Ce este spondiloliza?

Spondiloliza este o fractură minoră între două vertebre. Aceasta apare la 6-8% din populația generală, fiind frecventă la copii și adolescenți, în special la cei care practică sporturi de contact. Prevalența afecțiunii crește până la vârsta de 20 de ani, iar apoi rămâne constantă.

Coloana vertebrală este compusă din 33 de vertebre, dintre care unele fuzionează pe parcursul vieții (cele situate la capăt, în zona coccisului, deasupra fesierilor). Fiecare vertebră este alcătuită dintr-un corp și un arc. Acesta din urmă este situat în partea posterioară și are rolul de a proteja măduva spinării. Între suprafețele articulare superioare și inferioare ale unei vertebre se găsește o punte osoasă numită pars interarticularis, care este cea mai vulnerabilă porțiune a arcului vertebral.

Spondiloliza este o leziune sau o fisură unilaterală sau bilaterală la nivelul pars interarticularis și poate fi însoțită de alunecarea corpului vertebral. Afectează frecvent regiunea lombară a coloanei vertebrale (zona inferioară a spatelui), deși au fost raportate cazuri de spondiloliză și la nivelul coloanei cervicale (regiunea gâtului) și toracale (zona superioară a spatelui).

Afecțiunea este o considerată o fractură de stres, apărută adesea la sportivi ca urmare a uzurii sau solicitării mecanice repetitive.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Spondiloliza apare din cauza deteriorării pars interarticularis de la nivelul arcului vertebral. Cea mai frecventă cauză este stresul repetitiv (mișcări fizice repetate), care provoacă microtraume la acest nivel. De asemenea, puseurile rapide de creștere în copilărie și adolescență pot cauza spondiloliză în contextul unei predispoziții genetice.

Factorii care favorizează dezvoltarea spondilolizei sunt:

  • Sporturile care implică hiperextensia coloanei vertebrale – afecțiunea este mai frecventă la fotbaliști, gimnaști, scafandri, înotători, halterofili, jucători de cricket, dansatori, luptători, baschetbaliști, jucători de golf, tenis, volei, majorete;
  • Profesii ce implică muncă fizică;
  • Sexul masculin;
  • Alte patologii, cum ar fi spina bifidă, sindromul Marfan, osteopetroza.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de spondiloliză

Cele mai multe cazuri de spondiloliză sunt asimptomatice. Atunci când semnele și simptomele sunt prezente, principala manifestare este durerea lombară fie acută, fie cu debut insidios, de intensitate variabilă, care poate iradia spre fese și partea din spate a coapselor.

Durerea poate fi surdă sau similară cu o senzație de tensiune musculară. Se agravează în timpul efortului fizic și se ameliorează în repaus.

Dacă afecțiunea progresează, cauzând spondilolistezis (alunecarea corpului vertebral), produce compresia nervului spinal. În acest context, pot apărea simptome neurologice, cum ar fi parestezii și slăbiciune la nivelul picioarelor, rigiditatea spatelui, contracția mușchilor ischiogambieri (din spatele coapsei) și dificultăți la mers.

Complicații

Spondiloliza simptomatică se asociază cu o mobilitate redusă, ceea ce afectează calitatea vieții. De asemenea, în lipsa tratamentului, afecțiunea poate evolua spre spondilolistezis, caracterizat de deplasarea corpului vertebral și comprimarea unui nerv. Acesta este asociat cu dureri acute, puternice.

Totuși, în cele mai multe cazuri, afecțiunea rămâne asimptomatică pe tot parcursul vieții. Prognosticul este unul favorabil, inclusiv în rândul pacienților simptomatici care au necesitat tratament. 92% dintre adolescenții sportivi se întorc la competiții în urma tratamentului conservator.

Diagnosticul de spondiloliză

Medicul va efectua o anamneză și un examen clinic. La examenul clinic, specialistul poate observa prezența hiperlordozei (curbură interioară accentuată în zona lombară), o amplitudine redusă de mișcare a coloanei vertebrale, durere și sensibilitate la palpare în zona afectată, precum și dificultăți la mers sau rigiditate a membrelor inferioare în timpul mersului.

Totuși, aceste simptome pot apărea și în contextul altor afecțiuni spinale, cum ar fi hernia de disc sau tumorile spinale. Pentru un diagnostic diferențial, specialistul poate recomanda efectuarea următoarelor investigații imagistice:

  • Radiografie osoasă: Este o investigație rapidă care utilizează raze X pentru a prelua imagini de la nivelul oaselor;
  • CT (tomografie computerizată): Combină tehnologia computerizată cu razele X pentru a prelua imagini tridimensionale și în secțiune de la nivelul țesuturilor interne.
  • RMN: Utilizează câmpul magnetic pentru a prelua imagini detaliate ale structurilor interne;
  • SPECT-CT (tomografia computerizată prin emisia de foton unic): Este un tip de test de medicină nucleară, care utilizează substanțe radioactive pentru a capta imagini și informații de la nivelul structurilor interne.

Tratamentul pentru spondiloliză

Cazurile asimptomatice nu necesită tratament sau modificări ale stilului de viață. Atunci când afecțiunea produce simptome, se recomandă, în general, un tratament conservator care include:

  • Odihnă;
  • Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene sau de corticosteroizi conform prescripției medicului;
  • Limitarea mișcărilor coloanei vertebrale prin purtarea unei orteze lombare;
  • Un program de kinetoterapie, care implică un set de exerciții fizice speciale, menite să restaureze amplitudinea de mișcare și forța musculară.

De obicei, intervenția chirurgicală nu este necesară. Aceasta este indicată doar în cazurile severe, care au evoluat spre spondilolistezis. Operația se efectuează cu scopul de a stabiliza coloana vertebrală și de a preveni agravarea leziunilor. Aceasta poate presupune repararea zonei afectate (spre exemplu, folosind o grefă osoasă recoltată din altă regiune a corpului) sau fuzionarea cu o altă vertebră. Aceasta din urmă este o tehnică ce afectează, însă, mobilitatea coloanei. Vindecarea fracturii poate dura până la 6 luni.

Măsuri de prevenție

Nu există metode care să garanteze prevenirea spondilolizei. Totuși, pentru a scădea riscul de a dezvolta această afecțiune, sunt recomandate următoarele măsuri:

  • Purtarea unei centuri pentru protecția zonei lombare, în timpul activităților ce implică ridicare de greutăți mari;
  • Utilizarea echipamentelor sportive potrivite, aferente tipului de sport practicat;
  • Efectuarea exercițiilor fizice prin tehnici corecte, cu încălzire înainte de antrenament și evitarea suprasolicitării fizice (de exemplu, ridicarea de greutăți prea mari);
  • Adoptarea unei diete echilibrate și efectuarea regulată de activități fizice, pentru a susține sănătatea sistemului osos;
  • Efectuarea unui test pentru măsurarea densității minerale osoase (osteodensitometrie), pentru screeningul osteoporozei;
  • Folosirea unui baston la mers, în cazul în care persoana are dificultăți de deplasare.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu simptome de spondiloliză au acces la consultații complete și investigații avansate, realizate cu aparate moderne, așa cum sunt echipamentele RMN dotate cu magneți cu putere 3T, care furnizează imagini detaliate ale structurilor anatomice, și sistemul ultraperformant pentru examinări scintigrafice Siemens Symbia Intevo Bold.

În funcție de rezultatele investigațiilor, medicii experimentați ai SANADOR aleg tratamentul potrivit. Dacă spondiloliza a dus la apariția spondilolistezisului sever, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală de decompresie, care poate include și fuziunea vertebrelor afectate. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale spinale sunt realizate de neurochirurgi experimentați, în condiții de maximă siguranță, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară.

Pentru programe de kinetoterapie, la SANADOR pacienții se pot adresa Departamentului de medicină fizică și reabilitare, unde terapeuți experimentați îi îndrumă și le oferă recomandări ca să se recupereze corect.  

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR