Ce este tromboza hemoroidală

Tromboza hemoroidală, numită și criză hemoroidală, este afecțiunea în care hemoroizii din canalul anal se umplu cu cheaguri de sânge. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate și de proceduri moderne de tratament, prin intervenții cât mai puțin invazive, în funcție de indicație.

Canalul anal conține foarte multe vase de sânge, care se pot dilata, formând hemoroizi. Aceștia se pot forma în interiorul canalului anal, purtând denumirea de hemoroizi interni, sau în exteriorul anusului, numindu-se hemoroizi externi.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale se desfășoară într-un bloc operator bine dotat, cu echipamente de ultimă generație.

Tromboza venelor anale apare atunci când un hemoroid intern sau extern se umple cu cheaguri de sânge. O tromboză anală este o afecțiune frecventă, care apare în general la adulții tineri, indiferent de sex. Aceasta poate apărea din cauza efortului la defecație, în cazul constipației cronice.

Prezența de hemoroizi trombozați nu este în general o afecțiune periculoasă, dar poate fi foarte dureroasă, putând provoca senzație de prurit local și sângerare la eliminarea scaunelor. Tromboza venelor anale poate interfera cu activitățile de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos și șezutul pe scaun.

Există numeroase recomandări de tratament care pot determina în cât timp se retrage tromboza hemoroidală, de la măsuri de igienă și dietă, până la intervenții chirurgicale, recomandate în funcție de fiecare caz în parte.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc pentru tromboza hemoroidală

La momentul actual, cauza exactă de hemoroizi trombozați nu este cunoscută. Cu toate acestea, s-a identificat o corelație între apariția de tromboză anală și momentele în care există o presiune crescută asupra venelor din rect.

Cauzele acestei presiuni crescute includ:

  • constipația sau diareea cronică,
  • tranzitul intestinal neregulat,
  • sarcina,
  • nașterea naturală,
  • poziția șezând pentru o perioadă lungă de timp, cum ar fi în timpul unei călătorii lungi,
  • ridicarea obiectelor grele.

Factorii de risc pentru tromboza hemoroidală sunt:

  • dieta săracă în fibre, care duce la apariția constipației,
  • vârsta, deoarece îmbătrânirea poate slăbi structura țesuturilor din canalul anal,
  • utilizarea hârtiei igienice uscate după defecație.
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Semne și simptome de tromboza venelor anale

Principalul simptom dintr-o criză hemoroidală este durerea. Alte semne și simptome ale hemoroizilor trombozați includ:

  • senzația de prurit (mâncărime) în jurul anusului,
  • sânge în scaun,
  • decelarea unui nodul în jurul anusului,
  • febră, care poate apărea dacă există o infecție locală.

Complicații date de hemoroizi trombozați

Hemoroizii trombozați nu provoacă în cele mai multe cazuri complicații. Totuși, în cazuri rare, hemoroizii se pot infecta, ceea ce poate provoca un abces perianal. Acesta este un sac mic, dureros, de puroi care se formează în stratul superior de țesut din jurul anusului.

Dacă este lăsat netratat, un abces perianal poate duce la apariția unei fistule anale. Fistula anală este o conexiune anormală între piele și anus, care poate necesita intervenție chirurgicală.

Rareori, pierderea de sânge la defecație din cauza hemoroizilor poate provoca anemie. Anemia este o afecțiune în care nu există suficiente hematii (globule roșii) sănătoase pentru a transporta oxigen către celulele corpului.

Diagnosticul de tromboză hemoroidală

Diagnosticul de tromboză hemoroidală poate fi formulat în cele mai multe cazuri de un medic specialist, după o discuție cu pacientul și un examen clinic. Medicul va întreba despre simptomele prezente, despre istoricul medical și tratamentul urmat la domiciliu. Ulterior, va efectua examenul fizic general și local al regiunii anale, la care poate observa un nodul dureros sau umflarea țesuturilor perianale.

Apoi, un examen rectal digital poate fi efectuat pentru a verifica dacă există sânge în scaun și pentru a identifica hemoroizi interni sau alte formațiuni rectale. Dacă examenul digital nu este concludent, canalul anal poate fi examinat cu ajutorul unui anoscop, un speculum luminat care poate fi folosit pentru a vizualiza rectul inferior.

În unele situații, medicul poate recomanda efectuarea unei rectosigmoidoscopii, în care medicul introduce un tub subțire, flexibil, cu o cameră la capăt, numit endoscop, pentru a vedea partea inferioară a colonului.

Dacă, în urma acestor investigații se suspicionează o altă cauză decât hemoroizii pentru sângerarea anală, medicul poate recomanda efectuarea unei colonoscopii, pentru a examina întreaga lungime a colonului. Astfel se pot exclude alte cauze de sângerare, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, polipii colorectali sau cancerul colorectal.

Tratament pentru tromboza hemoroidală

Tratamentul pentru hemoroizi trombozați depinde în mare măsură de durata de la apariția simptomelor până la momentul prezentării la medic.

Dacă tromboza venelor anale a apărut cu mai puțin de 3 zile înainte de prezentarea la medic, acesta poate îndepărta cheagul din hemoroid. Procedura, numită trombectomie externă, implică o anestezie locală urmată de o mică incizie pentru a îndepărta cheagul de sânge. Această metodă este rapidă, însă prezintă riscul de reapariție a trombozei.

Dacă au trecut mai mult de 3 zile de la apariția trombozei, medicul poate recomanda diverse măsuri ce pot fi efectuate la domiciliu pentru a ajuta la gestionarea simptomelor. Acestea pot cuprinde:

  • aplicarea de cremă sau unguent pentru hemoroizi,
  • administrarea de analgezice fără prescripție medicală,
  • efectuarea unor băi calde de șezut timp de 10 până la 15 minute o dată sau de două ori pe zi,
  • aplicarea unor comprese reci în zona perianală,
  • utilizarea șervețelelor umede în loc de hârtie igienică uscată,
  • administrarea unor laxative sau unor suplimente de fibre,
  • menținerea unei hidratări corespunzătoare.

Dacă o persoană se confruntă cu sângerare continuă sau cu durere care se agravează, hemoroizii pot necesita chiar intervenție chirurgicale. Tipurile de intervenții chirurgicale pentru hemoroizi includ:

  • ligatura cu banda de cauciuc - medicul plasează o bandă elastică la baza hemoroidului, care se va micșora în timp,
  • hemoroidectomia – procedură mai invazivă decât trombectomia externă, care îndepărtează hemoroizii, împreună cu cheagul și vasele de sânge din zonă, dar care scade riscul de reapariție a hemoroizilor.

Prevenirea trombozei hemoroidale

Cum nu este cunoscută cu certitudine cauza apariției de hemoroizi trombozați, nu este întotdeauna posibilă prevenirea acestora. Totuși, există câteva sfaturi care pot ajuta la reducerea riscului, precum:

  • creșterea cantității de fibre din dietă, prin adăugarea de fructe, legume și cereale integrale, cum ar fi tărâțele,
  • consumarea a minim 2 litrii de apă pe zi,
  • efectuarea de exerciții fizice în mod regulat,
  • menținerea unui program zilnic, cu timp suficient alocat pentru defecație,
  • utilizarea unor laxative în cazul constipației, pentru a evita tensiunea excesivă la defecație.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de gastroenterologie și de investigații specifice, în funcție de recomandarea medicală stabilită pentru fiecare în parte, pentru stabilirea diagnosticului. În cazul identificării de hemoroizi, inclusiv hemoroizi trombozați, tratamentul este stabilit individualizat, pentru prevenirea complicațiilor și ameliorarea rapidă a simptomatologiei.

Atunci când este necesar tratament chirurgical pentru hemoroizi sau pentru tromboză hemoroidală, procedurile sunt realizate într-un bloc operator foarte bine dotat, la Spitalul Clinic SANADOR, de o echipă chirurgicală experimentată. Ulterior, pacienții au acces la consultații periodice, pentru monitorizare pe termen lung și primesc toate recomandările necesare pentru a preveni recidiva hemoroizilor.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR