Ce este sifilisul

Sifilisul este o boală infecțioasă, contagioasă, transmisă în general prin contact sexual neprotejat, și este determinată de o infecție bacteriană. SANADOR asigură acces la servicii medicale complete pentru diagnostic și tratament, prin consultații de dermato-venorologie, boli infecțioase, urologie sau ginecologie și la analize realizate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente performante, pentru un rezultat rapid și precis. 

Pentru diagnosticarea sifilisului pacienții pot efectua mai multe tipuri de teste, inclusiv testele VDRL, RPR sau testul PCR a secrețiilor de la nivelul șancrului genital.

Sifilisul se vindecă prin tratament antibiotic, dar dacă nu este tratată corect, boala poate duce la complicații severe ale mai multor organe și chiar la deces.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de sifilis

Sifilisul prezintă patru stadii: primar, secundar, terțiar și latent. Atunci când sifilisul se transmite de la femeia gravidă către făt, boala se numește sifilis congenital. Transmiterea poate fi prin intermediul placentei cât timp fătul se află în uter sau în timpul nașterii naturale.

Transmiterea sifilisului

Transmiterea sifilisului se face în general prin contact sexual neprotejat (fără a utiliza prezervativ), boala fiind provocată de infecția cu Treponema pallidum. Această bacterie pătrunde prin leziuni mici ale pielii direct în sânge. Rata de transmitere a bolii este mai mare în stadiul primar și secundar.

Sifilisul se poate transmite și trans-placentar, de la mamă către făt, și de asemenea în timpul nașterii. Sifilis în sarcină poate produce complicații severe ale fătului.   

Cauze și factori de risc pentru sifilis

Cauza sifilisului este infecția bacteriană cu Treponema pallidum. Factorul de risc pentru transmiterea sifilisului este contactul sexual neprotejat - vaginal, oral sau anal. De asemenea, contactul sexual cu parteneri multiplii este un alt factor de risc pentru transmiterea bolii.

Pacienții ce au infecție cu HIV, sunt mai predispuși să contacteze sifilis din cauza imunității scăzute în stadiul SIDA al bolii. De asemenea, dacă pacienții prezintă deja o boală cu transmitere sexuală, riscul să dezvolte și sifilis este mai mare. Statistic, bărbații homosexuali au un risc mai mare să se infecteze cu Treponema Pallidum, motiv pentru care ar trebui să ia măsuri suplimentare de precauție. Nu sunt diferențe semnificative între simptome de sifilis la bărbați și simptome de sifilis la femei.

Cum se manifestă sifilisul

Sifilis la bărbați precum și sifilis la femei are manifestări clinice asemănătoare. În primul stadiu, la nivel genital (penis sau vulvar), oral sau anal apare o ulcerație denumită șancru sifilitic.

Ulterior, după ce aceasta se vindecă, în stadiul secundar, apar simptome precum oboseală, febră, dureri articulare, durere de cap sau durere în gât, nespecifice.

În stadiul latent, pacienții cu lues sau șancrunu prezintă simptome. Acest stadiu poate dura câțiva ani. În stadiul tardiv, apar complicațiile neurologice (tabes sau mers tabetic, lipsit de coordonare în mișcări), cardiovasculare, precum și gomele sifilitice la nivelul pielii, ficatului sau altor organe.

În sarcină, infecția poate determina moartea fătului sau avort spontan.

Stadiile sifilisului

În perioada de început de sifilis (sifilis primar), la nivel genital apare o ulcerație denumită șancru sifilitic. Acesta apare după 2-12 săptămâni de la contactul sexual infectant și nu este dureros. Șancrul se vindecă fără tratament în 3-6 săptămâni, însă boala persistă în organism.

Stadiul de sifilis secundar poate să apară o dată cu șancrul genital sau la câteva săptămâni după acesta. Simptomul predominant al stadiului secundar este erupția (rash) ce apare predominant pe trunchi, dar și pe membre. Alte simptome întâlnite în acest stadiu sunt nespecifice, precum dureri musculare, febră, durere în gât, oboseală sau pierdere în greutate. Perioada de sifilis secundar poate dura câțiva ani, timp în care simptomele dispar și reapar. Următorul stadiu este denumit cel latent, deoarece pacienții nu prezintă simptome.

În stadiul de sifilis terțiar ajung un procent de până la 40% dintre pacienții care nu beneficiază de tratament la timp. În acest stadiu, apar complicații ale mai multor organe (sistem nervos, cardiovascular, osteo-articular sau digestiv) ce pot pune viața în pericol.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Complicații provocate de sifilis

Complicațiile neurologice ale sifilisului pot fi multiple: dureri de cap, meningită, schimbări de personalitate, confuzie, pierderi de memorie sau paralizie. Ochii și urechile pot fi de asemenea afectații în stadii tardive ale bolii, ducând până la pierderea vederii sau pierderea auzului, tinitus (țiuit continuu în urechi) sau vertij. Gomele sifilitice sunt inflamații cronice, nedureroase, ce apar sub formă de noduli la nivelul pielii, ficatului sau oaselor.   

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Diagnosticul de sifilis

Pentru a diagnostica infecția cu Treponema Pallidum se pot efectua mai multe tipuri de teste. Detectarea anticorpilor din sânge este una dintre cele mai frecvente analize pentru sifilis. Analizele din sânge recomandate sunt VDRL sau RPR. Testele din sânge mai specifice sunt FTA-ABS sau TP-PA. Alte teste pentru sifilis includ examinarea la microscop sau test PCR a secrețiilor de la nivelul șancrului genital sau a lichidului din puncția lombară dacă există simptome neurologice.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru sifilis

Sifilisul se vindecă cu tratament antibiotic atunci când este diagnosticat timpuriu. O schemă de tratament pentru sifilis utilizată în prezent este cea cu penicilină. Bacteria își menține sensibilitatea la acest antibiotic, fapt ce crește rata de succes a tratamentului. Penicilina se poate administra într-o singură doză, prin injecție intra-musculară. 

Dacă boala este deja în stadiul terțiar, atunci acest aspect va influența cât durează tratamentul pentru sifilis, fiind necesar antibiotic un timp mai îndelungat. Penicilina este singurul antibiotic utilizat pentru a trata sifilis în sarcină. Sifilisul tratat poate recidiva dacă pacientul se reinfectează sau dacă nu urmează tratamentul corespunzător.

Cum poate fi prevenit sifilisul

Sifilisul poate fi prevenit prin evitarea transmiterii sale. Practicarea sexului protejat prin utilizarea prezervativului sau evitarea contactelor sexuale sunt metode prin care poate fi prevenit șancrul. În cazul în care mama care alăptează este bolnavă de sifilis, alăptarea se face cu anumite precauții sau copilul va fi alimentat cu formulă de lapte. Pentru pacienții care sunt la risc să contacteze boala, care au contacte sexuale multiple neprotejate, profilaxia medicamentoasă cu doxiciclină poate fi eficientă.

Teste de screening pentru sifilis

Pentru screeningul sifilisului, cel mai frecvent se utilizează ca test VDRL. Pentru acesta, este necesară o probă de sânge din care se vor doza anticorpii. Screeningul este recomandat persoanelor la risc, care au multiple contacte sexuale neprotejate, femeilor însărcinate sau înainte de căsătorie, pentru obținerea certificatului medical obligatoriu.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate, efectuate de medici cu vastă experiență în diagnosticarea și tratamentul sifilisului și a altor boli cu transmitere sexuală. Consultul multidisciplinar este completat de efectuarea analizelor, realizate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente de înaltă performanță, pentru un rezultat rapid și exact.

În funcție de rezultat, medicii recomandă un tratament adaptat nevoilor fiecărui pacient, pentru o recuperare rapidă și prevenirea recidivei infecției cu sifilis. SANADOR asigură servicii medicale complete pentru screeningul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cu transmitere sexuală și consiliere privind măsurile necesare pentru a preveni aceste infecții.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR