O nouă șansă la viață prin transplant hepatic!

Salvat prin transplant hepatic de la donator viu

La 45 de ani, viața lui Florin a fost complet bulversată atunci când a primit un diagnostic foarte grav: cancer hepatic. După ce a fost tratat chirurgical la un spital din București și a trecut prin mai multe ședințe de chimioterapie și imunoterapie la Viena, medicii au stabilit că boala este în remisie completă. La doar câteva luni distanță, însă, investigațiile de control au arătat patru noi microleziuni tumorale în ficat.

Bărbatul dezvoltase o formă de cancer hepatic mixt, colangiocarcinom combinat cu carcinom hepatocelular, cu cu evoluție severă. În căutarea unei soluții salvatoare, Florin a ajuns la SANADOR la Prof. Dr. Vlad Brașoveanu, medic primar chirurgie generală, personalitate de mare prestigiu în transplantul hepatic din România, cu rezultate extraordinare în salvarea de vieți în situații limită.

Prof. Dr. Vlad Brașoveanu și echipa pe care o conduce la Spitalul Clinic SANADOR realizează intervenții chirurgicale de maximă complexitate, cu rezultate remarcabile

Singura opțiune terapeutică pentru Florin era un transplant hepatic de la donator viu, iar profesorul Vlad Brașoveanu și echipa sa au realizat cu succes această intervenție chirurgicală deosebit de complexă, transplantând lobul hepatic drept donat de soția lui Florin. Recoltarea de la donator a fost realizată prin chirurgie laparoscopică 3D, o intervenție foarte minuțioasă, dar care asigură cele mai bune rezultate.

Florin și soția lui și-au revenit foarte repede după dubla intervenție chirurgicală prin care au trecut. Ea s-a externat după doar 6 zile, în vreme ce și Florin, la rândul său, la doar 6 zile de la operație era deja transferat din ATI pe secția de specialitate și s-a externat la numai 11 zile de la transplant, recuperat uimitor de repede.

„Am numai cuvinte de laudă pentru Prof. Dr. Vlad Brașoveanu, mi-e greu să-mi găsesc cuvintele! Ce face dumnealui este prelungirea mâinilor lui Dumnezeu pe Pământ! Redă viața oamenilor”, spune Florin. Tot el explică și cum a trecut peste această experiență: „Dacă nu eram optimist, nu treceam prin toate astea, că ușor nu a fost. Când primești o astfel de veste, ești ca un boxer făcut knock-out. Trebuie să te ridici, te scuturi și te pregătești pentru ce ai de făcut de acum încolo. Înapoi nu mai poți să te întorci!”.

Cancerul de căi biliare intrahepatice

Cu un an înainte de transplant, deși se simțea foarte bine și alerga câte 15 km de 3 ori pe săptămână, Florin a decis să profite de abonamentul medical pe care-l avea ca să-și facă un set complet de analize de sânge. Acestea au indicat o bilirubină ușor crescută și deficit de vitamina D, iar bărbatul a început să ia, fără recomandare medicală, un supliment alimentar cu vitamina D3. În doar câteva zile, a dezvoltat un icter sever.

„Am crezut că am hepatită și m-am dus la un spital de boli infecțioase. Acolo au exclus infecția virală și mi-au recomandat să merg la hematologie. La al doilea spital, la fel, bilirubina era mare, dar restul analizelor pentru ficat - bune. Mi-au făcut și ecografie, al cărei rezultat a fost de posibil ficat gras. Mi-au pus o perfuzie, sub care bilirubina a scăzut, după care m-au trimis acasă cu recomandarea de a bea 2 litri de apă pe zi timp de 2 săptămâni și apoi să refac analizele. Au zis și că ar fi bine să fac un colangio-RM, adică un examen RMN al căilor biliare, dar să revin când au fonduri de la Casă, că nu-i grabă”, povestește Florin.

Îngrijorat, bărbatul s-a programat chiar a doua zi la un colangio-RM în sistemul privat, iar după 2 săptămâni a venit rezultatul: era suspect de colangiocarcinom, cancer al căilor biliare intrahepatice. „Tumora era mare, de 7-8 centimetri, nu știu cum nu s-a văzut la ecograf”, se miră Florin.

Convins că nu este ceva foarte grav, bărbatul s-a adresat unui chirurg de la un spital privat din București, care, pe baza tuturor investigațiilor, l-a liniștit spunându-i că tumora este limitată la două segmente ale ficatului, și că excizia acestora va fi suficientă. I-au fost rezecate astfel peste 400 de grame de țesut hepatic, segmentele 6 și 7 din lobul hepatic drept, intervenție după care Florin s-a recuperat rapid.

