Ce este traheita acută?

Traheita acută este inflamația mucoasei traheale care afectează copiii sub vârsta de 6 ani. Boala este autolimitată și poate dura pâna la 1-3 săptămâni. La adulți această boală este întâlnită mai frecvent la cei purtători de traheostomă. Inflamația și secrețiile excesive de mucus pot bloca căile respiratorii. Din această cauză traheita poate fi o urgență medicală.

Traheea reprezintă o componentă a sistemului respirator prin care aerul trece pentru a ajunge către plămân. Inflamația sa este denumită traheită. Traheita acută este cunoscută sub denumirea de laringotraheobronșită sau crup. Boala afectează copiii de vârstă mică cel mai frecvent. Traheita bacteriană este precedată de infecția virală a căilor respiratorii ce afectează mucoasa traheei. Astfel, aceasta devine mai susceptibilă la infecțiile bacteriene.

Cauze și factori de risc

Infecția căilor respiratorii este cel mai frecent cauzată de virusuri. În sezonul rece, gripa este o cauză frecventă de traheită. Infecțiile virale se pot suprainfecta bacterian în evoluția lor. Traheita bacteriană este cauzată cel mai frecvent de infecții cu pneumococ, Haempohilus influenzae sau Moraxella.

Factorii de risc pentru traheită sunt vârsta mică și infecțiile virale respiratorii. Pacienții care au fost ventilați mecanic sau care au traheostomă au un risc crescut de a dezvolta traheită acută. Imunodeficiența este o cauză favorizantă a infecțiilor, atât bacteriene, cât și virale, și poate influența evoluția traheitei către sepsis (infecție generalizată).

Semne și simptome în traheita acută

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Traheita este precedată de simptome de infecție a căilor respiratorii – febră, tuse, obstrucție nazală (nas înfundat), rinoree (secreții nazale) sau stare generală alterată. Secrețiile în exces, purulente, cauzate de infecția bacteriană suprapusă pot determina dispnee (dificultate în respirație), rinoree muco-purulentă (secreții nazale galben-verzui în cantitate mare) și tuse productivă. Greutatea în respirație se poate manifesta prin contracții ale musculaturii costale sau abdominale și stridor (un zgomot șuierat în inspir). În evoluție febra poate persista, cu valori înalte. Datorită calibrului mic al căilor respiratorii la copil, mucusul și inflamația îngustează suplimentar pasajul aerului. În general, adultul tolerează simptomele mai ușor.

Posibile complicații

Traheita acută virală se poate complica cu suprainfecție bacteriană.  În acest caz, se recomandă tratament antibiotic pentru a nu dezvolta complicații.

Insuficiența respiratorie este cea mai frecventă complicație a traheitei. Aceasta se manifestă prin dificultate în respirație, efort respirator crescut, saturație a oxigenului scăzută, tahicardie (bătăi rapide ale inimii) sau cianoză (extremități de culoare albăstruie).

Traheita bacteriană se poate complica cu șoc septic în cazul în care bacteria diseminează în sânge. Aceasta este o complicație gravă, ce necesită tratament antibiotic intravenos și internare în spital.

Diagnosticul traheitei acute

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Dacă traheita acută este suspicionată pe baza simptomelor de la prezentare, medicul ORL sau pediatru va recomanda efectuarea investigațiilor paraclinice. Hemoleucograma face parte din analize uzuale în cadrul infecțiilor respiratorii, orientând asupra cauzei virale sau bacteriene. Aceasta poate arăta creșterea leucocitelor cu predominanța neutrofilelor (în infecții bacteriene) sau a limfocitelor (în infecții virale). Probele inflamatorii – proteina C reactivă, VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) și fibrinogenul – cu valori crescute pot demonstra sindromul inflamator prezent în infecție.

Pentru a identifica o bacterie ce a determinat traheita, se va recomanda recoltarea de culturi. Exsudatele nazale și faringiene sunt teste ușor de efectuat prin prelevarea cu un tampon steril a secrețiilor din cavitatea nazală si faringe. Dacă rezultatul este pozitiv, se va efectua antibiogramă pentru a efectua tratament antimicrobian corect. În timpul episoadelor febrile se poate recolta hemocultură pentru a identifica dacă bacteria a pătruns în torentul sanguin și există risc de șoc septic.

Pentru a monitoriza evoluția, se urmărește saturația oxigenului și, dacă valorile sunt sub 92%, este necesară prezentarea la Camera de Gardă. Radiografia toracică pulmonară este recomandată în cazul în care există dificutate în respirație și la auscultația pulmonară sunt prezente modificări. Pe radiografie, în regiunea subglotică se poate vizualiza o îngustare a căii aeriene. Bronhoscopia sau laringoscopia este o investigație efectuată în cazuri selecționate,  în care se introduce un tub cu o cameră în căile respiratorii pentru a observa un obstacol la acest nivel.   

Tratamentul în traheita acută

Dacă testele rapide de gripă sunt pozitive și nu este suspicionată o suprainfecție bacteriană, se recomandă tratament cu antiviral. Tratamentul traheitei acute bacteriene este reprezentat de antibiotic.  Durata tratamentului antibiotic poate ajunge la 10-14 zile. Alegerea antibioticului se face pe baza bacteriei suspectate – amoxicilina-acid clavulanic, ceftriaxon sau antibiotice cu spectru larg precum vancomicina. Pentru febră se recomandă antitermice (paracetamol, ibuprofen) la interval de 6 ore și ulterior la nevoie.

Tratamentul cu corticosteroizi este controversat. Aceștia sunt recomandați în cazul în care pacientul prezintă un efort respirator crescut. Efectele adverse ale corticoterapiei sunt importante, de aceea acest tratament se va lua doar la recomandarea medicului și în general în timpul spitalizării. 

Tratamentul inhalator cu corticosteroizi și adrenalină nu este eficient în traheita bacteriană.

Intubația este efectuată în cazul în care pacientul nu poate respira și necesită suport ventilator.  Această situație este mai frecvent întâlnită la copilul mic, deoarece căile respiratorii sunt mai înguste la această vârstă.

Traheita acută este o boală ce poate pune viața în pericol prin complicațiile ei, însă dacă este diagnosticată și tratată eficient, evoluția este bună.

Tratament la SANADOR

Pacienții cu simptome de traheită acută care vin la SANADOR sunt întâmpinați de medici experimentați, care investighează fiecare caz cu proceduri și tehnologie modernă. Medicii ORL sau pediatri aleg tratamentul potrivit după o analiză amănunțită a fiecărui caz, care include examinări și analize precise. SANADOR deține propriul laborator de analize, dotat cu tehnologie modernă, care funcționează după ghiduri internaționale și standarde exigente. Astfel, diagnosticul se pune precis, iar alegerea tratamentului se realizează țintit, în funcție de tipul infecției respiratorii care a determinat apariția traheitei.

Spitalul Clinic SANADOR este multidisciplinar, astfel că pacienții cu traheită acută și infecții respiratorii grave sau care au dezvoltat complicații pot primi tratament integrat, de la specialiști cu pregătire vastă. Pe toată durata tratamentului, pacienții sunt monitorizați atent de echipa medicală bine pregătită și empatică.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR