintelor, ceea ce afectează fluența și inteligibilitatea mesajului transmis.
O manifestare frecventă de tulburări de limbaj este dificultatea de a pronunța cuvintele corect sau ezitarea în găsirea sunetului sau cuvântului adecvat, aspecte caracteristice afaziei sau altor tulburări de limbaj expresiv. Pot exista modificări ale calității vocii, cum ar fi răgușeala, vocea șuierătoare, tensionată, prea joasă sau prea înaltă, iar în unele cazuri, volumul vocii poate fi diminuat semnificativ, afectând capacitatea de comunicare.
În tulburările de ritm și fluență, cum ar fi balbismul, persoana nu reușește să coordoneze mușchii implicați în vorbire, ceea ce duce la blocaje, repetarea involuntară a sunetelor sau prelungirea exagerată a acestora.
În disartrie, vorbirea devine neclară, cu articulare imprecisă, din cauza slăbiciunii sau pierderii controlului asupra mușchilor responsabili de vorbire, cum ar fi limba, buzele sau laringele. Acest fenomen este frecvent asociat cu afecțiuni neurologice precum un AVC sau bolile neurodegenerative.
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați.
Programează-te!