Ce este scabia

Scabia, denumită popular râie sau rapăn, este o infecție parazitară a pielii, care poate afecta oamenii de toate vârstele, dar este mai frecventă în rândul copiilor și al persoanelor instituționalizate. SANADOR asigură acces la consultații de dermatologie și la investigații performante, pentru diagnostic corect și tratament individualizat pentru fiecare caz.

Pentru stabilirea unui diagnostic corect sunt necesare evaluări dermatologice, investigații și analize complete.

Scabia este mai des întâlnită în zonele cu climă temperată sau tropicală.    

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tipuri de scabie

Reacția organismului la o infecție cu parazitul Sarcoptes scabiei var hominis determină tipul de scabie. Astfel, în funcție de statusul imun, există trei forme de râie:

  • forma normoergică, care apare la persoane sănătoase, fără comorbidități, și cuprinde scabia clasică și scabia incognita (tratată incorect);
  • forma hiperergică care reprezintă o hipersensibilitate (alergie) la parazit și cuprinde scabia nodulară;
  • forma hipoergică/anergică care apare la persoanele cu imunate scăzută (post-chimioterapie, post-transplant, la cei cu infecție cu HIV) și cuprinde scabie cu crustă, denumită și scabie norvegiană.

Deoarece parazitul are anumite zone preferate unde își depune ouăle, râia poate fi clasificată și în funcție de localizare, astfel:

  • scabia inghinală, mai frecventă în forma nodulară;
  • scabie între degete sau chiar pe tălpi, fiind o formă de scabie la copii în special, inclusiv la bebeluși;
  • scabie la om în cap, mai ales la cei cu mulți paraziți pe piele din cauza imunosupresiei (scabia crustoasă).
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se transmite scabia

O râie sarcoptică este o boală contagioasă determinată de infecția cu acarianul Sarcoptes scabiei, care se transmite de la om la om, prin contact prelungit și personal fie direct (piele pe piele), fie indirect (haine, așternuturi, prosoape). Simpla strângere de mână sau atingerea pasageră a leziunilor nu determină infectare la oamenii sănătoși, fiind necesar un contact prelungit, de câteva ore, cu parazitul sau cu ouăle acestuia pentru transmiterea scabiei

Perioada de incubație în scabie este de 3-4 săptămâni, cu mențiunea că parazitul nu poate supraviețui departe de gazdă mai mult de 2-3 zile. O formă particulară de rapăn la om este cel transmis de la animale (în special câini bolnavi), unde perioada de incubație este mai scurtă, dar gravitatea mai redusă.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru râie

Erupția cutanată cu scabie apare în urma infecției cu sarcoptul râiei, denumit Sarcoptes scabie. Acesta este un ectoparazit microscopic, nu se vede cu ochiul liber, trăiește doar la exterior, sub piele, și nu pătrunde în interiorul corpului, având o configurație ovală cu mai multe picioare și un cap cu rostru cu care sapă tunele la suprafața pielii.

De obicei, femelele sapă aceste tunele de 2-3 mm denumite șanțuri acariene, iar la capătul lor depun ouă și, astfel, se formează vezicula perlată. În ciuda credinței populare, această infecție parazitară nu este asociată cu igiena deficitară, deoarece microbul pătrunde sub straturile superficiale ale pielii și nu poate fi îndepărtat cu apă și săpun.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum se manifestă infecția cu scabie

În general, o râie la oameni se caracterizează prin apariția unei erupții cutanate pe trunchi (acarodermatită) alcătuită din zone roșii, bine delimitate, pe suprafața cărora se observă papule și vezicule, intens pruriginoase (mai ales noaptea), leziuni de grataj (de la mâncărime), excoriații și uneori leziuni urticariene.

Un tip particular de râie este o scabie genitală, mai des întâlnită în forma nodulară, care este caracterizată de noduli roșii-bruni, infiltrați, intens pruriginoși, acoperiți de cruste, fiind o reacție granulomatoasă (alergică) la resturile de artropode sau la ouăle acestora.

