Tratamentul stenozei aortice
În cazul stenozei aortice tratamentul este diferit în funcție de cât este de severă această afecțiune.
Metode de tratament:
Tratamentul intervențional
Valvuloplastia percutanată cu balon
În cadrul acestei intervenții, un tub subțire cu un balon este introdus printr-o arteră de la nivelul brațului sau din regiunea inghinală și ghidat până la nivelul valvei aortice. Odată plasat, balonul se umflă și determină lărgirea valvei aortice, permițând o mai bună deschidere a acesteia. Apoi balonul este dezumflat și îndepărtat.
-
La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul stenozei aortice se realizează minim invaziv.
Programează-te!
Această procedură se folosește mai mult la sugari și copii, deoarece la adulți valva aortică tinde să se îngusteze din nou după procedură.
Implantarea percutană transcateter a valvei aortice (TAVI)
TAVI este o procedură intervențională minim invazivă prin care se implantează o proteză valvulară aortică. Aceasta poate fi o opțiune de tratament a stenozei aortice pentru pacienții cu risc crescut de complicații după intervenția pe cord deschis.
Tratamentul chirurgical
Tratamentul chirurgical în stenoza aortică poate presupune înlocuirea valvei aortice sau repararea valvei aortice.
Înlocuirea valvei aortice
Înlocuirea valvei aortice prin intervenție chirurgicală implică efectuarea anesteziei generale și conectarea pacientului la un dispozitiv de bypass cord-plămân. Medicul chirurg cardiovascular taie sternul pentru a ajunge la inimă, apoi îndepărtează valva aortică stenozată și o înlocuiește cu o proteză valvulară.
Repararea valvei aortice
Repararea chirurgicală a valvei aortice presupune separarea cuspelor care au fuzionat. Această procedură este mai puțin folosită pentru tratament. În general, stenoza aortică necesită înlocuirea valvei aortice.
Tipuri de valve
Există mai multe tipuri de valve care se pot folosi pentru a înlocui valva aortică stenozată:
Valvă de la un donator uman
În cazul în care un pacient prezintă contraindicații pentru administrarea medicamentelor anticoagulante, valva de la un donator uman poate fi o bună opțiune. Durata de viață a unei astfel de valve este de 15-20 de ani și, în cele din urmă, trebuie înlocuită.
Valvă animală
La fel ca și valva de la donator uman, valva animală este folosită atunci când un pacient nu poate lua medicamente anticoagulante. Durata de viață a valvei este tot de 15-20 de ani. Cel mai frecvent, valva de origine animală este fabricată din țesut de vită sau porc.
Valva mecanică
Valvele mecanice sunt cel mai frecvent confecționate din carbon pirolitic, care este asemănător cu diamantul, fiind foarte durabile. Aceste valve sunt fabricate astfel încât să dureze tot restul vieții pacientului. Principalul dezavantaj este reprezentat de faptul că pacientul trebuie să urmeze tratament anticoagulant toată viața.
Valva bioprotetică
Acest tip de valvă este o combinație între o valvă biologică și una artificială. Este formată dintr-un țesut biologic care este atașat unui cadru metalic. Durata de viață este între 15 și 20 de ani.