Ce este ruptura de menisc și cum se tratează?

Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente afecțiuni traumatice ce apar la nivelul genunchiului.

Leziunile meniscului pot fi traumatice sau degenerative (în cadrul evoluției spre artroză a articulației genunchiului). Nu există o vârstă limită până la care pot apărea leziunile de menisc, însă leziunile traumatice se produc, în marea lor majoritate, la grupa de vârstă 20–50 ani.

Ce este meniscul?

Meniscurile sunt formațiuni fibrocartilaginoase de forma literei C, mai înalte în periferie și care se subțiază spre interior, situate între condilii femurali (medial și lateral) și platoul tibial (medial si lateral). Meniscurile sunt câte două la număr pentru fiecare genunchi.

În funcție de poziționarea lor față de linia mediană, discutăm de meniscul lateral și meniscul medial, cu mici diferențe de formă între ele (meniscul medial este mai apropiat de forma literei C, în timp ce cel lateral este mai „deschis”), dar și cu o frecvență diferită a leziunilor (meniscul medial este lezat cel mai frecvent).

Rolul meniscurilor este de a crește congruența suprafețelor articulare, de a stabiliza articulația, dar cel mai important este rolul de preluare și distribuție a greutății de la nivelul condililor femurali la nivelul platourilor tibiale, acționând ca un adevărat amortizor.

Cum se produc leziunile?

Leziunile meniscului pot fi traumatice (apărute printr-un mecanism rotațional la nivelul genunchiului, când condilul femural „rupe” o porțiune din menisc) sau degenerative (în cadrul evoluției spre artroză a articulației genunchiului).

Leziunile de menisc pot fi izolate sau pot fi însoțite de leziuni ligamentare (implicând ligamentul încrucișat anterior sau ligamentul colateral medial).

O leziune izolată a meniscului nu afectează serios stabilitatea articulației atât timp cât ligamentele rămân intacte, însă leziunea respectivă are un risc ulterior de dezvoltare a artrozei.

Simptome ale rupturii de menisc

Rupturile de menisc sunt afecțiuni traumatice, așa că principalul simptom este durerea de genunchi, variabilă ca intensitate și evoluție, accentuată la mișcarea de flexie, dar care se poate ameliora în repaus. Concomitent, pacientul poate acuza existența unor „clic”-uri și chiar blocaje ale genunchiului, leziunile meniscale putând fi însoțite de „umflarea” genunchiului (hidartroză).

Diagnosticul leziunii de menisc

Pentru stabilirea diagnosticului de leziune de menisc este necesar, în primul rând, un examen clinic completat de diverse teste clinice: palpare pe interliniul articular medial, test McMurray, test Apley etc.

Cu toate acestea, diagnosticul de certitudine este pus doar cu ajutorul examenului RMN.

Tratamentul rupturii meniscului

În funcție de rezultatul acestuia, sunt posibile două variante de tratament:

Tratamentul chirurgical, efectuat exclusiv minim invaziv – artroscopic, constă în introducerea în genunchi (printr-o incizie de aproximativ 5 mm) a unui artroscop (un tub flexibil dotat cu o cameră de filmat) cu grosimea de 4 mm, urmată de inspecția articulației și rezolvarea leziunii meniscale cu ajutorul unor instrumente speciale, extrem de fine, introduse printr-o a doua incizie identică cu prima.

Tratamentul leziunii meniscale poate consta în excizia și îndepărtarea zonei lezate (meniscectomie parțială) sau sutură meniscală (atunci când tipul leziunii, porțiunea lezată și timpul scurs de la producerea leziunii permit acest lucru).

Durata intervenției chirurgicale este, în medie, de 20–30 minute, variind în funcție de complexitatea leziunii.

Recuperarea după intervenția pentru ruptura de menisc

Recuperarea postoperatorie este ușoară în cazul meniscectomiilor parțiale, pacientul mergând, imediat după operație, cu sprijin total pe membrul pelvin operat și reluând progresiv activitățile fizice la două săptămâni postoperator.

În cazul suturilor meniscale, recuperarea medicală este mai laborioasă, genunchiul fiind imobilizat postoperator în orteză, cu flexia genunchiului limitată, iar pacientul urmează un protocol de recuperare specific.

Managementul rupturii de menisc la SANADOR

În cadrul Spitalului Clinic SANADOR, strânsa colaborare dintre medicii ortopezi, medicii specializați în Radiologie-imagistică medicală și cei de Recuperare, medicină fizică și balneologie face ca diagnosticarea, tratarea și recuperarea pacienților cu leziuni de menisc să fie un proces cursiv și foarte riguros, cu rezultate extrem de bune. În cadrul Spitalului Clinic SANADOR, se efectuează peste 1.000 de intervenții artroscopice la nivelul genunchiului pe an.

Informații oferite de Dr. Liviu Ojoga, medic primar Ortopedie și traumatologie cu competență în chirurgie artroscopică, șeful Secției de Ortopedie din Spitalul Clinic SANADOR.

SANADOR