Examenul histopatologic a confirmat diagnosticul de cancer hepatic - colangiocarcinom intrahepatic stadiul 2. Medicii oncologi la care a fost apoi, pentru tratament, i-au făcut lui Florin recomandări contradictorii. La acel moment, fratele lui l-a sfătuit să trimită dosarul medical la Viena, pentru o a doua opinie, la un oncolog faimos. Acesta i-a recomandat chimioterapie și imunoterapie, pe care le-a urmat la Viena. La finalul acestora, medicii austrieci au declarat remisia completă a bolii și i-au mai recomandat câteva ședințe de chimioterapie, pentru mentenanță, pe care Florin le-a urmat în România. Examenul PET-CT realizat după câteva săptămâni a confirmat remisia completă a bolii, nedecelând diseminări tumorale. „Mi s-a spus că am remisie completă, că totul e curat și că urmează doar controale de monitorizare. Atunci mi-am reluat viața de unde o lăsasem”, povestește Florin.

Cancer hepatic - formă mixtă: colangiocarcinom combinat cu carcinom hepatocelular

La aproape un an de la primele analize, după toate peripețiile prin care trecuse, a venit momentul primelor investigații de control, recomandate tuturor pacienților cu cancer. „CT-ul și RMN-ul au arătat patru leziuni micuțe noi, tumori cu diametre între 4 și 6 milimetri, în zone diferite ale ficatului. Am trimis CD-urile cu investigațiile la Viena și mi-au dat o nouă schemă de tratament, care presupunea tot ședințe de chimioterapie”, povestește Florin.

Acesta este momentul în care Florin și fratele lui, deja speriați, au hotărât să ceară și opinia unui expert recunoscut pentru rezultatele obținute la operațiile de transplant hepatic: Prof. Dr. Vlad Brașoveanu. „I-am detaliat tot ce mi s-a întâmplat, mi-a văzut toate documentele medicale și mi-a spus că, dacă am făcut deja imunoterapie la Viena fără succes, singura șansă care mi-a rămas este transplantul”, își amintește Florin.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de transplant hepatic de la donator viu se desfășoară în condiții de maximă siguranță deopotrivă pentru donator și pentru primitor, cu sprijinul asigurat de singura Secție ATI de categoria I din sistemul medical privat din România.

Evoluția bolii lui Florin făcea ca bărbatul să nu se încadreze în criteriile Milano de eligibilitate pentru primirea unui ficat de la un donator în moarte cerebrală, astfel că singura șansă era transplantul hepatic de la donator viu.

Fratele lui Florin a fost primul care s-a oferit să devină donator, dar acesta lucru nu a fost posibil, din cauza incompatibilității grupei de sânge. Soția și cumnata lui au fost și ele supuse unor evaluări complete de compatibilitate între donator și primitor, conform protocoalelor medicale. În urma acestora, soția lui Florin a fost aleasă ca donator potrivit.

  • SANADOR dispune de echipamente și tehnologii medicale de ultimă generație pentru diagnostic și tratament. Programează-te!

Transplant hepatic de la donator viu, realizat cu succes la Spitalul Clinic SANADOR

Florin a ales ca intervenția să aibă loc la Spitalul Clinic SANADOR, singurul spital privat din România în care medicii realizează intervenții de transplant hepatic de la donator viu. Transplantul hepatic de la donator viu este una dintre cele mai dificile intervenții din chirurgia generală, implicând riscuri importante și necesitând o logistică medicală riguroasă, iar efectuarea recoltării fragmentului de ficat donat complet laparoscopic este posibilă doar în centrele cu expertiză avansată.

„Acest tip de transplant presupune un echilibru fin între siguranța donatorului și succesul grefei. Faptul că putem efectua recoltarea complet prin laparoscopie 3D reduce semnificativ trauma pentru donator și permite o recuperare mai rapidă. Este o intervenție care presupune maximă precizie și o coordonare impecabilă între chirurgi, anesteziștii din sală și specialiștii din Terapia Intensivă”, explică Prof. Dr. Vlad Brașoveanu, coordonatorul echipei de transplant hepatic de la Spitalul Clinic SANADOR.

După ce chiar și cele mai mici detalii au fost puse la punct, la Spitalul Clinic SANADOR a avut loc intervenția de transplant hepatic, în care soția lui Florin a donat lobul drept al ficatului. Recoltarea hemificatului a fost realizată în întregime prin laparoscopie 3D, o tehnică minim invazivă prin care trauma chirurgicală este redusă, iar recuperarea este mult mai rapidă pentru donator. Lobul drept hepatic a fost extras printr-o mică incizie suprapubiană, cu conservarea esteticii și a funcționalității postoperatorii.

Prof. Dr. Vlad Brașoveanu conduce echipa multidisciplinară care realizează transplantul hepatic de la donator viu la Spitalul Clinic SANADOR.

Florin își amintește că soția sa a fost dusă prima în sala de operație, dis de dimineață, iar el a intrat la 11 în sală. Întreaga intervenție avea să se încheie târziu în noapte, spre ora 22, după ore întregi de eforturi intens și coordonare impecabilă a echipei de la SANADOR. Rezultatele au fost excelente: atât primitorul, cât și donatorul au avut parte de o recuperare rapidă și de o evoluție postoperatorie excelentă.

„Medicii mi-au spus că pacienții cu transplant hepatic sunt externați cel mai devreme în 3 săptămâni de la intervenție. Eu după 6 zile am fost mutat de la Terapie Intensivă pe salon, iar după doar 11 zile am fost deja externat! Toată echipa a fost uimită de evoluția mea. Soția a plecat acasă după 6 zile și se simte foarte bine”, povestește Florin.

Din echipa de transplant condusă de Prof. Dr. Vlad Brașoveanu au făcut parte Dr. Dragoș RomanescuDr. Ionuț Duduș, Dr. Iulian Moșteanu, Dr. Alexandru Ristea, Dr. Dragoș Zamfirescu, Dr. Andrei CristeaDr. Bogdan Grigorescu.

„Anul 2025 marchează un moment esențial pentru transplantul hepatic: recoltarea de la donatorul viu se face acum exclusiv laparoscopic, ceea ce înseamnă o recuperare mai ușoară și o experiență medicală profund umanizată. Un donator nu trebuie să fie un pacient, iar echipa noastră a făcut acest lucru posibil. Totul este despre echipă – chirurgi, anesteziști, specialiști în terapie intensivă, hepatologi – fiecare contribuie cu expertiza sa pentru ca pacienții să aibă o nouă șansă la viață”, declară Prof. Dr. Vlad Brașoveanu, coordonatorul echipei operatorii.

Recunoștință pentru întreaga echipă medicală de la SANADOR

În prezent, Florin se simte bine și este recunoscător pentru noua șansă la viață primită la Spitalul Clinic SANADOR. „Doar cuvinte de laudă am despre medici, despre asistente, despre personalul medical de la ATI. Sunt oameni în adevăratul sens al cuvântului, care-și fac treaba cu foarte multă grijă, sunt alături de tine, te înțeleg. Sunt niște îngeri pe pământ!” Despre Prof. Dr. Vlad Brașoveanu, bărbatul declară: „Ce face dumnealui este prelungirea mâinilor lui Dumnezeu pe Pământ! Redă viața oamenilor!”.

Florin va trece, în continuare, prin controale periodice și va continua mai mulți ani monitorizarea. Privind în urmă la lupta lui pentru viață, bărbatul concluzionează: „Când primești un astfel de diagnostic, ești ca un boxer făcut knock-out. Trebuie să te ridici, să te scuturi și să te bagi în luptă!”.

Chirurgie hepatică și transplant hepatic la Spitalul Clinic SANADOR

Reușita acestui nou transplant hepatic reconfirmă poziția Spitalului Clinic SANADOR ca lider în medicina de înaltă performanță din România. Procedura, realizată în deplină siguranță, deschide perspective importante pentru extinderea programului de transplant hepatic și pentru accesul unui număr tot mai mare de pacienți la tratamente complexe, realizate la cele mai înalte standarde.

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale ficatului beneficiază de o abordare modernă multidisciplinară integrată. Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR reunește specialiști de excepție în chirurgie hepatică și transplant hepatic, hepatologie, ATI, dar și oncologie, imagistică, nutriție și nu numai, asigurând pacienților soluții personalizate, de la diagnostic de precizie, până la intervenții chirurgicale de maximă complexitate. Operațiile au loc în unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, singura de acest tip din sistemul medical privat din România.

Prof. Dr. Vlad Brașoveanu

Profesionist de excepție, Prof. Dr. Vlad Brașoveanu este medic primar chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgie hepatică și transplant hepatic la Spitalul Clinic SANADOR. Realizează aici intervenții de chirurgie hepato-bilio-pancreatică cu grad maxim de dificultate, inclusiv de transplant hepatic de la donator viu, în condiții de siguranță deosebită și cu rezultate foarte bune pe termen lung.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR