Ce este testul ALEX

Testul ALEX sau Allergy Explorer este o analiză de sânge care evaluează sensibilitatea la 282 de alergeni, ajutând astfel la diagnosticarea și tratarea corectă a pacienților cu profil alergic. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de alergologie și la teste alergologice specifice, inclusiv test ALEX, pentru identificarea rapidă și corectă a alergenilor.

Alllergy Explorer (ALEX) este un test cantitativ de diagnostic in vitro pentru măsurarea alergenilor IgE specifici și un test semi-cantitativ de diagnostic in vitro pentru măsurarea IgE total, în ser uman sau plasmă, test ce poate fi solicitat de toți cei care suferă de alergii sau care au un teren atopic.

La SANADOR, analizele de sânge sunt recoltate în cele mai bune condiții și prelucrate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu aparatură performantă.

Testul ALEX permite identificarea grupelor de alergeni și încadrarea acestora în clase de sensibilizare, precum și identificarea proteinelor implicate în apariția cross-reactions.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Când este recomandat un test ALEX

Testarea alergologică prin panel ALEX este recomandată persoanelor care se confruntă cu reacții alergice. Acestea sunt reacții de hipersensibilitate de tip I și sunt mediate de anticorpi aparținând clasei de imunoglobuline IgE.

După expunerea la alergenii specifici, eliberarea histaminei mediată de IgE și a altor mediatori din celulele mastocitare și bazofile determină manifestări clinice, precum tuse, strănut, lăcrimarea ochilor sau simptome gastrointestinale. Aceste semne și simptome apar frecvent în cazul unor afecțiuni precum astm alergic, rinită alergică, conjunctivită alergică sau eczemă atopică.

Prin urmare, un model detaliat de sensibilizare a alergenilor specifici, cum este Allergy Explorer, ajută la evaluarea pacienților alergici. Testul ALEX poate fi efectuat la recomandarea medicului alergolog sau la solicitarea pacientului.

Ce alergii depistează testul ALEX

Testul ALEX este un panel alergologic extins, care identifică 282 de alergeni, detaliu important în cazul persoanelor cu profil alergic, care sunt sensibile la mai mulți alergeni. Alergiile cu care se confruntă cel mai des oamenii sunt alergia la polen, în special alergia la ambrozie, alergia la medicamente, alergia la puf, alergia la câini sau pisici și alergiile la alimente.

În cazul unor alergii alimentare, anticorpii IgE circulanți pot rămâne nedetectabili, deși apare o manifestare clinică, deoarece acești anticorpi pot fi specifici alergenilor modificați în timpul procesării industriale, și, prin urmare, ei nu există în alimentele originale pentru care pacientul este testat.

Printre alergenii care pot fi identificați prin test Allergy Explorer se numără diferite polenuri (provenite de la copaci, buruieni sau iarbă), mucegaiuri și fungi, acarieni, păr de animale, venin de insecte și alergeni alimentari, precum ouă, lapte, carne, fructe, legume, cereale integrale, semințe, condimente, pește și fructe de mare.

Cum se realizează un test Allergy Explorer

Testul ALEX este un imunotest în fază solidă. Extractele de alergeni sau alergenii moleculari, care sunt cuplați la nanoparticule, sunt depuși în mod sistematic pe o fază solidă, care formează o matrice macroscopică.

Mai întâi, alergenii legați de particule reacționează cu IgE specific, prezent în proba pacientului. Procedura continuă prin adăugarea unui anticorp de detecție anti-uman IgE marcat cu enzima care formează un complex cu IgE specific de legare a particulelor.

Se adaugă un substrat, care va fi transformat într-un precipitat colorat, insolubil, ce se va lega de enzimă, la rândul ei legată de anticorp. În final, reacția enzimă-substrat este oprită prin adăugarea unui reactiv de blocare. Cantitatea de precipitat este proporțională cu concentrația de IgE specifică în proba pacientului.

Testul Allergy Explorer (ALEX) dispune de două intervale de măsurare: o metodă cantitativă pentru detecția IgE specifice și metoda semi-cantitativă pentru IgE total. Anticorpii IgE specifici alergenului sunt exprimați ca unități de răspuns IgE (kUA/L), rezultatele IgE totale fiind kUA/L.

Ce urmează în cazul unui rezultat pozitiv la testul ALEX

În cazul în care rezultatul la testul ALEX este pozitiv, este recomandat un nou consult la medicul alergolog. Acesta, în urma consultației și a verificării rezultatelor testului, poate recomanda analize suplimentare sau poate indica un anumit tratament.

În funcție de tipul de alergie identificat, de severitatea simptomatologiei și de factorii de risc ai fiecărui pacient, care poate avea afecțiuni asociate, tratamentul recomandat de medic poate viza ameliorarea semnele și simptomelor alergiei sau poate viza desensibilizarea, prin imunoterapie alergen specifică. Acest tratament este unul de durată, necesită un efort din partea pacientului și implică administrarea controlată, sub supraveghere medicală, a unor doze în creștere de alergeni.

Testul ALEX la SANADOR

Pacienții cu simptomatologie care poate indica o alergie au acces la SANADOR la consultații de specialitate, efectuate de medici alergologi foarte experimentați, și la diferite teste alergologice, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare în parte. Acestea pot include teste cutanate pentru alergii, teste IgE specifice pentru alergii și testul ALEX.

Testele de sânge sunt prelucrate în cele mai bune condiții în Laboratoarele SANADOR, care dispun de echipamente de ultimă generație, pentru furnizarea unor rezultate rapide și de mare acuratețe. Pe baza acestor analize, medicul recomandă cel mai potrivit tratament, prin abordare individualizată, care asigură cele mai bune rezultate.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR