Intervenție de protezare a gleznei
Din fericire, pacientul nu avea alte afecțiuni, era nefumător, într-o condiție fizică foarte bună, iar glezna afectată era totuși stabilă, fără deformări, fără semne de fracturi anterioare și fără rupturi ligamentare. Aceste aspecte au contribuit la realizarea intervenției de înlocuire a articulației afectate cu o proteză de gleznă într-un singur timp operator.
Rezolvarea chirurgicală a artrozei de gleznă poate fi realizată prin două proceduri: artrodeza (desființarea articulației bolnave) sau artroplastia de gleznă. Cea din urmă, protezarea gleznei, este o intervenție prin care suprafețele articulare uzate sunt înlocuite cu materiale sintetice, care redau mobilitatea articulației.
În cazul fostului sportiv s-a optat pentru proteză de gleznă deoarece bărbatul își dorea o viață activă, iar o astfel de operație, spre deosebire de artrodeză, dă posibilitatea pacientului de a avea o viață activă și, cu mici restricții, chiar poate desfășura activități sportive.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de operații minim invazive artroscopice, dar și intervenții ample, precum protezarea gleznei.
Preoperator, pacientul a efectuat mai multe analize și investigații, respectiv analize de sânge, analize bacteriologice, consult cardiologic și consult preanestezic. Pentru alegerea protezei potrivite, a fost nevoie de un examen radiologic al gleznei afectate din diferite poziții, dar și de un examen RMN al articulației.
Intervenția chirurgicală a fost realizată de echipa condusă de Dr. Codrin Huszar și a fost un succes. Astfel, s-a obținut poziționarea corectă a componentelor protetice și o foarte bună mobilitate a articulației protezate.
„Operația de protezare a gleznei s-a efectuat în regim programat, cu anestezie rahidiană. Intervenția a durat aproximativ 2 ore, am folosit o bandă hemostatică pe perioada operației, care limitează sângerarea. Intervenția a decurs fără incidente, iar radiografia efectuată la sfârșitul operației a arătat poziționarea excelentă a componentelor, dimensiunea potrivită și mobilitatea bună a articulației protezate”, arată Dr. Codrin Huszar.
Evoluția postoperatorie a fost favorabilă și bărbatul a avut nevoie de doar două zile de spitalizare.
Recuperarea a început cu mersul în cârje cu sprijin parțial pe piciorul operat, pe plan drept, prin urcare și coborâre câteva trepte. După externare, fostul sportiv de performanță a urmat un program complex de recuperare medicală. În prezent, bărbatul se simte foarte bine, revine periodic la control și se bucură de o viață activă, cu respectarea tuturor recomandărilor medicale.