Spre deosebire de o râie la om, o râie la copii se deosebește prin localizarea sa pe față, scalp (denumire populară de rapăn la păr), palme (inclusiv între degete) și tălpi. În plus, copii pot face forme veziculo-buloase cu prurit intens și chiar urticarie.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile infecției cu parazitul Sarcoptes scabiei var hominis

Deși este o infecție supărătoare prin pruritul nocturn pe care îl produce, râia la om nu este periculoasă și rareori determină complicații. Scabia norvegiană este forma cea mai severă de boală din cauza imunității scăzute a gazdei și determină frecvent:

  • erupție cutanată (rash în scabie) pe extremități, alcătuită din scuame și cruste groase, fisurate, cu unghii îngroșate;
  • adenopatie (inflamarea ganglionilor);
  • eritrodermizare (înroșirea >70% din suprafața pielii).

Cu toate acestea, o scabie infectată este cea mai frecventă complicație, putând duce la impetigo (mai ales la copii). Prin scărpinarea și zgârierea pielii, bacterii precum stafilococi sau streptococi pot pătrunde în straturile superficiale ale acesteia determinând simptome supărătoare, inclusiv durere și căldură locală.

Diagnosticul de scabie

Râia sarcoptică este ușor de recunoscut de medicul de familie sau de un dermatolog, prin simpla examinare a pielii și anamneză. De exemplu, medicul poate întreba dacă în ultima lună, pacientul a dormit la hotel sau la o pensiune sau dacă pielea îl mănâncă mai tare noaptea. Examinarea cu dermatoscopul poate evidenția șanțuri acariene și vezicule perlate.

Pentru confirmarea diagnosticului se efectuează un examen parazitologic pentru S. scabie, care constă în prelevarea unei probe de pe piele prin raclarea ușoară a acesteia, examinarea la microscop (permite vizualizarea parazitului sau a ouălelor) și eliberarea rezultatului imediat.

Tratamentul pentru râie

Râia la oameni se tratează doar folosind antiparazitare, fie direct pe piele (unguente cu sulf, benzoat de benzil, permetrină), fie sistemic (pastile cu ivermectină). Particularitățile care includ râia la copii și o scabie în sarcină care se tratează doar cu cremă cu permetrină 5%. Nu se administrează antibiotic pentru scabie, întrucât boala nu este determinată de o bacterie.

În plus, formele urticariene necesită administrare de antihistaminice, iar uneori se folosesc și sedative ușoare, pentru a induce somnul care poate fi perturbat de mâncărime. Nodulul scabios se tratează cu corticosteroizi topici ori intralezionali sau chiar prin crioterapie.

În caz de infecție, toate hainele, prosoapele și așternuturile care intră în contact cu pielea trebuie spălate la temperaturi înalte (de preferat, 90 °C), iar cele care nu se pot spăla sau fierbe la temperaturi foarte înalte se așază într-un sac, se sigilează și se pulverizează insecticid, lăsând să acționeze 3-4 zile.

Pacienții care se întreabă în cât timp trece scabia, trebuie să știe că deși tratamentul ucide rapid acarienii râiei, mâncărimea poate continua câteva săptămâni.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum putem preveni infecția cu acarianul Sarcoptes scabiei

Infectarea cu scabie poate fi prevenită prin câteva măsuri care au caracter profilactic, respectiv:

  • evitarea contactului piele pe piele cu o persoană care are o erupție cutanată nediagnosticată;
  • tratarea tuturor membrilor familiei sau ai căminului/instituției care au intrat în contact strâns cu un caz confirmat;
  • spălarea așternuturilor, a păturilor, a fețelor de pernă și a prosoapelor la temperaturi foarte înalte și călcarea lor cu fierul de călcat;
  • curățarea și aspirarea canapelelor, covoarelor și paturilor periodic, mai ales după tratarea unei persoane infectate.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu erupții și infecții ale pielii au acces la consultații oferite de medici specializați în dermatologie, alergologie și boli infecțioase, în funcție de indicație, și la investigații și analize complete pentru stabilirea diagnosticului exact.

Tratamentul scabiei este adaptat de la caz la caz, în funcție de tipul acesteia și de severitate, dar și de complicațiile pe care le-a provocat. În acest fel, sunt obținute cele mai bune rezultate, pacienții beneficiind de toate recomandările necesare pentru a preveni reinfectarea.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR