Ce este sindromul Reye

Sindromul Reye este o boală rară, care provoacă inflamația creierului și afectează ficatul, în urma unei infecții virale, cum ar fi gripa sau varicela. Această afecțiune apare mai ales la copiii cărora li se administrează aspirină pentru ameliorarea simptomelor. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații realizate de medici experimentați, de analize și investigații moderne pentru stabilirea diagnosticului corect și de un tratament performant, adaptat fiecărui caz în parte.

La SANADOR, investigațiile imagistice sunt realizate cu echipamente de ultimă generație, asigurând diagnostic corect și rapid.

Sindromul Reye se dezvoltă rapid, în aproximativ 7 zile de la debutul unei infecții virale, iar simptomele pot fi grave dacă nu sunt tratate la timp. Deși este mult mai frecvent întâlnit în rândul copiilor, există și cazuri rare de sindrom Reye la adulți.

Cercetările au arătat o legătură între administrarea aspirinei și apariția de sindrom Reye la copii și adolescenți cu gripă sau varicelă. Din acest motiv, aspirina nu trebuie administrată copiilor. În schimb, pentru febră sau durere, pot fi folosite paracetamolul sau ibuprofenul, care sunt mai sigure.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauzele și factorii de risc pentru sindrom Reye

Cauza exactă de sindrom Reye nu este clară, dar acesta este adesea asociat cu administrarea aspirinei în timpul unei infecții virale. De asemenea, la unii copii, sindromul Reye poate apărea din cauza unor afecțiuni metabolice, precum deficitul de acil-CoA dehidrogenază cu lanț mediu, care afectează procesul prin care grăsimile sunt transformate în energie. La persoanele cu această tulburare, utilizarea aspirinei în timpul unei infecții virale poate provoca apariția simptomelor sindromului Reye.

Sindromul Reye se dezvoltă de obicei după infecții virale, cum ar fi gripa sau varicela. Deși expunerea la anumite substanțe chimice, precum pesticidele sau solvenții, poate provoca simptome asemănătoare, acestea nu sunt responsabile pentru apariția sindromului Reye.

Printre factorii de risc se numără:

  • administrarea aspirinei pentru tratarea unei infecții virale,
  • prezența unei afecțiuni metabolice, precum o disfuncție în procesul de descompunere a acizilor grași.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Legătura dintre aspirină și sindrom Reye

Administrarea aspirinei în timpul unei infecții virale poate declanșa sindrom Reye și poate agrava simptomele acestei afecțiuni. Aspirina pare să interfereze cu mitocondriile din celule, ceea ce duce la deteriorarea acestora. Această deteriorare a mitocondriilor crește nivelul de amoniac în sânge și contribuie la apariția de edem cerebral, ceea ce poate duce la deteriorarea altor organe, cum ar fi rinichii și neuronii. Astfel, aspirina poate agrava leziunile produse de infecția virală și poate intensifica simptomele sindromului Reye.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum se manifestă sindromul Reye

Sindromul Reye provocat de aspirină se manifestă de obicei la câteva zile după o infecție virală, de obicei între cinci și șapte zile de la o infecție respiratorie, o viroză sau o boală infecțioasă precum varicela.

Primele simptome sunt:

  • greața persistentă,
  • senzație de epuizare sau somnolență.

Pe măsură ce boala avansează, pot apărea tulburări neurologice, precum dificultăți de orientare, stare de neliniște (anxietate), percepții false sau teamă intensă. Unii copii devin neliniștiți, nervoși sau impulsivi. De asemenea, respirația se poate accelera, semn că metabolismul este afectat. Sindromul Reye la sugari poate provoca o fontanelă umflată, care este zona moale de pe cap.

Triada sindromului Reye include:

  • vărsături persistente,
  • afectare hepatică,
  • edem cerebral.

Presiunea crescută în interiorul craniului, cauzată de edemul cerebral, poate afecta atât funcția cerebrală, cât și pe cea a ficatului.

Complicații provocate de sindromul Reye

Majoritatea pacienților cu sindrom Reye supraviețuiesc, însă pot suferi leziuni cerebrale permanente. Fără tratament prompt și corect, boala poate duce la deces în câteva zile.

Complicațiile severe ale sindromului Reye includ convulsii, comă, pierderea stării de conștiență, tulburări de coagulare a sângelui și acumularea excesivă de amoniac în sânge, care pot afecta creierul și ficatul.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Diagnosticul de sindrom Reye

Sindromul Reye nu are un test specific de diagnostic, iar evaluarea inițială se face prin analize de sânge și urină. În unele cazuri, medicul poare recomanda și teste pentru afecțiuni care influențează oxidarea acizilor grași. De asemenea, pot fi necesare investigații suplimentare, pentru a examina posibilele probleme la nivelul ficatului sau al sistemului nervos. Printre aceste teste se numără puncția lombară, care poate depista infecții sau inflamarea creierului, și biopsia hepatică, ce poate evidenția acumularea de grăsimi în celulele hepatice.

Pentru a confirma diagnosticul, medicii pot folosi o tomografie computerizată (CT) sau un RMN de cap, pentru a verifica dacă edem la nivelul creierului. Examenul CT folosește raze X pentru a crea imagini detaliate, iar examinarea RMN folosește un câmp magnetic și unde radio. Aceste teste sunt importante pentru a exclude alte posibile cauze ale simptomelor și pentru a evalua cât de mult este afectat creierul.

Tratamentul pentru sindromul Reye

Tratamentul sindromului Reye se realizează de obicei în spital, iar în cazuri grave, copilul poate fi monitorizat în secția de terapie intensivă. Medicii urmăresc semnele vitale, cum ar fi tensiunea arterială, și pot administra fluide intravenoase, pentru a menține echilibrul electrolitic și glicemic.

În unele cazuri, sunt prescrise diuretice pentru a reduce presiunea lichidelor din jurul creierului, ajutând totodată la eliminarea excesului de lichide prin urină. Dacă apar probleme de coagulare din cauza afecțiunilor hepatice, echipa medicală poate administra tratamente cu vitamina K, plasmă și trombocite. De asemenea, se pot utiliza pături reci, pentru a ajuta la menținerea unei temperaturi normale a corpului.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Cum poate fi prevenit sindromul Reye

Pentru prevenirea sindromului Reye, nu trebuie administrată aspirină copiilor și adolescenților, în special celor cu tulburări de oxidare a acizilor grași. Aspirina poate fi cunoscută și sub denumirile de acid acetilsalicilic, acetilsalicilat, acid salicilic sau salicilat.

Unele spitale efectuează teste la nou-născuți pentru a depista copiii cu risc crescut. Ca alternativă pentru febră și durere cauzate de gripă, varicelă sau alte infecții virale, poate fi administrat paracetamol sau ibuprofen pentru copii, la recomandarea medicului.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, consultațiile medicale pentru adulți și copii sunt realizate de medici experimentați, care oferă pacienților cele mai potrivite soluții pentru gestionarea problemelor de sănătate. La recomandarea medicilor, pacienții beneficiază de investigații performante pentru diagnosticarea bolilor rare, precum sindromul Reye, iar tratamentul este administrat rapid, pentru prevenirea complicațiilor posibile în evoluția bolii.

În Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, evaluarea medicală se poate realiza la orice oră din zi și din noapte, datorită celor 26 de linii de gardă care funcționează permanent, inclusiv linie de gardă de pediatrie. Astfel, micuții beneficiază de un diagnostic rapid, prin investigații în regim de urgență, în cazul unor urgențe pediatrice, când starea copilului impune prezentarea rapidă la medic. 

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR