Primul ajutor in caz de intepaturi de insecte

In majoritatea cazurilor, intepatura unei insecte produce o stare de disconfort si durere temporara, fara a necesita tratament. Uneori, insa, intepatura poate cauza infectii sau reactii alergice severe care, fara interventie la timp, pot fi fatale.

Astfel, putem distinge intre doua categorii de simptome, usoare sau grave, care apar in urma intepaturii de insecte:

Simptome usoare

Zona umflata, rosie

Mancarime

Edem usor

Simptome severe:

Umflarea fetei sau a gurii

Dificultate la vorbire sau inghitire

Ameteala, lesin

Respiratie greoaie, intrerupta, wheezing (suierat)

Primul ajutor in caz de intepaturi de insecte

Intepaturile de capuse

Aceste insecte pot transmite boala Lyme, cunoscuta si drept borelioza, care poate conduce la multe complicatii si poate fi chiar fatala, in functie de rapiditatea cu care este diagnosticata si tratata. Daca sunt extrase in primele 24-48 de ore, capusele au o probabilitate scazuta de transmitere a acestei boli. In cazul in care observi o capusa pe corpul unei persoane, va trebui sa o extragi si sa o pastrezi intr-un recipient pentru analiza medicului specialist. Pentru a face acest lucru, foloseste o penseta cu care sa prinzi ferm capusa la nivelul capului, tragand in sus fara miscari bruste sau rasucire. Dezinfecteaza apoi zona cu spirt sau alcool. Nu folosi alte metode pentru extragerea capusei, precum chibrituri aprinse, vaselina, ace etc., deoarece acestea sunt de cele mai multe ori ineficiente, crescand riscul de adancire a muscaturii si de eliberare a salivei care contine bacteria Borrelia.

Intepaturile de albine/viespi

Aceste intepaturi de insecte pot fi foarte dureroase, iar in unele cazuri pot conduce la reactii alergice severe, chiar fatale. Primul pas este indepartarea acului cu venin, in cazul intepaturilor de albine (viespile nu lasa acul in piele). Cea mai buna metoda este printr-o miscare de razuire la suprafata pielii, fara a strange acul cu venin. Spala apoi cu apa si sapun, pentru a preveni infectarea, si aplica local comprese reci sau gheata. La recomandarea medicului, poti aplica o crema cu corticosteroizi sau calamina ori poti administra antihistaminice pe cale orala.

Va trebui sa ceri sprijin medical in urmatoarele cazuri:

- Cand intepatura este in zona gatului sau a gurii, deoarece umflatura poate duce la blocarea cailor respiratorii.

- Cand zona pare infectata si este dureroasa chiar si dupa 3 zile de la intepatura.

In unele cazuri, persoana intepata poate dezvolta reactii alergice severe. Suna de urgenta la 112 daca in urma intepaturii de insecte se constata urmatoarele:

- Probleme respiratorii (dificultate in respiratie, wheezing);

- Umflarea fetei, a limbii sau a buzelor;

- Stare de ameteala sau lesin;

- Presiune in zona pieptului sau senzatie de sufocare;

- Greata, varsaturi.

Intepaturile de paianjeni/scorpioni

Simptomele si reactiile alergice pot diferi, in functie de specia de paianjen sau scorpion. In cazul unei reactii alergice severe, suna de urgenta la 112. Daca ai posibilitatea, pastreaza insecta sau scorpionul care a cauzat intepatura, deoarece identificarea speciei poate usura procesul de tratare a intepaturii. Iata ce trebuie sa faci in urma unei intepaturi de paianjen sau de scorpion:

- Spala regiunea afectata cu apa si sapun, de cateva ori pe zi, pana la vindecare;

- Aplica un unguent cu antibiotic;

- Pune comprese reci sau cu gheata pe zona afectata;

- In caz de durere, poti administra paracetamol sau ibuprofen.

In cazul intepaturii de scorpion, se recomanda o vizita de urgenta la camera de garda a celui mai apropiat spital.