Tratamentul pentru sindromul benzii ilio-tibiale
De cele mai multe ori tratamentul este conservator. Medicii recomandă modificarea activităților fizice tocmai pentru prevenția agravării acuzelor. Pacientul trebuie să înțeleagă importanța unei reduceri semnificative a gradului de activitate fizică și indicarea altor exerciții, dacă sunt îngrijorați de menținerea condiției fizice (specialiștii pot recomanda înotul).
Unii medici recomandă repaus fizic, fără să existe un consens (între o săptămână și două luni). Această perioadă de inactivitate este dictată de rezultatul examenului fizic individualizat.
Faza acută a tratamentului include controlul inflamației, corectarea antrenamentelor deficitare și adaptarea la variantele anatomice. Antiinflamatoarele nesteroidiene - au rolul de a reduce inflamația. Tratamentul injectabil cu corticosteroizi este diagnostic și terapeutic. Furnizează controlul imediat și durabil al durerii.
Activitatea sportivă trebuie limitată, medicii recomandă evitarea exercițiilor cu efect stresant asupra genunchiului. Antrenamentul trebuie adaptat la pragul disconfortului resimțit de sportiv. Înotul poate fi util pentru exercițiul cardio-vascular (cu recomandarea utilizării predominant a brațelor).
Pentru adaptarea la variațiile structurale anatomice, medicii vor recomanda utilizarea înălțătorilor plantari pentru cazurile de inegalitate a membrelor.
Tendințele de supinație-pronație a piciorului vor fi corectate prin susținători plantari personalizați.
Rutina antrenamentului pentru alergători va fi modificată pentru evitarea alergării în pantă/dealuri sau utilizând aceeași direcție pe o pistă.
Cicliștii trebuie atenționați asupra poziției crampoanelor. Acestea trebuie ajustate în conformitate cu alinierea anatomică sau vor fi rotite extern (pentru reducerea gradului de întindere a tractului ilio-tibial). Pot fi utile pedalele flotante.
O atenție specială se acordă poziției șeii, cu poziționarea acesteia astfel încât să existe o flexie de 30-35° în partea de jos a cursei de pedalare. Trebuie corectată poziția biciclistului și se va ajusta alinierea șoldului și piciorului (se pot utiliza distanțiere între pedală și brațul pedalier).
Tratament prin fizioterapie
Tratamentul recuperator este recomandat de medicul specialist și poate include:
- terapia cu ultrasunet - asigură un tratament termic sau non-termic al țesutului lezat la o frecvență cuprinsă între 0,75 și 3 MHz;
- ionoforeza - tehnică de administrare a medicației în țesutul afectat prin intermediul unui câmp electric;
- fonoforeza- tehnică similară de medicația administrată prin piele cu ajutorul ultrasunetelor;
- terapia cu unde de șoc radiale;
- stimulare musculară.
Tratament prin kinetoterapie
Exercițiile benefice sunt determinate de factorii declanșatori, identificați la examenul clinic și anamneză.
Tratamentul miofascial, utilizarea unei role de spumă pe mușchii tensionați și exercițiile de întărire a mușchilor abductori și stabilizatori ai șoldului pot fi eficiente în controlul durerii.
Tratament chirurgical
Acest tratament este rezervat cazurilor refractare, simptomatice chiar și după mai mult de șase luni de tratament conservator. Există mai multe opțiuni intervenționale: eliberarea percutanată sau deschisă a tractului ilio-tibial, prelungirea tractului cu o plastie în “Z”, bursectomia deschisă și debridarea artroscopică.