Și-a recăpătat mobilitatea după o intervenție de protezare a gleznei

La 59 de ani, un fost fotbalist profesionist, care continua să practice acest sport ca hobby, se confrunta cu dureri la nivelul unei glezne, care nu îi mai permiteau să aibă o viață activă, cum avusese până la acel moment. Pentru că își dorea să joace fotbal în continuare, bărbatul a încercat mai multe tratamente conservatoare, dar fără rezultat.

Soluția salvatoare a fost o intervenție chirurgicală de protezare a gleznei, efectuată la Spitalul Clinic SANADOR de Dr. Codrin Huszar, medic primar ortopedie și traumatologie. Intervenția a decurs fără probleme, iar după recuperare fostul sportiv a scăpat de dureri și și-a recuperat mobilitatea.

Watch on YouTube
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diagnosticul de artroză de gleznă

Fostul fotbalist a continuat să practice fotbalul și după retragerea din activitatea sportivă, însă, din cauza microtraumatismelor suferite de-a lungul timpului, a început să aibă dureri, iar mobilitatea articulară îi era limitată. În urma unui consult de ortopedie la Dr. Codrin Huszar și după efectuarea unor investigații specifice, fostul sportiv a fost diagnosticat cu artroză de gleznă.

Artroza este o afectare a articulațiilor ce apare printr-o solicitare mecanică constantă, în cadrul procesului natural de uzură în timp a articulațiilor corpului. Procesul de deteriorare articulară poate fi mai accentuat la persoanele cu afecțiuni cronice precum diabetul zaharat, obezitatea, sau la cei care desfășoară o activitate fizică intensă, mai ales dacă au existat și mici traumatisme repetate la nivelul articulației.

În cazul fostului sportiv, într-o primă fază, pentru protejarea gleznei afectate, medicul i-a recomandat tratament conservator.

„Pacientul acuza instalarea insidioasă a durerilor la nivelul gleznei, însoțite de limitarea mobilității articulare și incapacitate funcțională parțială. Durerile s-au agravat progresiv, de-a lungul timpului. Pacientul a încercat tot felul de tratamente conservatoare, precum limitarea activității fizice, folosirea de încălțăminte cu talpă moale și absorbantă de șocuri, efectuarea de cure repetate de fizioterapie. Chiar am ajuns să facem și infiltrații cu plasmă sau cu acid hialuronic în mod repetat, până când aceste metode conservatoare nu au reușit să mai controleze simptomele”, explică Dr. Codrin Huszar.

Deoarece toate metodele de tratament conservator nu au dat rezultatele scontate, Dr. Codrin Huszar i-a recomandat fostului fotbalist tratament chirurgical – o intervenție de protezare a gleznei.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Intervenție de protezare a gleznei

Din fericire, pacientul nu avea alte afecțiuni, era nefumător, într-o condiție fizică foarte bună, iar glezna afectată era totuși stabilă, fără deformări, fără semne de fracturi anterioare și fără rupturi ligamentare. Aceste aspecte au contribuit la realizarea intervenției de înlocuire a articulației afectate cu o proteză de gleznă într-un singur timp operator.

Rezolvarea chirurgicală a artrozei de gleznă poate fi realizată prin două proceduri: artrodeza (desființarea articulației bolnave) sau artroplastia de gleznă. Cea din urmă, protezarea gleznei, este o intervenție prin care suprafețele articulare uzate sunt înlocuite cu materiale sintetice, care redau mobilitatea articulației.

În cazul fostului sportiv s-a optat pentru proteză de gleznă deoarece bărbatul își dorea o viață activă, iar o astfel de operație, spre deosebire de artrodeză, dă posibilitatea pacientului de a avea o viață activă și, cu mici restricții, chiar poate desfășura activități sportive.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de operații minim invazive artroscopice, dar și intervenții ample, precum protezarea gleznei.

Preoperator, pacientul a efectuat mai multe analize și investigații, respectiv analize de sânge, analize bacteriologice, consult cardiologic și consult preanestezic. Pentru alegerea protezei potrivite, a fost nevoie de un examen radiologic al gleznei afectate din diferite poziții, dar și de un examen RMN al articulației.

Intervenția chirurgicală a fost realizată de echipa condusă de Dr. Codrin Huszar și a fost un succes. Astfel, s-a obținut poziționarea corectă a componentelor protetice și o foarte bună mobilitate a articulației protezate.

„Operația de protezare a gleznei s-a efectuat în regim programat, cu anestezie rahidiană. Intervenția a durat aproximativ 2 ore, am folosit o bandă hemostatică pe perioada operației, care limitează sângerarea. Intervenția a decurs fără incidente, iar radiografia efectuată la sfârșitul operației a arătat poziționarea excelentă a componentelor, dimensiunea potrivită și mobilitatea bună a articulației protezate”, arată Dr. Codrin Huszar.

Evoluția postoperatorie a fost favorabilă și bărbatul a avut nevoie de doar două zile de spitalizare.

Recuperarea a început cu mersul în cârje cu sprijin parțial pe piciorul operat, pe plan drept, prin urcare și coborâre câteva trepte. După externare, fostul sportiv de performanță a urmat un program complex de recuperare medicală. În prezent, bărbatul se simte foarte bine, revine periodic la control și se bucură de o viață activă, cu respectarea tuturor recomandărilor medicale.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Ortopedie și traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de ortopedie și traumatologie asigurate de medici cu experiență, dar și la investigații imagistice avansate, precum RMN 3 Tesla, pentru evidențierea în detaliu a leziunilor.

Intervențiile chirurgicale ortopedice, atunci când există indicație în acest sens, sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR în condiții de maximă siguranță, în unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România, cu sprijinul singurei Secții de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I din sistemul privat. Operațiile sunt efectuate de echipe chirurgicale cu experiență în rezolvarea chiar și a celor mai complexe cazuri, cu rezultate foarte bune pe termen lung.

În cazul unor urgențe ortopedice, pacienții se pot adresa către Compartimentul de Primiri Urgențe din Spitalul Clinic SANADOR, care funcționează nonstop cu 26 de linii de gardă, inclusiv linie de gardă de ortopedie și traumatologie.

Dr. Codrin Huszar, medic primar ortopedie și traumatologie cu competență în chirurgie artroscopică, la Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Codrin Huszar, medic primar ortopedie și traumatologie cu competență în chirurgie artroscopică, este unul dintre puținii ortopezi din România supraspecializați în chirurgia piciorului, domeniu în care are o vastă experiență. Realizează operații minim invazive artroscopice pentru toate afecțiunile gleznei și ale antepiciorului, corecția monturilor, dar și intervenții ample, precum protezarea gleznei.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR